Prinsjesdag en uw zorgverzekering in 2023

Op Prinsjesdag heeft de overheid de veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Benieuwd wat dit voor u betekent?

Veranderingen basisverzekering 2023

Er zijn niet veel veranderingen in de basisverzekering. We hebben de 4 veranderingen voor u op een rij gezet.

De overheid heeft bepaald dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt afgeschaft per 1 januari 2023. Door deze wetswijziging mogen wij klanten die in een collectief zitten, geen korting meer geven op de basisverzekering. De korting op de aanvullende verzekeringen blijft gewoon mogelijk.

De regeling voor vergoeding van herstelzorg na een coronabesmetting wordt met een jaar verlengd tot 1 augustus 2023. Steeds meer Nederlanders hebben langdurig last van de gevolgen van een coronabesmetting. Zij hebben extra zorg nodig zoals fysiotherapie of dieetadvies. Tot 1 augustus 2023 wordt deze extra zorg vergoed uit de basisverzekering.

Vanaf 1 januari 2023 vervalt de vergoeding voor geneesmiddelen met vitamine D in een hoge sterkte. Dit geldt als deze middelen zijn voorgeschreven voor het voorkomen of behandelen van een vitamine D-tekort. Vitamine D met een lage dosering wordt al sinds 2019 niet meer uit de basisverzekering vergoed.

Lees meer over het vervallen van de vergoeding voor vitamine D

De NIPT is een screeningstest voor aanstaande ouders die graag willen weten of hun kind een chromosoomafwijking heeft. Is er sprake van een medische indicatie voor de NIPT? Dan geldt vanaf 1 januari 2023 geen eigen risico meer. Is er geen medische indicatie? Dan kunt u de NIPT vergoed krijgen uit een subsidieregeling van de overheid. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 175,-. Per 1 april 2023 vervalt ook deze eigen bijdrage.

Eigen risico blijft gelijk

Wanneer u zorg uit de basisverzekering krijgt, dan betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Dit heet het verplicht eigen risico. In 2022 was het verplicht eigen risico € 385,-. Ook in 2023 is het verplicht eigen risico € 385,-.

Lees meer over het eigen risico

Meer over uw zorgverzekering in 2023

Wat wordt uw premie in 2023?

Hoeveel premie u in 2023 betaalt, is op dit moment nog niet duidelijk.

Uiterlijk 12 november hoort u van ons wat u aan premie gaat betalen voor uw zorgverzekering in 2023.

Wanneer kunt u wat verwachten?

Wilt u uw zorgverzekering wijzigen? Het is belangrijk dat u op tijd uw wijzigingen doorgeeft. We zetten de belangrijke data voor u op een rij.

Heeft u recht op zorgtoeslag?

De overheid wil de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. Daarom komt de overheid mensen met een lager inkomen tegemoet in de kosten van de zorgverzekering.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor