Zorgzaken regelen voor iemand anders

Wil je contact met ons opnemen namens iemand anders? Of wil je de zorgkosten van je kind bekijken na zijn of haar 12e verjaardag of van je partner (medeverzekerde)? Dan heb je daar toestemming voor nodig.

Hoe regel je een machtiging?

Er zijn 2 situaties waarin je toestemming nodig hebt van iemand anders:

1. Zorgkosten van je kind of partner online bekijken

Je partner of je kind (vanaf 12 jaar) moet je toestemming geven om online de zorgkosten te kunnen bekijken in Mijn De Friesland. Zij moeten inloggen in Mijn De Friesland en toestemming geven. De machtiging blijft gelden totdat de machtiging wordt ingetrokken. Dit moet ook via Mijn De Friesland geregeld worden. Wil je ook de zorgzaken regelen? Dan is hiervoor een aparte machtiging nodig.

Geef toestemming voor machtiging Geef toestemming voor machtiging

2. Zorgzaken laten regelen door iemand anders

Je geeft iemand toestemming voor het telefonisch regelen en wijzigen van je:

  • Financiële gegevens: eigen risico, betalingsregeling of betaalwijze    
  • Persoonlijke gegevens: adres- en poliswijzigingen    
  • Medische gegevens: vergoedingen, medicijnen en zorgkosten
  • Overige gegevens

Deze machtiging regel je eenvoudig per post met het machtigingsformulier (pdf, 120 KB) of via ons online machtigingsformulier. Log je in met DigiD? Dan hoeft je jouw gegevens niet meer in te vullen.

Niet ingelogd naar online machtigingsformulier

Veelgestelde vragen machtiging zorgzaken

Zorgverbruik bevat privacygevoelige informatie. Bijvoorbeeld welke medicijnen de apotheek heeft gedeclareerd. De overheid heeft een wet gemaakt die persoonsgegevens beschermt. Hierdoor mogen wij nooit op verzoek van een ander gegevens delen. Hier heb je eerst toestemming voor nodig van de verzekerde. Dat geldt al voor kinderen vanaf 12 jaar. Na de 12e verjaardag van je kind zie je vanwege privacy geen details van de zorgkosten meer.
Heb je kinderen van 12 jaar of ouder op je polis staan? Dan zie je als verzekeringnemer niet alle gegevens van je kind. Dit is wettelijk bepaald. Ook als je partner bij je op de polis staat en je verzekeringnemer bent, is dit zo. Je partner of kind kan zelf inloggen met DigiD om de eigen zorgkosten in te zien.
Ben je een medeverzekerde op de polis? Helaas kun je dan geen machtiging krijgen om de zorgkosten van bijvoorbeeld je kind of de verzekeringnemer te bekijken. Je mag wel contact opnemen namens je kind. Je hebt hiervoor toestemming nodig om contact op te nemen namens je kind. Hoe je dit regelt lees je hierboven.

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer