Wilt u stoppen met roken?

Goed bezig! In deze bijzondere tijd is het misschien wel belangrijker dan ooit. Rokers zijn vatbaarder voor het coronavirus, hebben meer kans op ernstige symptomen en hoesten vaker. Toch blijkt het lastig voor veel mensen. Gelukkig is er goed nieuws: u hoeft het niet alleen te doen. 
Hulp bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt geen eigen risico meer. Start u met stoppen?

U kunt een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Veel zorgverleners bieden zo’n programma aan. Bijvoorbeeld uw huisarts, de praktijkondersteuner of gespecialiseerde aanbieders. U kunt individuele begeleiding krijgen of deelnemen aan groepsbijeenkomsten. U kiest zelf het programma dat het beste bij u past. Let op: vanwege het coronavirus worden groepstrainingen en individuele begeleiding momenteel veel online of telefonisch gedaan.

Hoe zit het met vervangers van nicotine?

Nicotinepleisters, -kauwgum of -zuigtabletten zijn handig als u wilt stoppen met roken. Uw huisarts kan deze middelen maximaal drie maanden voorschrijven. Als het nodig is, kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Er bestaan ook geneesmiddelen, zoals Nortilen of Champix. De zorgverlener kan deze voor een periode van maximaal drie maanden voorschrijven.

Wie betaalt wat?

Als u kiest voor een stoppen-met-rokenprogramma, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dan weet u zeker dat u een volledige vergoeding krijgt. Benieuwd naar een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt? Deze vindt u in onze zorgzoeker. Wilt u nicotinevervangende middelen gebruiken? Haal deze dan – met recept van uw huisarts – bij een hiervoor gecontracteerde apotheek. Middelen die u bij de drogist koopt, worden niet vergoed.

Betaal ik eigen risico?

Het stoppen-met-rokenprogramma wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt geen eigen risico voor het begeleidingstraject en de hierbij behorende (genees)middelen. Krijgt u in het ziekenhuis een behandeling van een medisch specialist of klinisch psycholoog voor het stoppen met roken? Dan betaalt u wel eigen risico. Bekijk hier wat er precies wordt vergoed.

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Karin

Stoppen met roken met Karin

Karin gaat stoppen met roken in oktober. Een hele uitdaging voor deze gezelligheidsroker.
Lees het verhaal van Henk

Longarts Henk

Wat doet roken met het lichaam en hoe kunt u stoppen? Longarts Henk Los legt het uit.
Lees het verhaal van Durk

Stoppen met roken met Durk

Na 40 jaar roken is Durk gestopt met roken. Hij voelt zich fitter, heeft meer lucht en meer rust.