Meer vergoedingen

De veelgestelde vragen over vergoedingen zoals pedicure, anticonceptie en een bovenooglidcorrectie.

Veelgestelde vragen

 • Tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoed uit de basisverzekering. Met uitzondering van een mogelijke wettelijke eigen bijdrage GVS.
 • Vanaf 21 jaar is er een vergoeding voor anticonceptie vanaf de AV Budget (bij de Alles Verzorgd Polis) en in de AV Doorstap (bij de Zelf Bewust Polis). Je betaalt geen eigen bijdrage.

Bekijk de vergoeding voor anticonceptie

Er is een vergoeding vanaf de AV Standaard. Bekijk de vergoeding voor een beweegprogramma en welke beweegprogramma's voor vergoeding in aanmerking komen.

Bekijk wanneer je recht hebt op een vergoeding voor een bovenooglidcorrectie.

Er is een vergoeding voor een EHBO-cursus vanaf de AV Standaard.

Bekijk de vergoeding voor een EHBO-cursus

Ooglaseren is een behandeling aan de ogen om weer goed te kunnen zien, zonder bril of lenzen. Heb je een ooglaserbehandeling nodig die medisch noodzakelijk is? Dan valt de vergoeding voor ooglaseren onder medisch-specialistische zorg.

Er is een vergoeding vanaf de AV Extra.

Bekijk de vergoeding voor podo(posturale)therapie en podologie

Je kunt een vergoeding krijgen voor een staaroperatie.

Lees meer over de vergoeding van een staaroperatie 

Er is een vergoeding voor een sterilisatie vanaf de AV Optimaal.

Bekijk de vergoeding voor een sterilisatie

Er is een vergoeding voor steunzolen vanaf de AV Extra.

Bekijk de vergoeding voor steunzolen en therapiezolen

Er is geen vergoeding mogelijk voor het behandelen van couperose.

Als een orthopedisch chirurg je behandelt

Een orthopedisch chirurg, of kortweg een orthopeed, is een medisch specialist en werkt in een ziekenhuis. Behandeling door een orthopedisch chirurg valt onder medisch-specialistische zorg. Bekijk de vergoeding voor medisch-specialistische zorg.

Als een orthopedisch geneeskundige je behandelt

Een orthopedisch geneeskundige werkt (meestal) in een eigen praktijk. Orthopedische geneeskunde maakt geen gebruik van operaties en valt onder alternatieve geneeswijzen. Bekijk de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.

Met behulp van een seksuologische behandeling werk je aan het verbeteren of oplossen van je seksuele problemen. Je kunt hiervoor terecht bij verschillende zorgverleners. Lees meer over de vergoedingsmogelijkheden voor seksuologische behandelingen.

Met huidtherapie wordt je zieke of beschadigde huid behandeld. Bijvoorbeeld als je last hebt van acne, haargroei in het gezicht en/of hals, littekens of lymfoedeem. De vergoeding hangt af van je situatie:

 • Word je behandeld voor acne? Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij acnébehandeling.
 • Krijg je epilatie vanwege ernstig ontsierende haargroei in het gezicht en/of hals? Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij elektrische epilatie/laserbehandeling.
 • Word je behandeld aan je littekens? Kijk voor meer informatie en de hoogte van de vergoeding bij camouflagelessen.
 • Ga je naar een huidtherapeut voor lymfedrainage/lymfoedeemtherapie of littekentherapie? Kijk voor meer informatie bij de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar.

Een soa-test geeft zekerheid als je denkt dat je misschien een seksueel overdraagbare aandoening hebt. Wij vergoeden een soa-test op aanvraag van je huisarts. Vraag bij je huisarts of je in aanmerking komt voor een test.

 • Je consult bij de huisarts is huisartsenzorg. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij huisartsenzorg.
 • De soa-test zelf is een laboratoriumonderzoek. Hiervoor betaal je wél eigen risico. Kijk voor meer informatie bij medisch specialistische zorg.

Als je tot een risicogroep behoort is een soa-test bij de GGD gratis. Informeer bij je lokale GGD.

Er zijn verschillende vergoedingen voor behandelingen tegen verslaving

 • Wij vergoeden de behandeling van een verslaving aan een middel, game-, gok- of seksverslaving (hyperseksualiteit). Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende vergoedingsmogelijkheden:
  o Word je behandeld door een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk? Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij huisartsenzorg.
  o Krijg je hulp bij je psychische klachten van bijvoorbeeld een psycholoog, psychotherapeut of verslavingsarts of word je opgenomen in een ggz-instelling voor de behandeling van je psychische klachten? Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij ggz vanaf 18 jaar.
  o Heb je lichte, niet complexe psychologische of psychosociale problemen en krijg je geen vergoeding uit de basisverzekering? Je krijgt mogelijk een vergoeding voor eerstelijnspsychologische zorg uit een aanvullende verzekering. Kijk voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding bij eerstelijns psychologische zorg.

 • Wij vergoeden een programma om te stoppen met roken. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij ons stoppen-met-rokenprogramma.

De behandeling van ernstige tabaksverslaving binnen de ggz is geen verzekerde zorg

Word je in een ggz-instelling met een experimentele behandeling behandeld tegen je tabaksverslaving? Dan gelden er andere voorwaarden. Je zorgverlener kan je hier meer over vertellen.

Ben je jonger dan 18 jaar?

Je krijgt misschien een vergoeding voor de behandeling van een game-, gok- of seksverslaving (hyperseksualiteit) via de gemeente. Neem contact op met je gemeente of kijk voor meer informatie op de website van regelhulp.

Oordoppen worden niet vergoed vanuit je zorgverzekering. Mogelijk vergoedt je werkgever de kosten. Vraag dit na bij je werkgever. 

Bij handtherapie behandelt de therapeut problemen aan handen, polsen, ellebogen en schouders. De vergoeding hangt af van wie je behandelt:

 • Krijg je handtherapie van een fysiotherapeut? De vergoeding hangt af van je leeftijd en situatie. Kijk voor meer informatie op onze pagina over de vergoeding van fysiotherapie. Bekijk op deze pagina waar je moet zijn voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.
 • Krijg je handtherapie van een ergotherapeut? Kijk voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding bij ergotherapie.

Er is geen vergoeding voor een bloeddrukmeter.
Je kunt bij ons geen vergoeding krijgen voor een zwemticket of abonnement.
De vergoeding voor een autismebehandeling valt onder geneeskundige geestelijke gezondheidszorg. Bekijk de voorwaarden GGZ.
Heb je een Alles Verzorgd Polis met een AV Standaard of hoger? Dan kun je een vergoeding krijgen voor een slaapcursus. Je krijgt geen vergoeding voor de Somnox.
De vergoeding voor een ADHD-onderzoek valt onder geneeskundige geestelijke gezondheidszorg. Bekijk de voorwaarden GGZ.

Heb je een verwijzing gekregen van je huisarts om naar het ziekenhuis te gaan?

Vanuit je basisverzekering is er een vergoeding voor een mammografie. Je hebt wel een verwijzing nodig van je huisarts. De vergoeding voor een mammografie valt onder de voorwaarden van Medisch specialistische zorg.

Heb je een oproep gekregen vanuit het RIVM voor mammografie?

Je krijgt een uitnodiging via het RIVM om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek wordt gedaan via een onderzoekscentrum of je eigen huisarts. Het onderzoek wordt helemaal door de regering betaald.

Er is geen vergoeding voor een optometrisch onderzoek.
Je kunt bij ons geen vergoeding krijgen voor een rijbewijskeuring. Dit geldt ook voor een vliegkeuring of een duikerskeuring. 
Je kunt bij ons geen vergoeding krijgen voor een sportmassage.
Je krijgt bij ons geen vergoeding voor een vaccinatie tegen gordelroos.
Je kunt een vergoeding voor hydrotherapie krijgen als het onderdeel is van jouw fysiotherapiebehandeling en het zo door de zorgverlener wordt gedeclareerd. Je hebt dan wel een aanvullende verzekering nodig met dekking voor fysiotherapie.

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer