Een duwtje richting eigen regie
Gezellige reuring of storende prikkels?
Je wilt iets met een collega overleggen. Locatie van jullie gesprek: de kantine. ‘Heerlijk toch, te midden van alle reuring’, zegt de collega enthousiast. Jij aarzelt. Want wat zij ziet als gezellige reuring, zijn voor jou een heleboel storende prikkels. Wat doe je: leg je je erbij neer, waardoor het gesprek jou veel meer energie kost? Of opper je een andere plek?Druk op die pauzeknop. Zet uit, die automatische piloot. Neem het stuur in handen.
Druk op de pauzeknop
Tijdens ons werk hebben we continu te maken met de verwachtingen van anderen. Of met situaties waarin ‘we het nu eenmaal altijd zo doen’. Het kan best moeilijk zijn om op zulke momenten even op de pauzeknop te drukken en jezelf af te vragen: is dit ook wat ík wil, kan, mag en durf? Toch is dat precies wat ik iedereen zou willen aanraden. Druk op die pauzeknop. Zet uit, die automatische piloot. Neem het stuur in handen.
De vele voordelen van eigen regie
Dat stuur in handen nemen wordt ook wel ‘eigen regie’ of ‘zelfsturing’ genoemd. Ik ben er groot voorstander van. In je privéleven, maar ook zeker op de werkvloer. Medewerkers die zelf het stuur in handen hebben, voelen zich vaak gelukkiger en gezonder. Ze ervaren minder stress, meer voldoening en meer veerkracht: belangrijke factoren voor duurzame inzetbaarheid.
Duwtje in de goede richting
Maar eigen regie is geen toverwoord. Om medewerkers zo ver te krijgen dat ze zelf de touwtjes in handen nemen, moet je ze als werkgever of leidinggevende een duwtje in de goede richting geven. Je moet sturen op eigen regie – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.
Weten wat er mag en kan
Zo is voor eigen regie goed beleid nodig. Faciliteiten en kaders die medewerkers stimuleren zich vrij te bewegen. Er is informatie nodig óver dat beleid, zodat iedereen weet wat er mag en kan. Wil een medewerker bijvoorbeeld een tweedaagse training volgen? Plan maar in. Een vierjarige opleiding? Eerst even overleggen. Een wandeling maken onder werktijd? Hartstikke goed! Een wandelband aanschaffen voor op het werk? Dan spreken we een budget af.
Leren en proberen
Daarnaast is een cultuur nodig die uitnodigt tot eigen regie. Een cultuur van sociale veiligheid, waarin leren en proberen vanzelfsprekend zijn. Waarin medewerkers daadwerkelijk de ruimte voelen om het stuur in handen te mogen nemen. Ook als dat misschien niet meteen perfect gaat. Zo’n cultuur ontstaat vooral door voorbeeldgedrag van leidinggevenden. Als je als teamleider zélf regelmatig een wandelingetje maakt om je hoofd leeg te maken voor de volgende vergadering, geef je het signaal dat eigen regie echt oké is. Of als je als voorman oppert een klus eens anders aan te pakken. Medewerkers kijken immers niet alleen naar wat hun leidinggevende zegt, maar ook – vooral! – naar wat je doet.
Continue dialoog
Tot slot is er verbinding nodig. Een goed gesprek over doelen en verwachtingen – van beide kanten! Geen eenmalig gesprek, maar een continue dialoog. Even inchecken en afstemmen. En dan weer door. Eigen regie is een doorlopend proces. Een proces waarin werkgever én medewerker allebei een cruciale rol spelen. Ingewikkeld? Valt mee. De moeite waard? Absoluut.
Onze vitaliteitsconsultants en jouw organisatie
Onze vitaliteitsconsultants helpen je organisatie bij het ontwikkelen en uitvoeren van vitaliteits- en inzetbaarheidsbeleid. Of je nu net begint of al verder bent. Ze adviseren, ondersteunen en zijn de schakel tussen jou, De Friesland en de verschillende aanbieders van onze diensten.
Wil jij eens met Rutger of zijn collega's in gesprek?
Stuur een e-mail naar: ondernemersdesk@defriesland.nl