Vitaliteitsbeleid: bemoeizucht of betrokkenheid?

In haar dagelijkse werk als voedingscoach krijgt Mascha Perquin vaak de opmerking van managers of HR-functionarissen dat vitaliteit en gezondheid toch vooral een zaak is van de medewerkers zelf. En dat men zich daar niet mee wil bemoeien. Mascha vraagt zich af: ervaren medewerkers een vitaliteitsbeleid inderdaad als bemoeizucht of waarderen ze het juist?
Mama Mascha

Waarom werkgevers een vitaliteitsbeleid willen

Tegelijkertijd doen dezelfde werkgevers hun best om het ziekteverzuim laag te houden en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verlengen. Want een zieke medewerker kost minstens 250 euro per dag en dat is exclusief de kosten van eventuele vervanging. Gezonde en vitale medewerkers zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Daarnaast stimuleert een gezonde werkomgeving om thuis ook gezonder te leven. Er valt dus zowel voor werkgever als werknemer genoeg te winnen met een vitaliteitsbeleid.

Dit is wat werknemers ervan vinden

Zien werknemers een vitaliteitsbeleid inderdaad als bemoeienis? Uit onderzoek blijkt dat 76% van de medewerkers vindt dat leefstijl en vitaliteit op de werkvloer van belang zijn. Een ruime meerderheid (65%) geeft zelfs aan het persoonlijk budget liever in te zetten voor gezondheid, leefstijl en ontspanning dan aan opleidingen en trainingen. 

Vitaliteit in je HR-beleid

Uit onderzoek blijkt ook dat medewerkers het prima vinden als ze positief gestimuleerd worden door de werkgever. De overgrote meerderheid geeft wel aan dat zij niet willen dat de werkgever zich actief gaat bemoeien met hun leefstijl. Ik voorzie dat dat percentage afneemt in de komende jaren en dat er steeds meer werkgevers zullen zijn die vitaliteit opnemen in hun HR-beleid. De grens van wat wel en niet geaccepteerd wordt door medewerkers schuift daarmee op.

Gezonde en vitale medewerkers zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek

Werkt een vrijblijvend vitaliteitsbeleid?

In de afgelopen jaren hebben wij veel werkgevers zien worstelen met vitaliteit en het intern op de kaart zetten daarvan. Bij een vrijblijvend vitaliteitsaanbod is het gebruik beperkt en zijn de effecten ook minimaal. Ik heb vaak voor halflege zalen gestaan omdat HR heel enthousiast was, maar de medewerkers niet kwamen opdagen. Maar verplichten om mee te doen aan, bijvoorbeeld, een afslankcursus is natuurlijk taboe. Waar ligt dan de gulden middenweg?

Medewerkers inspireren

Ik vind dat je als werkgever verplicht bent om je mensen niet alleen het aanbod te doen, maar ook regelmatig activiteiten moet organiseren. Zo kun je het aanbod weer over het voetlicht brengen en medewerkers inspireren om er mee aan de slag te gaan. En dat mag van mij best ingebed worden in een werkoverleg of in een bedrijfsuitje waarbij iedereen aanwezig is. Waarom zou je het nuttige niet met het aangename verenigen? 

Gezond steuntje in de rug

Daarom bieden wij in samenwerking met De Friesland kennisworkshops over leefstijl en individuele leefstijlbegeleiding en gezonde kookworkshops. Die zijn gezellig, goed voor de teamspirit én je steekt er wat van op. En ook de Personal Food Coach App van Mama Mascha kan medewerkers helpen bij een gezonde leefstijl. De combinatie van verantwoorde en lekkere dagmenu’s zorgen voor een gezond steuntje in de rug.

Mascha Perquin werkt al sinds 2011 samen met De Friesland aan vitaliteit op de werkvloer. Met Lekker aan het Werk maakt ze bedrijven en organisaties vitaler en productiever. Dat doet ze door zoveel mogelijk werkgevers en werknemers enthousiast te maken over een gezonde leefstijl en gezond, lekker en eenvoudig eten.

Gerelateerde artikelen

Arjan Dijk van Oliehoorn
Artikel
3 min

Oliehoorn wordt lekker fit

Om de gezonde leefstijl van hun medewerkers te stimuleren, koos directeur Arjan Dijk van sauzenfabrikant Oliehoorn voor FitterUp van De Friesland.
Keimpe Veenstra voor station Leeuwarden
Artikel
3 min

Aandacht voor gezondheid en vitaliteit: dat loont

Eén van mijn klanten stuurt zijn werknemers maandelijks een nieuwsbrief. Tot zover niks bijzonders. Wél bijzonder is het onderwerp ervan: vitaliteit.

Medewerkers Van den Brug worden slapend fitter

Slapend fitter worden? Medewerkers bij Van den Brug wel dankzij het vitaliteitsprogramma FitterUp met Healthcoin van De Friesland.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer