De teek: klein bee(s)tje, grote gevolgen

Lekker zeg, dat mooie weer. Eindelijk 'met zonder jas' genieten in de buitenlucht! Maar wat heb ik nou aan m'n been hangen? Toch niet zo'n vervelende teek? Met de warmere temperaturen, ontwaken ook deze kleine plaaggeesten weer. Vanwege de warme winter zijn het er dit jaar waarschijnlijk extra veel.
""

De teek is een superklein beestje, maar een tekenbeet kan grote gevolgen hebben. Zo’n 1 op de 5 teken draagt namelijk de Lymebacterie met zich mee. De ziekte van Lyme kan uiteenlopende klachten veroorzaken, waaronder gewrichts- en hoofdpijn, neurologische klachten, hartklachten, ontstekingen en vermoeidheid. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%. Hoe eerder je een teek verwijdert, hoe minder risico je loopt op deze vervelende gevolgen.

Buiten geweest? Controleer jezelf op teken

Belangrijk dus om jezelf iedere keer dat je buiten bent geweest, goed te controleren. Een teek ziet eruit als een klein spinnetje van 1 tot 3 millimeter. Jonge teken, nimfen, zijn nog kleiner, maar net zo vervelend. Zodra een teek zich vastgebeten heeft, zuigt hij zich vol met bloed en wordt zo groot als een erwt. Er kan een rode kring om de beet heen ontstaan, maar dat hoeft niet.

Dokter Appke

Twijfel je? Gebruik dan onze gratis gezondheidsapp Dokter Appke. Via de app kun je je vraag stellen en een foto meesturen. Je krijgt snel antwoord van een ervaren verpleegkundige.

Probeer Dokter Appke nu

Teken liften ongevraagd met je mee

Teken houden van een vochtige omgeving. Je vindt ze dus vooral in het bos en in halfhoog gras. Het is een fabel dat ze zich vanuit bomen laten vallen. Teken hangen soms wel maanden rond in een grasspriet, wachtend op een lift van een langslopend mens of dier. Ook op je lichaam zoeken ze warme vochtige plekjes op, zoals knieholtes, liezen, oksels en achter je oren of in je nek.

Toch een teek? Pak ‘em beet!

Toch een teek? Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een tekentang en trek hem er langzaam uit. Maak het wondje daarna schoon met alcohol. Als er na enkele dagen tot maanden na de beet een rode kring ontstaat, is het belangrijk om meteen naar de dokter te gaan. Met antibiotica kunnen klachten vaak verholpen worden.

Bron: www.thuisarts.nl/tekenbeet.

Tips tegen teken

  • Gebruik een anti tekenmiddel op basis van citriodiol of DEET op je onderbenen, sokken, schoenen en broekspijpen.

  • Draag een lange broek en stop je broek bij je sokken in. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als het mooi weer is, maar het helpt wel.

  • Draag witte kleding, want dan springen teken eerder in het oog.

  • Vermijd hoog gras en struiken en blijf in het bos op de paden. 

Geen van deze maatregelen werkt 100% dus het meest belangrijke advies blijft: controleer jezelf, kinderen en huisdieren na ieder uitstapje op teken. Onze handige app helpt je als je vragen hebt. Download Dokter Appke en ga zorgeloos op pad!

Bekijk de tips om naar buiten te gaan

Hoe vaak kom jij buiten?

Soms is het lastig om regelmatig naar buiten te gaan. 3 handige tips voor meer frisse lucht, bewegen en tot rust komen.
Lees het verhaal van Frank

Wat mankeert Frank?

Frank Kortman heeft de ziekte van Lyme. Het heeft hem veel gekost. Maar hij staat dichter bij zichzelf dan ooit.
Lees meer over deze sportlessen

Meer Bewegen voor Ouderen

Mevrouw Bootsma-Dijkstra is zo vlug als water en met 77 jaar 1 van de oudste juffen. Haar les? Meer Bewegen voor Ouderen.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor