Wil je stoppen met roken?

Goed bezig! In deze bijzondere tijd is het misschien wel belangrijker dan ooit. Rokers zijn vatbaarder voor het coronavirus, hebben meer kans op ernstige symptomen en hoesten vaker. Toch blijkt het lastig voor veel mensen. Gelukkig is er goed nieuws: je hoeft het niet alleen te doen. 
Hulp bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico meer. Start jij met stoppen?

Je kunt een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Veel zorgverleners bieden zo’n programma aan. Bijvoorbeeld jouw huisarts, de praktijkondersteuner of gespecialiseerde aanbieders. Je kunt individuele begeleiding krijgen of deelnemen aan groepsbijeenkomsten. Jij kiest zelf het programma dat het beste bij jou past. Let op: vanwege het coronavirus worden groepstrainingen en individuele begeleiding momenteel veel online of telefonisch gedaan.

Hoe zit het met vervangers van nicotine?

Nicotinepleisters, -kauwgum of -zuigtabletten zijn handig als je wilt stoppen met roken. Jouw huisarts kan deze middelen maximaal drie maanden voorschrijven. Als het nodig is, kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Er bestaan ook geneesmiddelen, zoals Nortilen of Champix. De zorgverlener kan deze voor een periode van maximaal drie maanden voorschrijven.

Wie betaalt wat?

Als je kiest voor een stoppen-met-rokenprogramma, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dan weet je zeker dat je een volledige vergoeding krijgt. Benieuwd naar een gecontracteerde zorgverlener bij jou in de buurt? Deze vind je in onze zorgzoeker. Wil je nicotinevervangende middelen gebruiken? Haal deze dan – met recept van de huisarts – bij een hiervoor gecontracteerde apotheek. Middelen die je bij de drogist koopt, worden niet vergoed.

Betaal ik eigen risico?

Het stoppen-met-rokenprogramma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico voor het begeleidingstraject en de hierbij behorende (genees)middelen, mits deze geleverd worden door een apotheek die een contract met ons hiervoor heeft afgesloten. Krijg je in het ziekenhuis een behandeling van een medisch specialist of klinisch psycholoog voor het stoppen met roken? Of haal je de nicotine vervangende (genees)middelen bij een apotheker die hiervoor geen contract heeft met ons? Dan betaal je wel eigen risico. Bekijk hier wat er precies wordt vergoed.

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Karin

Stoppen met roken met Karin

Karin gaat stoppen met roken in oktober. Een hele uitdaging voor deze gezelligheidsroker.
Lees het verhaal van Henk

Longarts Henk

Wat doet roken met het lichaam en hoe kun je stoppen? Longarts Henk Los legt het uit.
Lees het verhaal van Durk

Stoppen met roken met Durk

Na 40 jaar roken is Durk gestopt met roken. Hij voelt zich fitter, heeft meer lucht en meer rust.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor