Zorgzaken van uw partner of kinderen boven 12 jaar regelen

Heeft u kinderen van 12 jaar of ouder op uw polis staan? Dan ziet u als verzekeringnemer niet alle gegevens van uw kind. Dit is wettelijk bepaald. Ook als uw partner bij u op de polis staat en u verzekeringnemer bent, is dit zo. Uw partner of kind kan zelf inloggen met DigiD om de eigen zorgkosten in te zien. Wilt u toch de zorgkosten van uw partner of uw kind bekijken? Dan kan uw partner of uw kind u machtigen.

Waarom heeft u een machtiging nodig?

Zorgverbruik bevat privacygevoelige informatie. Bijvoorbeeld welke medicijnen de apotheek heeft gedeclareerd. De overheid heeft een wet gemaakt die persoonsgegevens beschermt. Hierdoor mogen wij nooit op verzoek van een ander gegevens delen. Hier heeft u eerst toestemming voor nodig van de verzekerde. Dat geldt al voor kinderen vanaf 12 jaar. Na de 12e verjaardag van uw kind ziet u vanwege privacy geen details van de zorgkosten meer.

Hoe regelt u een machtiging?

Hoe u een machtiging kunt regelen is afhankelijk van het soort machtiging die u aanvraagt. Er zijn 2 soorten machtigingen waarmee De Friesland werkt: 

Uw partner of uw kind geeft toestemming dat u de zorgkosten online mag bekijken. Deze machtiging regelt u eenvoudig via Mijn De Friesland.

U geeft iemand toestemming voor het telefonisch regelen en wijzigen van uw:

  • Financiële gegevens: eigen risico, betalingsregeling of betaalwijze
  • Persoonlijke gegevens: adres- en poliswijzigingen
  • Medische gegevens: vergoedingen, medicijnen en zorgkosten
  • Overige gegevens

Deze machtiging regelt u eenvoudig via een online machtigingsformulier of per post.

Online machtigingsformulier

Naar het machtigingsformulier

Per post

Download het machtigingformulier (pdf), vul de gegevens in en stuur het retour naar De Friesland. Het is belangrijk dat u allebei uw handtekening op het formulier zet.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor