Zorgzaken regelen voor iemand anders

Wilt u contact met ons opnemen namens iemand anders? Of wilt u de zorgkosten van uw kind bekijken na zijn of haar 12e verjaardag of van uw partner (medeverzekerde)? Dan heeft u daar toestemming voor nodig.

Hoe regelt u een machtiging?

Er zijn 2 situaties waarin u toestemming nodig heeft van iemand anders:

1. Zorgkosten van uw kind of partner online bekijken

U partner of uw kind (vanaf 12 jaar) moet u toestemming geven om online de zorgkosten te kunnen bekijken in Mijn De Friesland. Zij moeten inloggen in Mijn De Friesland en toestemming geven. De machtiging blijft gelden totdat de machtiging wordt ingetrokken. Dit moet ook via Mijn De Friesland geregeld worden. Wilt u ook de zorgzaken regelen? Dan is hiervoor een aparte machtiging nodig.

Inloggen in Mijn De Friesland met DigiD Geef toestemming

 

2. Zorgzaken laten regelen door iemand anders

U geeft iemand toestemming voor het telefonisch regelen en wijzigen van uw:

  • Financiële gegevens: eigen risico, betalingsregeling of betaalwijze    
  • Persoonlijke gegevens: adres- en poliswijzigingen    
  • Medische gegevens: vergoedingen, medicijnen en zorgkosten
  • Overige gegevens

Deze machtiging regelt u eenvoudig per post met het machtigingsformulier (pdf 120kb) of via ons online machtigingsformulier. Logt u in met DigiD? Dan hoeft u uw gegevens niet meer in te vullen.

Niet ingelogd naar het machtigingsformulier

Veelgestelde vragen

Zorgverbruik bevat privacygevoelige informatie. Bijvoorbeeld welke medicijnen de apotheek heeft gedeclareerd. De overheid heeft een wet gemaakt die persoonsgegevens beschermt. Hierdoor mogen wij nooit op verzoek van een ander gegevens delen. Hier heeft u eerst toestemming voor nodig van de verzekerde. Dat geldt al voor kinderen vanaf 12 jaar. Na de 12e verjaardag van uw kind ziet u vanwege privacy geen details van de zorgkosten meer.
Heeft u kinderen van 12 jaar of ouder op uw polis staan? Dan ziet u als verzekeringnemer niet alle gegevens van uw kind. Dit is wettelijk bepaald. Ook als uw partner bij u op de polis staat en u verzekeringnemer bent, is dit zo. Uw partner of kind kan zelf inloggen met DigiD om de eigen zorgkosten in te zien.
Bent u een medeverzekerde op de polis? Helaas kunt u dan geen machtiging krijgen om de zorgkosten van bijvoorbeeld uw kind of de verzekeringnemer te bekijken. U mag wel contact opnemen namens uw kind. U heeft hiervoor toestemming nodig om contact op te nemen namens uw kind. Hoe u dit regelt leest u hierboven.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor