Toestemming of machtiging

Niet iedere behandeling wordt automatisch vergoed uit de basis- of aanvullende verzekering. Soms heb je eerst toestemming van ons nodig. Dit geldt voor sommige behandelingen, geneesmiddelen en bepaalde hulpmiddelen.

Voor welke behandelingen in 2024?

De behandelingen, geneesmiddelen en hulpmiddelen waarvoor je in 2024 toestemming nodig heeft, verschillen per verzekering. Bekijk de toestemming of machtigingen vanuit de basis- of aanvullende verzekeringen:

Toestemming aanvragen

Hoe vraag je om toestemming voor jouw behandeling? Jouw behandelend arts kan jouw aanvraag voor je invullen en naar ons opsturen om toestemming voor de behandeling aan te vragen.

Beoordeling van jouw aanvraag

Wat is de doorlooptijd als je een machtiging aanvraagt? De Friesland probeert jouw aanvraag altijd binnen 5 werkdagen af te handelen. Bij onvoldoende informatie kan deze termijn oplopen tot 10 werkdagen. Voor een snelle afhandeling hebben wij bij jouw aanvraag daarom in ieder geval de volgende informatie nodig:

  • je naam, geboortedatum, adres, woonplaats en verzekerdennummer;
  • de aandoening die behandeld wordt;
  • de aard van de behandeling of voorziening;
  • de duur van de behandeling;
  • de naam en functie van de behandelaar en/of aanvrager.

Behandeling in het buitenland

Voor een niet-spoedeisende behandeling in het buitenland gelden dezelfde regels als voor een behandeling in Nederland. Hierbij is het wel verstandig om eerst contact met ons op te nemen. De Friesland vergoedt in de meeste gevallen in de Alles Verzorgd Polis maximaal 80% of Zelf Bewust Polis maximaal 75% van het in Nederland geldende wettelijke of van het gemiddeld gecontracteerde tarief.

Vergoeding niet-spoedeisende behandeling in het buitenland

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer