Waarom wij het met elkaar over preventie moéten hebben!

Artikel
24-04-2024
3 min
Als zorgverzekeraar willen wij niet alleen de partij zijn die betaalt wanneer mensen zorg nodig hebben. Wij vinden het ook belangrijk dat goede zorg beschikbaar blijft voor ons allemaal. Nu, maar ook over tien jaar. Daarom stopt De Friesland veel energie in preventie. Bijvoorbeeld via de vergoeding van activiteiten rondom gezonde leefstijl. Of via ons Samen Fitter-platform. En door ons sterk te maken voor meer gezondheid, meer welzijn en gelijke kansen voor iedereen.
Nynke van der Meulen

Waarom preventie belangrijk is

Zo werken wij in Noord-Nederland, vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid, met veel verschillende partners samen op het gebied van preventie. Dit is belangrijk. Want, ook in het Noorden worden wij gemiddeld gezien ouder, maar niet persé gezonder. Dit betekent dat wij steeds meer zorg nodig gaan hebben. De grote vraag is: hoe gaan wij dit met z’n allen organiseren? Er is nu al een tekort aan zorgpersoneel en de zorgkosten zijn nu al hoger dan ooit.

Focus op gezondheid en een sterke gemeenschap (mienskip)

Eén van de oplossingen is toch écht om ervoor te zorgen dat wij langer in goede gezondheid leven. Dit vraagt om een andere mindset. Hiermee bedoel ik dat wij, als individu én samenleving, de beweging maken van zorg naar gezondheid. Kortom, meer bezig zijn met de vraag hoe wij onze eigen gezondheid kunnen behouden en versterken. Of als je al ziek bent; erger proberen te voorkomen. Hoe kunnen we elkaar daarbij helpen - zodat wij later minder zorg nodig hebben.

Geen simpele oplossing

Dit is niet gemakkelijk. Ja, we moéten meer bewegen, stoppen met roken en gezonder eten en drinken. Maar dit is geen kwestie van even op die knop drukken. Want, wat als je in de schulden zit en elke dag stress ervaart? Of wanneer je de zorg hebt voor je zieke partner of wanneer je al mentale of lichamelijke beperkingen ervaart? Aan de andere kant: gezondheid vraagt ook om eigen verantwoordelijkheid. Om jezelf af te vragen: wat kan ik wél zelf doen…? Uiteraard in de wetenschap dat je daar niet alleen in hoeft te staan.

We moeten elkaar helpen om gezonder te leven en zodat we later minder zorg nodig hebben

Samen aan de slag met de Friese Preventieaanpak

Wat het ook ingewikkeld maakt, is dat gezondheid over zoveel verschillende onderwerpen gaat. Niet alleen over een gezonde leefstijl. Maar ook over financiële gezondheid, een fijne en gezonde leefomgeving, een sterke sociale basis. Wil je op al die thema’s winst boeken, dan moet je hier samen mee aan de slag. Een mooi voorbeeld hiervan is de Friese Preventieaanpak (FPA): dé plek waar alles over preventie samenkomt en waar we vanuit een brede provinciale aanpak inzetten op het versterken van de sociale basis én de kracht van de gemeenschap.

Mooie resultaten voor gezondheid en welzijn

Dit leidt in Friesland tot mooie initiatieven. Denk aan een aanpak rondom het bespreekbaar maken van geldzorgen op de werkvloer. Of meer aandacht voor energiearmoede in huishoudens. Maar ook een aanpak zoals ‘Welzijn op Recept’ waarmee huisartsen in 2025 gaan werken. Veel huisartsen zien patiënten met klachten zoals stress, angst en somberheid. Via Welzijn op Recept kunnen ze hen doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. In plaats van medicijnen, gerichte sociale ondersteuning bieden. Dat leidt tot duurzamere resultaten.

Friese Preventieaanpak biedt stevige basis voor vitale gemeenschap

Dankzij de FPA hebben wij in Friesland een stevige basis gelegd om verder te bouwen aan een vitale gemeenschap. Maar daarmee zit onze reis er nog niet op. Want, hoe mooi zou het zijn om ook andere regio’s te inspireren? Zodat we steeds meer kunnen mensen bereiken en helpen, maar ook dat er steeds meer mensen uit zichzelf de vraag stellen: wat kan ík doen om mijn eigen gezondheid te verbeteren? En wat kunnen wij samen doen om voor een gezondere en vitalere gemeenschap te zorgen?

Ik nodig je van harte uit om het hier samen over te hebben.

Nynke

Gerelateerde artikelen

Manager strategie en propositie Nynke van der Meulen in het kantoor van De Friesland
Artikel
2 minuten

Waarom betalen voor zorg die ik niet gebruik?

Wat doet een manager strategie & propositie bij De Friesland? Het is een vraag die Nynke van der Meulen geregeld krijgt. In haar eerste column geeft ze je een kijkje achter de schermen.
Artikel
2 minuten

Hart voor Noord-Nederland

Het Noorden heeft veel kwaliteiten. Die moeten we koesteren. Het zijn ook waarden waarin we moeten blijven investeren. Nu misschien wel meer dan ooit. Want onze regio staat voor grote uitdagingen.
Nynke van der Meulen aan het woord over de Friese Preventieaanpak
Nieuwsbericht
2 minuten

Staatssecretaris VWS Friese Preventieaanpak

Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van VWS bracht een bezoek aan Friesland en werd bijgepraat over de Friese Preventieaanpak: het verkleinen van gezondheidsverschillen en het verbeteren van gezondheid en welzijn van alle Friese inwoners.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer