Doorgaan naar hoofdinhoud

Wanneer wordt het eigen risico in rekening gebracht?

Het eigen risico wordt één keer per twee maanden in rekening gebracht. Alleen de kosten die op dat moment bij ons bekend zijn, worden in rekening gebracht. De kosten worden eerst verrekend met het verplicht eigen risico en als u heeft gekozen voor een vrijwillig eigen risico, daarna met het vrijwillig eigen risico.

Wilt u weten op welke datums de maandelijkse premie bij u in rekening wordt gebracht? Bekijk het overzicht.

Eigen risico specificatie en rekeningoverzicht ontvangt u tegelijk

U ontvangt nu uw eigen risico specificatie en rekeningoverzicht op hetzelfde moment. Voorheen ontving u eerst van ons uw eigen risico specificatie en ongeveer twee weken later uw rekeningoverzicht. Om het voor u overzichtelijker te maken hebben wij dit samengevoegd. Betaalt iemand anders voor u? Dan ontvangt u de eigen risico specificatie en de betaler het rekeningoverzicht.

Op de specificatie staat meer informatie over de declaratie. Informatie over de betaling vindt u op het rekeningoverzicht. Afhankelijk van uw betaalwijze zit bij het rekeningoverzicht een aankondiging dat het bedrag over 14 dagen wordt geïncasseerd of u ontvangt een nota met een betaalverzoek.

Over welk polis jaar wordt het eigen risico in rekening gebracht?

Het eigen risico kan over het huidige jaar en het jaar ervoor aan u worden berekend. Wij brengen het eigen risico ook in rekening als wij de nota ontvangen in het kalenderjaar volgend op het kalenderjaar van de behandeling. Bijvoorbeeld: U heeft een behandeling in 2017 en de rekening van deze behandeling wordt pas op 31 december 2018 door uw zorgverlener bij ons ingediend. Wij vergoeden deze nota dan in 2019. U ontvangt daardoor in 2019 een nota voor het eigen risico van 2017.

Eigen risico en niet meer bij ons verzekerd

U kunt bijvoorbeeld nog wel een rekening van het eigen risico van vorig jaar krijgen, ook al bent u niet meer bij ons verzekerd. U moet deze rekening nog wel voldoen. Omdat u in dat jaar bij ons verzekerd was. Uw gespreid betalingsregeling van het verplicht eigen risico, vervalt op het moment dat u niet meer bij ons verzekerd bent.

Betalingsregeling eigen risico 

Bent u wel verplicht eigen risico verschuldigd, en wenst u een betalingsregeling? Neem dan contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden.

Rosanne-klein Heeft u een vraag?

560.000 klanten

568.000 klanten

De Friesland heeft 568.000 klanten.


Klanten geven een 8.3

Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.