Mensen leren om zélf hun situatie aan te pakken

Meer kwaliteit van leven en minder vaak naar het ziekenhuis: dat is het doel van het onderzoeksproject van de Friese longartsen, de Rijksuniversiteit Groningen en De Friesland. 150 patiënten met de longziekte COPD krijgen coaching thuis. De tussenstand? Wij nemen een kijkje achter de schermen van dit onderzoek. Cees, Ria, Hennie en Peter delen hun ervaringsverhaal over coaching, hervinden van kracht en hoop.

Hennie Huisman

Hennie Huisman is longverpleegkundige en COPD-coach bij Ziekenhuis De Tjongerschans. Een keer per week stappen Hennie en collega-coach Marjolijn in haar auto om patiënten met ernstig COPD thuis te bezoeken. Op tafel komen natuurlijk de gezondheid en conditie, maar ook zaken als stress, eenzaamheid en armoede. En vooral de stappen die de patiënt zelf kan zetten om de negatieve spiraal te doorbreken.

Wat is jouw doel als je een patiënt bezoekt?

“Naar hun verhaal luisteren. Aandacht geven. Stress verminderen. Dat is belangrijk.”

Waarom?

“Mensen met ernstig COPD hebben meestal geen rijk gevuld leven. Daarvoor zijn ze te benauwd, de conditie is te slecht. Ze hebben geen werk meer, het sociaal netwerk is klein, en al helemaal als iemand alleenstaand is. Ik zie mensen die vastgelopen zijn. Een mevrouw heeft bijvoorbeeld meer uren huishoudelijke hulp of thuiszorg nodig, maar weet niet hoe ze dat moeten regelen. Ze gaat niet naar een feestje omdat daar misschien wordt gerookt en ze vindt het zo moeilijk om daar wat van te zeggen. Een man woont 3-hoog maar de scootmobiel moet beneden blijven staan… Stel je eens voor dat je al maanden niet buiten bent geweest. Dat geeft stress en dat geeft extra benauwdheidsklachten.”

Mensen leren om zélf hun situatie aan te pakken.

Hoe pak je die veroorzakers van stress aan?

“Ik kijk samen met de patiënt hoe die zijn situatie beetje bij beetje kan verbeteren. En dat is dus lang niet alleen medisch, ik kijk wat nodig is. Bijvoorbeeld, hoe vraag je een familielid of vriend om op bezoek te komen, of hoe vraag je iemand om niet te roken? Ik vertel waar meer zorg en begeleiding aangevraagd kan worden, ik stel voor dat de patiënt naar de huisarts gaat voor andere medicijnen, of naar een maatschappelijk werker als er financiële problemen zijn - noem maar op. Ik probeer de patiënt te motiveren om zelf zijn problemen op te lossen en ik wijs de weg. Het is belangrijk dat de patiënt het zelf regelt.”

En wat zie je dan gebeuren?

“Mooie dingen. Bijvoorbeeld, een patiënt zegt: ik ben bezig mijn leven af te sluiten. Wat zou je nog willen, vraag ik elke keer als ik hem zie. Ik zet het op een lijst en bij mijn volgende bezoek vraag ik steeds: Hoe staat het er mee? Laatst was deze meneer kort opgenomen en toen hij weer thuis was zei hij: Hennie, die voetbalwedstrijd, het gaat gebeuren! Hij heeft het helemaal zelf geregeld en daar ben ik zo trots op.”

Wat maakt dit werk voor jou de moeite waard?

“Dat ik mensen kan helpen hun kracht te hervinden, dat de zon weer een beetje gaat schijnen, ook als het leven binnenkort eindigt. Dat maakt dit werk voor mij zo mooi."

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Peter

Minder naar het ziekenhuis

Meer kwaliteit van leven en minder vaak naar het ziekenhuis. Peter vertelt over het project coaching thuis bij COPD.
Lees het verhaal van Linda en Anneke

Samen weet je meer

Linda en Anneke van GGZ Friesland leggen uit hoe ze familie betrekken bij de zorg voor iemand met psychische problemen.
Lees het verhaal van Paul

Zorg inkopen is niet saai

Paul Offringa geeft leiding aan het team zorginkopers. Ook zit hij zelf aan tafel met zorgverleners.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor