Tandarts en mondzorg

Een tandartsbezoek in de planning? Of moet uw kind voor een beugel naar de orthodontist? Dan wilt u graag weten hoe het zit met de vergoeding.

Vergoedingen

Controles bij de tandarts en mondhygiëniste of een bezoek aan de kaakchirurg, orthodontist of een andere tandheelkundige specialist.

Vergoeding beugel

De kosten voor een beugel kunnen flink oplopen. Hoe zit het met de vergoeding en welke verzekering heeft u nodig?

Beugel tot 18 jaar

Vergoeding voor een beugel tot 18 jaar zit in de AV Extra en de AV Optimaal. Tot 18 jaar is uw kind meeverzekerd op de hoogst afgesloten aanvullende verzekering van u of uw partner. U moet dan wel als gezin bij elkaar op de polis staan.

Beugel vanaf 18 jaar

Ben u 18 jaar of ouder? Een beugel vergoeden wij eenmalig per verzekeringsduur. U moet hiervoor de AV Tand Optimaal afgesloten hebben. De vergoeding telt mee voor de totaal vergoeding per kalenderjaar.

Bijzondere orthodontie

De basisverzekering vergoedt een beugel in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld wanneer u zonder beugel geen goed werkende kaak heeft. Voor orthodontie in bijzondere gevallen heeft u of uw kind tot 18 jaar altijd toestemming nodig.

Gaat uw kind 1 á 2 keer per jaar voor controle?

De meeste tandartskosten voor kinderen worden uit de basisverzekering vergoed. Zonder dat u eigen risico hiervoor hoeft te betalen. Het gaat dan om de reguliere mondzorg, zoals bijvoorbeeld controles. Ook met een melkgebit is het belangrijk om regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen. Wist u dat dit al kan vanaf het 1e tandje dat door is gebroken?

Lees meer tips voor kinderen tot 18 jaar

Vergoeding kunstgebit

Een kunstgebit noemen we ook wel een gebitsprothese. Hoe het zit met uw vergoeding hangt af van het soort kunstgebit.

Volledig kunstgebit

Moeten al uw tanden en kiezen vervangen worden in uw kaak? Dan krijgt u een volledig kunstgebit.

Klikgebit

Een klikgebit is een kunstgebit dat vastgezet wordt op implantaten. Deze krijgt u o.a. als er te weinig houvast is voor een normale prothese in uw kaak.

Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke prothese noemen we ook wel partiële prothese, frame of plaatje. Een gedeelte van uw gebit wordt dan vervangen.

Vergoeding tot 18 jaar

Vergoeding vanaf 18 jaar

Waar kan ik terecht?

U kunt bij elke tandarts en mondhygiëniste in Nederland terecht. Vind uw zorgverlener op tandarts.nl. Een gecontracteerde kaakchirurg of tandprotheticus kunt u in onze Zorgzoeker vinden.

Ga naar Zorgzoeker

Hoeveel heb ik tegoed uit mijn tandartsverzekering?

U kunt gemakkelijk zelf uitrekenen hoeveel u nog tegoed heeft uit uw tandartsverzekering.

  1. Bekijk eerst wat u per kalenderjaar vergoed krijgt uit uw aanvullende tandartsverzekering
  2. Ga dan naar Mijn De Friesland voor een overzicht van de behandelingen die u al vergoed kreeg

Naar het overzicht zorgkosten in Mijn De Friesland

Veelgestelde vragen

Er is geen wachttijd voor de tandartsverzekeringen
Wanneer u een tandartsverzekering bij ons afsluit kunt u, na het ingaan van de polis, direct gebruik maken van de verzekering.

Wilt u de AV Tand Optimaal afsluiten?
Dan is er wel een medische selectie. We vragen u om bij uw aanmelding een vragenlijst in te vullen. Op basis hiervan wordt bepaald of u de AV Tand Optimaal kunt afsluiten.

Tot 18 jaar is er een wachttijd voor orthodontie
De vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar komt uit de AV Extra of AV Optimaal. Er geldt een wachttijd van 1 jaar na afsluiten van een van deze verzekeringen. U heeft pas recht op de vergoeding voor orthodontie als u en uw kind het hele jaar ervoor al waren verzekerd met de AV Extra of AV Optimaal.

Vanaf 18 jaar is er geen wachttijd voor orthodontie
De vergoeding voor orthodontie vanaf 18 jaar komt uit de AV Tand Optimaal. Hiervoor geldt geen wachttijd.

Er is wel sprake van medische selectie. Voor het afsluiten van de tandartsverzekering AV Tand Optimaal vragen wij u om bij uw aanmelding een vragenlijst in te vullen. Op basis hiervan wordt bepaald of u de AV Tand Optimaal kunt afsluiten.

Voor orthodontie tot 18 jaar met de AV Frieso is er geen wachttijd

Heeft u de AV Frieso afgesloten via uw gemeente? Dan geldt er geen wachttijd voor de vergoeding orthodontie tot 18 jaar.

Wanneer u een grote behandeling moet ondergaan raden wij altijd aan een begroting op te vragen bij de zorgverlener. Een tandarts is verplicht een begroting af te geven als de kosten hoger zijn dan € 250. Meer informatie hierover vindt u op de website allesoverhetgebit.nl.

Wilt u weten wat u vergoed krijgt? Gebruik onze handige rekentool. Daar staat per tandartscode de vergoeding. Deze codes vindt u op uw begroting.

Ga naar rekentool

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.2 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor