Zwanger

Heb je een kinderwens of ben je zwanger? Wat spannend! We vertellen je graag waar je allemaal rekening mee moet houden. Hoe het met vergoedingen voor, tijdens en na je zwangerschap zit bijvoorbeeld.

Kraamzorg en verloskundige zorg zitten in de basisverzekering

Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Wel betaal je soms een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld als je in een ziekenhuis wilt bevallen zonder dat dit medisch noodzakelijk is. Heb je een AV Optimaal of een AV Frieso? Dan wordt je eigen bijdrage (deels) vergoed.

Bekijk alle verloskundige & kraamzorg vergoedingen

Je aanvullende verzekering wijzigen

Heb je een Alles Verzorgd Polis met een AV Standaard of een AV Extra? Dan mag je naar een uitgebreidere aanvullende verzekering,  zoals een AV Extra of een AV Optimaal, als:

  • Je dit jaar zwanger bent geworden 
  • Je dit jaar uitgerekend bent en ons een verklaring van je verloskundige laat zien 

Je betaalt voor de AV Extra of AV Optimaal vanaf 1 januari van dit jaar.

Stuur je verzoek met de verklaring van je verloskundige naar: De Friesland, postbus 270, 8901 BB Leeuwarden.

Handige tips

Check je verzekering, vraag je kraampakket aan en kijk of je een zwangerschapscursus vergoed krijgt.

  • Kijk of je verzekering aansluit bij je zwangerschap 
  • Bestel je kraampakket 3 maanden voor je uitgerekende datum
  • Kijk of je recht hebt op vergoeding van een zwangerschapscursus

Gratis kraampakket

In ons gratis kraampakket vind je allerlei producten die van pas komen tijdens en na de bevalling. Je krijgt ook een leuke verrassing van ons.

Vraag je kraampakket aan

Wil je zwanger worden?

Dan zijn er al een aantal voorbereidingen die je kunt treffen. We geven je een top 3:

  1. Slik foliumzuur
  2. Eet gezond en gevarieerd
  3. Sport, maar overdrijf niet: bewegen is leuk

Heb je een kinderwens en lukt het niet om via de natuurlijke weg zwanger te worden?

Tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je hoeft dit niet aan ons door te geven. Neem vóór de derde maand van je zwangerschap contact op met een kraamcentrum. Kijk in de Zorgzoeker of wij een overeenkomst hebben afgesloten met het kraamcentrum van je keuze. Neem contact met ons op als je kraamcentrum niet op de lijst voorkomt.

 

Na de geboorte

Meld je kindje binnen 4 maanden aan voor een zorgverzekering. Dit regel je makkelijk en snel via Mijn De Friesland. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en is je kindje tot zijn of haar 18e gratis met je meeverzekerd. Je kind krijgt de hoogste basisverzekering en aanvullende verzekering van jou of je partner. Een geruststellende gedachte

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

In het kraampakket zitten onder andere kraammatrasjes, kraamverband, steriele gaasjes, watten, alcohol 70%, een navelklem en een leuke verrassing.

Bestel je kraampakket hier

Gebruik anticonceptie als je juist niet zwanger wil worden. Hier lees meer over de vergoeding van anticonceptiva en hoe het zit met het eigen risico.

Vanuit bepaalde aanvullende verzekeringen geldt een vergoeding voor een zwangerschapscursus.

Krijg je te maken met een miskraam of verloopt de bevalling niet goed? Een heftige en nare gebeurtenis. Dit valt onder verloskundige zorg bij medische noodzaak en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico voor verloskundige zorg voor, tijdens en na de bevalling. Dit is ongeacht de uitkomst van de zwangerschap, bijvoorbeeld een miskraam. Voor nazorg van een gynaecoloog geldt het eigen risico wel.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.0 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
550.450 klanten gingen u voor