Waarom betalen voor zorg die ik niet gebruik?

Artikel
10-07-2024
2 min

'Nynke, wat doe jij als manager strategie en propositie eigenlijk? ‘ Het is een vraag die ik - privé - geregeld gesteld krijg. Vaak wordt daar in één adem nog een concrete polis-vraag aan toegevoegd. Zoals: ‘En waarom is het toch dat ik als 50-plusser ook voor kraamzorg moet betalen?

Nynke van der Meulen manager strategie en propositie

Een onbekende wereld

Het zijn hele terechte vragen die ik graag beantwoord. Zeker omdat ik merk dat de wereld van een zorgverzekeraar voor veel mensen onbekend is. Logisch. Wanneer je mij vraagt naar hoe een autoverzekering of een energiecontract tot stand komt, moet ik je het antwoord ook schuldig blijven. Toch geef ik daar elke maand wel geld aan uit.

Hoe komt een zorgpolis eigenlijk tot stand, wie en wat bepaalt wat erin komt en eruit gaat?

Een kijkje achter de schermen

Daarom bied ik je via deze column graag een kijkje achter de schermen bij De Friesland. Hoe komt een zorgpolis eigenlijk tot stand, wie en wat bepaalt wat erin komt en eruit gaat? Maar, ik wil je ook laten zien dat wij méér zijn dan de partij die zorg inkoopt en verzekert. Dat wij als zorgverzekeraar midden in de mienskip staan.

Verzekerd tegen een onzeker voorval

Een verzekering is een manier om je te verzekeren tegen een onzeker voorval. Denk aan een brandverzekering. Samen met anderen leg je elk jaar een bedrag in. Zo creëer je met elkaar een pot geld waaruit schade betaald kan worden zodra jij of een ander door brand wordt getroffen. Een product waarvoor je wél betaalt, maar waarvan je hoopt dat je er nooit van gebruik hoeft te maken.

Waarom betalen voor de kraamzorg?

De zorgverzekering werkt in de basis hetzelfde. Door elke maand premie in te leggen, kunnen wij samen regelen dat jij óf een ander goede zorg krijgt wanneer dit nodig is. Een mooie solidaire gedachte. Daarom kan het zijn dat jij via je aanvullende verzekering meebetaalt aan de vergoeding van de eigen bijdrage voor kraamzorg van anderen. Maar dat jij, dankzij anderen, de chiropractor of sterilisatie vergoed krijgt. Wanneer je alleen maar zou betalen voor wat je nodig denkt te hebben, zou de premie voor iedereen ook bijna gelijk zijn aan het gebruik. En dat zou geen goed nieuws zijn voor de verzekerden die de meeste zorg nodig hebben.

De sky is niet the limit

Allereerst is het belangrijk om uit te leggen dat de inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid en niet door de zorgverzekeraars zelf. We bepalen wel de inhoud van de aanvullende (tand)verzekeringen. We kunnen veel vergoeden in de aanvullende (tand)verzekering, maar niet alles. Als wij dat zouden doen, dan wordt de premie onbetaalbaar. Het is altijd zaak om te kijken wat we wettelijk gezien moeten verzekeren in de basisverzekering en welke behandelingen en middelen écht iets toevoegen in de aanvullende (tand)verzekering.

Bouwen aan een propositie

Elk jaar bouw ik met mijn collega’s aan de best mogelijke propositie: een basisverzekering én een aanvullende (tand)verzekering waarmee we al onze verzekerden zo goed mogelijk in hun behoefte voorzien. Dit gaat over zorgaanbod, voorwaarden, impact op gezondheid, klantvraag én geld. Mooi werk. Zeker om met mijn collega’s het beste voor iedereen eruit te halen.

Het samenstellen van een polis is een enorme puzzel.

Passen en meten

Dit brengt ook dilemma’s met zich mee. Bijvoorbeeld als blijkt dat de premie onvoldoende is om de kosten te dekken. Dan moet je kijken of de premie omhoog moet. Of dat we vergoedingen moeten verlagen of schrappen in de aanvullende (tand)verzekering. Aan de andere kant kun je ook kansen benutten door behandelingen toe te voegen. Zo konden we vorig jaar Dans op Recept toevoegen. Een vergoeding voor danslessen voor mensen met Parkinson in Friesland. Door te bewegen wordt gewerkt aan balans, coördinatie en kracht, waardoor er minder fysiotherapie en mogelijk minder medicatie nodig is. We zijn er trots op dat we dit als regionale zorgverzekeraar mogelijk hebben gemaakt.

Onze maatschappelijke missie

Hiermee heb ik de vraag uit de eerste alinea nog niet helemaal beantwoord. Want, waar ik ook graag over vertel is dat De Friesland een maatschappelijke missie heeft. Wij zijn niet een zorgverzekeraar die pas in beeld komt als je ziek wordt. We dragen ook bij aan een gezonde, inclusieve samenleving. Bijvoorbeeld via projecten zoals Friese Preventie Aanpak of Wijkaanpak Leeuwarden Oost. Best bijzonder.

Maar, daar vertel ik je in een volgende column graag meer over.

Nynke

Gerelateerde artikelen

Huisarts geeft uitleg aan patiënt
Nieuwsbericht
2 minuten

Wat doen we aan het huisartsentekort?

We hebben in Noord-Nederland een tekort aan huisartsen. Wij werken nauw samen met o.a. de Friese Huisartsen Vereniging, Dokterswacht, provincie en gemeenten aan oplossingen.
Nynke van der Meulen aan het woord over de Friese Preventieaanpak
Nieuwsbericht
2 minuten

Staatssecretaris VWS Friese Preventieaanpak

Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van VWS bracht een bezoek aan Friesland en werd bijgepraat over de Friese Preventieaanpak: het verkleinen van gezondheidsverschillen en het verbeteren van gezondheid en welzijn van alle Friese inwoners.
Interview
7 minuten

Friesland vergrijst

De vraag naar ouderenzorg zal verdubbelen in de komende jaren. Alleen het geld en het personeel ontbreekt. Bert Bokma, zorginkoper ouderenzorg legt het probleem uit.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer