Tandarts en mondzorg

Een tandartsbezoek in de planning? Of moet je kind voor een beugel naar de orthodontist? Dan wil je graag weten hoe het zit met de vergoeding.

Vergoedingen mondzorg

Controles bij de tandarts en mondhygiëniste of een bezoek aan de kaakchirurg, orthodontist of een andere tandheelkundige specialist. Welke verzekering je nodig hebt voor vergoeding, hangt af van de behandeling en je leeftijd.

Hoeveel heb ik tegoed uit mijn tandartsverzekering?

Je kunt gemakkelijk zelf uitrekenen hoeveel je nog tegoed hebt uit je tandartsverzekering.

  1. Bekijk eerst wat je per kalenderjaar vergoed krijgt uit je aanvullende tandartsverzekering
  2. Ga dan naar Mijn De Friesland voor een overzicht van de behandelingen die je al vergoed kreeg

Naar het overzicht zorgkosten in Mijn De Friesland

Vergoeding beugel

De kosten voor een beugel kunnen flink oplopen. Hoe zit het met de vergoeding en welke verzekering heb je nodig?

Beugel tot 18 jaar

Vergoeding voor een beugel tot 18 jaar zit in de AV Extra en de AV Optimaal. Tot 18 jaar is je kind meeverzekerd op de hoogst afgesloten aanvullende verzekering van jou of je partner. Je moet dan wel als gezin bij elkaar op de polis staan.

Beugel vanaf 18 jaar

Ben je 18 jaar of ouder? Een beugel vergoeden wij eenmalig per verzekeringsduur. Je moet hiervoor de AV Tand Optimaal afgesloten hebben. De vergoeding telt mee voor de totaal vergoeding per kalenderjaar.

Bijzondere orthodontie

De basisverzekering vergoedt een beugel in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld wanneer je zonder beugel geen goed werkende kaak hebt. Voor orthodontie in bijzondere gevallen heb jij of je kind tot 18 jaar altijd toestemming nodig.

Gaat jouw kind 1 á 2 keer per jaar voor controle?

De meeste tandartskosten voor kinderen worden uit de basisverzekering vergoed. Zonder dat je eigen risico hiervoor hoeft te betalen. Het gaat dan om de reguliere mondzorg, zoals bijvoorbeeld controles. Ook met een melkgebit is het belangrijk om regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen. Wist je dat dit al kan vanaf het 1e tandje dat door is gebroken?

Meer tips voor kinderen en mondzorg tot 18 jaar

Vergoeding kunstgebit

Een kunstgebit noemen we ook wel een gebitsprothese. Hoe het zit met je vergoeding hangt af van het soort kunstgebit.

Volledig kunstgebit

Moeten al je tanden en kiezen vervangen worden in je kaak? Dan krijg je een volledig kunstgebit.

Klikgebit

Een klikgebit is een kunstgebit dat vastgezet wordt op implantaten. Deze krijg je o.a. als er te weinig houvast is voor een normale prothese in je kaak.

Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke prothese noemen we ook wel partiële prothese, frame of plaatje. Een gedeelte van je gebit wordt dan vervangen.

Vergoeding gedeeltelijke prothese tot 18 jaar

Vergoeding gedeeltelijke prothese vanaf 18 jaar

Veelgestelde vragen tandarts en mondzorg

Je kunt bij elke tandarts en mondhygiëniste in Nederland terecht. Vind je zorgverlener op tandarts.nl. Een gecontracteerde kaakchirurg of tandprotheticus kun je in onze Zorgzoeker vinden.

Ga naar Zorgzoeker

Er is geen wachttijd voor de tandartsverzekeringen
Wanneer je een tandartsverzekering bij ons afsluit kun je, na het ingaan van de polis, direct gebruik maken van de verzekering.

Wil je de AV Tand Optimaal afsluiten?
Dan is er wel een medische selectie. We vragen je om bij je aanmelding een vragenlijst in te vullen. Op basis hiervan wordt bepaald of je de AV Tand Optimaal kunt afsluiten.

Tot 18 jaar is er een wachttijd voor orthodontie
De vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar komt uit de AV Extra of AV Optimaal. Er geldt een wachttijd van 1 jaar na afsluiten van een van deze verzekeringen. Je hebt pas recht op de vergoeding voor orthodontie als jij en je kind het hele jaar ervoor al waren verzekerd met de AV Extra of AV Optimaal.

Vanaf 18 jaar is er geen wachttijd voor orthodontie
De vergoeding voor orthodontie vanaf 18 jaar komt uit de AV Tand Optimaal. Hiervoor geldt geen wachttijd.

Er is wel sprake van medische selectie. Voor het afsluiten van de tandartsverzekering AV Tand Optimaal vragen wij je om bij je aanmelding een vragenlijst in te vullen. Op basis hiervan wordt bepaald of je de AV Tand Optimaal kunt afsluiten.

Voor orthodontie tot 18 jaar met de AV Frieso is er geen wachttijd
Heb je de AV Frieso afgesloten via je gemeente? Dan geldt er geen wachttijd voor de vergoeding orthodontie tot 18 jaar.

Wanneer je een grote behandeling moet ondergaan raden wij altijd aan een begroting op te vragen bij de zorgverlener. Een tandarts is verplicht een begroting af te geven als de kosten hoger zijn dan € 250,-. Meer informatie hierover vind je op de website allesoverhetgebit.nl.

Wil je weten wat je vergoed krijgt? Gebruik onze handige rekentool. Daar staat per tandartscode de vergoeding. Deze codes vind je op je begroting.

Ga naar rekentool

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer