Wordt een beugel vergoed?

Dit hangt af van je leeftijd, verzekering of situatie. Heeft je kind of jij zelf een beugel nodig? Wij informeren je graag goed, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat krijg je voor een beugel vergoed?

Tot 18 jaar

Voor verzekerden jonger dan 18 jaar is er een vergoeding voor orthodontie vanuit de AV Extra, AV Optimaal of AV Frieso Compleet.

Vanaf 18 jaar

Je hebt vanaf 18 jaar recht op een vergoeding voor noodzakelijke tandheelkundige zorg in verband met orthodontie, als je de AV Tand Optimaal hebt afgesloten.

Orthodontie vergoeding voor bijzondere gevallen

Orthodontie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip).

Bekijk de vergoeding voor bijzondere gevallen

Wachttijd voor vergoeding orthodontie van 1 jaar

Net als bij de meeste verzekeraars geldt ook bij De Friesland een wachttijd als je je wilt verzekeren voor orthodontie. Voor de vergoeding van de kosten van orthodontie geldt een wachttijd van een jaar bij de AV Extra en AV Optimaal. Voor de AV Frieso geldt geen wachttijd.

Je krijgt de bij de AV Extra of AV Optimaal horende vergoeding voor orthodontie pas als jij en je kind het hele jaar ervoor al waren verzekerd met de AV Extra of AV Optimaal. Heb je al een jaar een AV Extra en sluit je een AV Optimaal af? Dan heb je (opnieuw) een wachttijd van een jaar voordat je recht hebt op de vergoeding voor orthodontie uit de AV Optimaal.

Wat kost een beugel?

De kosten van een beugel en de bijhorende orthodontische behandeling kunnen verschillen afhankelijk van de lengte van de behandeling en het type beugel dat nodig is.

  • Een ruwe schatting van de kosten is tussen € 2.000,- en € 2.500,- verspreid over 2 à 3 jaar.
  • Het eerste jaar, waarin de beugel wordt geplaatst, zijn de kosten het hoogst. De kosten zijn dan ongeveer € 1.500,-.
  • De kosten voor een beugel kunnen verschillen per orthodontist. Wil je weten wat het voor jou gaat kosten? Vraag een offerte aan bij je orthodontist en/of tandarts.

Bron: poliswijzer.nl

Heb je de juiste verzekering?

Voor kinderen tot 18 jaar zit er een vergoeding voor een beugel in de aanvullende verzekeringen AV ExtraAV Optimaal en in de AV Frieso verzekering. Er zit geen orthodontie vergoeding tot 18 jaar in de tandartsverzekeringen. Vanaf 18 jaar zit er een vergoeding voor orthodontie in de tandartsverzekering Tand Optimaal. Zorg dat je het juiste pakket hebt. Zo voorkom je onnodig hoge kosten.

Mondzorg voor kinderen

De meeste tandartskosten voor kinderen worden gewoon uit de basisverzekering vergoed. Zonder dat je eigen risico hiervoor hoeft te betalen. Het gaat dan om de normale mondzorg, zoals bijvoorbeeld controles en vullingen.

Bekijk de vergoeding voor tandartskosten tot 18 jaar

Waar kun je terecht?

Je kunt naar elke orthodontist en tandarts in Nederland. Wij hebben geen specifieke afspraken gemaakt met tandartsen en orthodontiepraktijken.

Bekijk ervaringen van patiënten op Zorgkaart Nederland

Inzicht in orthodontie kosten en declaraties

Met De Friesland App heb je inzicht in de gemaakte zorgkosten en kun je eventuele declaraties indienen.

Download De Friesland App

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer