5 tips om gezond en productief thuis te werken

Als je thuiswerkt, is het niet altijd makkelijk om productief te zijn. Zo word je misschien afgeleid door je kinderen of door het nieuws op je mobiel. Maar, of je nu af en toe thuiswerkt, of langer zoals nu, het is belangrijk om je werkplek en je werkdag zo goed mogelijk in te richten. Daarom hebben we deze tips voor je op een rij gezet:

1. Zorg voor een goede werkplek

Kies een kamer in huis om te werken en maak daar je eigen werkplek. Leer gezinsleden aan dat je, wanneer je op deze plek zit, liever niet gestoord wilt worden. Best een uitdaging als je ook kinderen of een partner hebt die thuis zijn, maar toch helpt het om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Werken op de bank of aan een keukentafel is slecht voor het lichaam en zorgt ervoor dat je moeite krijgt met concentreren. Werk met een instelbare bureaustoel zodat je die kan instellen naar de wensen van je lichaam. Deze accessoires helpen bij het juist in stellen van de werkplek:
  • Een losse muis
  • Een los toetsenbord
  • Laptopstandaard of apart beeldscherm

2. Zorg voor een gezonde werkomgeving

Denk hierbij aan een aangename temperatuur voldoende ventilatie en licht om goed te kunnen werken. Hierbij hoort ook een opgeruimde, schone en overzichtelijke werkplek en een glas water. En misschien een koptelefoon met een lekker muziekje of een vers gemaakte cappuccino. Ook helpt het om de paaseitjes niet binnen handbereik te zetten, maar de fruitschaal wel.
Ook als je thuis werkt heb je zogenaamde pitstops nodig. Een goed en gezond pauzebeleid kan je tot wel 25% productiever maken op een dag.

3. Werk in blokken en probeer met tussenpozen gefocust te werken

Probeer in de komende weken zoveel mogelijk een vast werkritme aan te houden. Maak daarbij een vast patroon wanneer je begint en stopt met werken. Dit draagt bij aan de productiviteit tijdens die uren. Maak deze uren ook duidelijk aan kinderen, partner en vrienden, zodat die je tijdens die uren niet storen. Als je dit niet duidelijk afbakent, dan lekt kostbare tijd snel weg met allerlei kleine zaken. Als je ook tijdsblokken met kinderen moet inrichten, kun je werkuren spreiden over vrije dagen en avonduren. Concentratie is erg belangrijk om goed gezond en productief te kunnen werken, dus afleiding wil je zoveel mogelijk voorkomen:
  • Leg waar dat kan de smartphone weg als je geconcentreerd werkt
  • Zet meldingen van e-mail, WhatsApp en andere berichten uit
  • Zorg voor een rustige werkomgeving, zonder te veel afleiding van geluid
  • Zet nieuwsflitsen uit

4. Maak geregeld gebruik van herstelmomenten

Ook als je thuis werkt heb je zogenaamde pitstops nodig. Een goed en gezond pauzebeleid kan je tot wel 25% productiever maken op een dag. Hierbij maken wij onderscheid in 3 soorten pauzes:
  • Lunchpauze
  • Computerpauze
  • Micropauze

De lunchpauze neem je als je langer dan 4 uur op een dag werkt. Dit is een pauze van ongeveer 30 minuten. Deze pauze is nodig om de batterij een stuk op te laden. Advies is om dan lekker in beweging te komen door bijvoorbeeld een stukje te wandelen. Maar ook even aan tafel eten met bijvoorbeeld een huisgenoot werkt om even helemaal op te laden.

De computerpauze is een pauze van 5 tot 10 minuten van het computerwerk. Blijf hierbij in elk geval niet achter je bureau zitten. Even lopend een zakelijk telefoongesprek kan dan wel. Let er daarbij op dat je ongeveer 5 minuten per uur niet met werk bezig bent. In een computerpauze laadt de batterij maar beperkt op, maar het zorgt er vooral voor dat je batterij niet steeds sneller leegloopt.

De micropauze is een pauze waarin de batterij niet verder opgeladen wordt, maar waarmee je voorkomt dat de batterij steeds sneller leegloopt. Dit is een pauze van 10 tot 30 seconden per 10 of 15 minuten. Hierbij geef je je de ogen rust van het kijken naar het beeldscherm. Staar bijvoorbeeld even uit het raam, maak 5 kniebuigingen of geef je kat, hond, kind of knuffelbeer een aai over de kop.

Door regelmatig mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, verhoog je je productiviteit en blijf je geconcentreerd en energiek.

5. Blijf in beweging

Door regelmatig mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, verhoog je je productiviteit en blijf je geconcentreerd en energiek. Hierdoor maak je minder fouten en verbetert de kwaliteit van je werk.

Mentaal en fysiek in beweging komen is simpel gezegd niks anders dan veranderen wat je aan het doen bent. Mentaal gezien doe je dat door met je hoofd even ergens anders mee bezig te zijn. Bijvoorbeeld door een klein huishoudelijk klusje te doen of door ontspanningsoefeningen te doen zoals ademhaling of een mindfulness oefening. Fysiek gezien door even op te staan en bij belletjes bijvoorbeeld standaard even een blokje om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Bea

De Mantelzorglijn

Hoe kan de Mantelzorglijn u helpen? Bea de Jong vertelt meer over haar werk bij de Mantelzorglijn.
 Bekijk de verlofregelingen

Mantelzorg en verlof

Ben je een werkende mantelzorger? We geven uitleg over de verschillende verlofregelingen.
Tips voor mantelzorg en werk

Mantelzorg en werk

Fulltime werken én voor iemand zorgen is zwaar. We geven 3 tips om werk en mantelzorg makkelijker te combineren.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor