Vergoeding fysiotherapie

De veelgestelde vragen over de vergoeding van fysiotherapie.

Veelgestelde vragen

U kunt via Mijn De Friesland op de pagina ‘Zorgkosten’ bekijken hoeveel behandelingen er voor u vergoed zijn. Houd er rekening mee dat uw therapeut misschien nog niet alle behandelingen bij ons in rekening heeft gebracht. Wilt u weten op hoeveel behandelingen u recht heeft vanuit uw aanvullende verzekering?

Bekijk de vergoeding voor oefen- en fysiotherapie vanaf 18 jaar

Uit de basisverzekering is er een vergoeding van 18 behandelingen per aandoening. Onze aanvullende verzekeringen, met uitzondering van de AV Instap, bieden een extra vergoeding. 

Bekijk de vergoeding voor fysiotherapie tot 18 jaar

Een gecontracteerde fysiotherapeut vindt u in Zorgzoeker.

Wat is de behandelindex?
De behandelindex geeft inzicht in hoeveel een praktijk behandelt ten opzichte van andere praktijken met vergelijkbare klanten. Het aantal behandelingen voor dezelfde klacht kan per praktijk behoorlijk verschillen. Met deze index ziet een fysiotherapiepraktijk of ze meer of minder behandelt ten opzichte van een soortgelijke praktijk.

Waarom ontvangt de fysiotherapeut een behandelindex?
Als zorgverzekeraar zorgen we ervoor dat de zorg voor onze verzekerden beschikbaar en betaalbaar blijft. Dat betekent dat we er ook op toezien dat zorgaanbieders niet te veel behandelen. Met de behandelindex ziet de fysiotherapeut of ze voor een bepaalde klacht iemand meer of minder dan gemiddeld behandelt.

Wat merk ik als klant van de behandelindex?
U krijgt de zorg die u nodig heeft. De fysiotherapeut helpt u bij uw klacht en geeft de zorg die daarvoor nodig is. De behandelindex verandert daar niets aan.

Mag de fysiotherapeut door de behandelindex steeds minder of niet meer behandelen?
Wij vinden het belangrijk dat onze verzekerden goede zorg krijgen. Zorg die past bij de klacht en die medisch noodzakelijk is. Goede zorg is niet altijd méér zorg. Als een fysiotherapiepraktijk structureel meer behandelingen nodig heeft om een klacht te behandeldelen dan andere praktijk, dan is het onze taak om hier naar te kijken.

Bijvoorbeeld: Het merendeel van de fysiotherapeuten heeft voor dezelfde klacht 10 behandelingen nodig en er is een fysiotherapeut die voor dezelfde klacht telkens 16 behandelingen voor nodig heeft.

Hoe weet een zorgverzekeraar hoeveel behandelingen nodig zijn voor een klacht?
Dat weten we niet en dat bepalen we als zorgverzekeraar ook niet. Een fysiotherapeut weet het beste welke zorg iemand nodig heeft voor een bepaalde klacht en wil daarbij zo goed mogelijk helpen. Wij vragen de fysiotherapeut ook niet om de behandeling te stoppen. De verschillende praktijken worden met elkaar vergeleken en zij ontvangen hier informatie over. Hiermee willen wij de fysiotherapeuten bewust maken van de verschillen tussen de praktijken en hen stimuleren om te kijken hoe zij onze verzekerden het beste kunnen behandelen.

De aanvullende verzekering geeft toch recht op een aantal behandelingen?
Dat klopt, al is een belangrijk criterium dat de behandelingen medisch noodzakelijk zijn. De fysiotherapeut weet hoe hij de klacht het beste kan behandelen op basis van de richtlijnen van de beroepsgroep. Als het merendeel van de fysiotherapeuten voor de klacht bijvoorbeeld 10 behandelingen nodig heeft en er is een fysiotherapeut die voor dezelfde klacht 16 behandelingen voor nodig heeft, dan helpen die extra behandelingen de klacht wellicht niet verbeteren. Het kan dan soms verstandiger zijn om op zoek te gaan naar een andere manier om de klachten te verhelpen in plaats van het behandeltraject met de fysiotherapeut voort te zetten omdat er nog voldoende vergoeding over is.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor