Staatssecretaris Van Ooijen enthousiast over Friese Preventieaanpak

Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was eind juni in Leeuwarden. Hij werd daar bijgepraat over De Friese Preventieaanpak.

De Friese Preventieaanpak is een samenwerking van alle 18 Friese gemeenten, De Friesland, kennisinstellingen en GGD-Fryslan die zich inzetten om gezondheidsverschillen te verkleinen en de gezondheid en welzijn van alle inwoners van Fryslân te verbeteren. Van Ooijen ziet de Friese Preventieaanpak als inspiratie voor andere regio’s in Nederland.

Programma werkbezoek Friese Preventieaanpak

Tijdens het werkbezoek werd er uitgebreid uitleg gegeven over de kracht van de Friese samenwerking, de resultaten die deze samenwerking oplevert, en hoe de Friese Preventieaanpak zich verhoudt tot relevante landelijke ontwikkelingen zoals GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) en IZA (Integraal Zorgakkoord).

Positieve gezondheid in Fryslân

Een belangrijk onderwerp dat hoog op de agenda staat in Fryslân is positieve gezondheid. Van Ooijen is geïnspireerd door Friese voorbeelden en ging in gesprek met verschillende professionals over de praktische aanpak van positieve gezondheid.

De impact van de Friese Preventieaanpak op de inwoners

Er zijn concrete voorbeelden gepresenteerd van wat de Friese inwoners merken van de Friese Preventieaanpak: geldzorgen op de werkvloer, onderzoek naar geldzorgen van studenten en het verminderen van energiearmoede bij Friese huishoudens. De uitkomsten van de recent uitgevoerde Corona Gezondheidsmonitor benadrukken nog eens extra de noodzaak van deze inzet.

VWS faciliteert preventieproeftuin in Fryslân

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek tussen staatssecretaris Van Ooijen en een afvaardiging van het Bestuurlijk platform van de Friese Preventieaanpak. Tijdens het gesprek werden verschillende vraagstukken en dilemma's besproken die spelen binnen de Friese Preventieaanpak. Staatssecretaris Van Ooijen: ‘Niet alleen is het bemoedigend dat De Friesland vanaf het allereerste moment betrokken is en zelfs een van de ondertekenaars van het samenwerkingsconvenant is, maar dit legt ook een solide fundament voor een regionale preventie-infrastructuur in Fryslân. Om deze samenwerking verder te bevorderen, heeft VWS besloten om een preventieproeftuin in Fryslân te faciliteren. De ontwikkelde methoden en voorbeelden die hieruit voortkomen, kunnen vervolgens gedeeld worden met andere regio's in Nederland.’

De Friese Preventieaanpak

De Friese Preventieaanpak is een samenwerkingsverband tussen alle 18 Friese gemeenten, GGD Fryslân, De Friesland en diverse andere (zorg)partijen. Het doel van de Friese Preventieaanpak is om gezondheidsverschillen te verkleinen en de gezondheid en welzijn van alle inwoners van Fryslân te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Interview
7 minuten

Friesland vergrijst

De vraag naar ouderenzorg zal verdubbelen in de komende jaren. Alleen het geld en het personeel ontbreekt. Bert Bokma, zorginkoper ouderenzorg legt het probleem uit.
Mevrouw Jongsma aan de keukentafel met een daisyspeler
Artikel
3 minuten

Mevrouw Jongsma’s ervaring met Domeinoverstijgend Loket

Het Domeinoverstijgend Loket biedt hulp bij ingewikkelde zorgvragen.
De Friesland Cid Berger staat op de markt in Bolsward
Artikel
2 minuten

Geluk zit ‘m ook in goede zorg

We staan voor grote uitdagingen: als samenleving, zorgsector én zorgverzekeraar.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer