Jouw gids door het zorglandschap

Artikel
22-01-2024
3 min
Het zorglandschap is hartstikke ingewikkeld. Er zijn verschillende wetten die verschillende soorten zorg regelen, zoals langdurige zorg of jeugdzorg. Elke wet bevat op zijn beurt allerlei potjes. En voor al die potjes zijn dan weer criteria vastgesteld die bepalen of jij voor dat potje in aanmerking komt. Gelukkig merken de meeste mensen niet zoveel van deze kluwen aan wetten en regels: hun zorgvraag voldoet keurig aan de criteria voor één van de potjes. Niks aan de hand.
Carina van der Hoek in het centrum van Leeuwarden

Ziekenhuis, revalidatie én thuiszorg

Ingewikkelder wordt het als je meerdere zorgvragen hebt en dus met verschillende wetten te maken krijgt. Bijvoorbeeld omdat je na een auto-ongeluk eerst in een ziekenhuis ligt, daarna in een revalidatiecentrum gaat revalideren en vervolgens thuis hulpmiddelen of thuiszorg nodig hebt. Bij welke instanties moet je dan allemaal aankloppen? Hoe zorg je ervoor dat al die zorg er op de juiste momenten is? En hoe weet je eigenlijk zeker dat je aan alles hebt gedacht?

Nieuwe mogelijkheden

In zulke situaties kan het Domeinoverstijgend Loket je helpen. Vanuit het Loket luister ik naar je verhaal en denk ik met je mee. Omdat ik weet wat er allemaal mogelijk is, draag ik mogelijkheden aan waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht. Zo sprak ik laatst een man wiens partner terminale zorg nodig had. We bespraken welke zorg er in welke fase nodig is. Maar ik vroeg hem ook wat híj nodig had. Of hij behoefte had aan ondersteuning in zo’n zware periode. Daar had hij nog nooit over nagedacht, gaf hij aan, maar ja, eigenlijk leek hem dat wel prettig. Samen hebben we gekeken welke mogelijkheden er voor hem waren. Op zulke momenten ben ik extra blij dat ik vanuit het Domeinoverstijgend Loket iets kan betekenen.

Ik probeer alle betrokken instanties, zoals de gemeente, de verzekeraar en de zorgverlener, om tafel te krijgen.

Allemaal welwillend

Het Loket helpt ook als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen. Als de zorg of ondersteuning die zij nodig hebben, nét buiten alle potjes valt en ze overal ‘nee te horen krijgen. Ik probeer dan om alle betrokken instanties, zoals de gemeente, de verzekeraar en de zorgverlener, om tafel te krijgen. Zodat we gezamenlijk naar een oplossing kunnen zoeken. Elke keer merk ik weer dat als we allemaal welwillend zijn, bereid zijn om een beetje water bij de wijn te doen, er veel mogelijk is. En voor de persoon die de zorg nodig heeft, maakt juist dat kleine beetje bereidheid al een heel groot verschil.

Gehoord worden

Dat ik met mijn werk een verschil kan maken in de levens van mensen, vind ik heel bijzonder. Zelfs als ik gewoon even meedenk of iets uitleg, laten mensen weten hoe fijn ze het vinden om gehoord te worden. Om serieus genomen te worden en antwoorden te krijgen. Toch denk ik ook weleens: eigenlijk zou dat normaal moeten zijn. Eigenlijk zouden alle organisaties in de zorg elkaar moeten weten te vinden. Eigenlijk zou het Domeinoverstijgend Loket niet nodig moeten zijn. Maar totdat dat zover is, zijn wij jouw gids door het zorglandschap.

Carina

PS. op onze website lees je meer over het Domeinoverstijgend Loket en hoe je ons kunt bereiken.

Gerelateerde artikelen

Mevrouw Jongsma aan de keukentafel met een daisyspeler
Artikel
3 minuten

Mevrouw Jongsma’s ervaring met Domeinoverstijgend Loket

Het Domeinoverstijgend Loket biedt hulp bij ingewikkelde zorgvragen.
Appie Kamminga op het gras van de golfbaan
Artikel
1 minuten

Appie zijn ervaring met wachtlijstbemiddeling

Appie heeft Wachtlijstbemiddeling van De Friesland ingezet en kon daardoor sneller behandeld worden aan zijn klachten.

De Friesland Cid Berger staat op de markt in Bolsward
Artikel
2 minuten

Geluk zit ‘m ook in goede zorg

We staan voor grote uitdagingen: als samenleving, zorgsector én zorgverzekeraar.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer