Krijg ik vergoeding voor seksuologische zorg?

Seksuele problemen kunnen je leven beïnvloeden op een negatieve manier. Met behulp van een seksuologische behandeling werk je aan het verbeteren of oplossen van je seksuele problemen. Je kunt hiervoor terecht bij verschillende zorgverleners. Hieronder bespreken we de 3 vergoedingsmogelijkheden:

Je krijgt vergoeding voor seksuologische behandelingen door de huisarts

Het eerste aanspreekpunt voor seksuologische problemen is de huisarts. De huisarts is opgeleid om de meest voorkomende seksuologische klachten te behandelen. Behandeling door de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Lees meer over de vergoeding en voorwaarden van huisartsenzorg.

Als de huisarts het nodig vindt, kan deze verwijzen naar een seksuoloog, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), een gynaecoloog of uroloog. Een losse behandeling bij een seksuoloog vergoeden wij niet. Dit komt doordat 'seksuoloog' geen erkende titel is.

Je krijgt vergoeding voor seksuologische behandelingen als onderdeel van een psychische behandeling

Behandeling van seksuele problemen valt meestal niet onder geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Je kunt een behandeling door een seksuoloog wél vergoed krijgen als onderdeel van een psychische behandeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om de behandeling van onderstaande seksuele stoornissen vanuit de GGZ:

  • exhibitionisme
  • pedofilie
  • voyeurisme
  • hyperseksualiteit (seksverslaving)
  • genderdysforie

Deze vergoeding komt vanuit je basisverzekering. Dit telt mee voor je eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Kijk voor meer informatie over deze vergoeding op geneeskundige GGZ vanaf 18 jaar. Ben je jonger dan 18 jaar? Je krijgt misschien een vergoeding via de gemeente. Neem hiervoor contact op met je gemeente.

Je krijgt vergoeding voor seksuologische behandelingen door een gynaecoloog of uroloog

Wij vergoeden medisch noodzakelijke seksuologische behandelingen door een gynaecoloog of uroloog vanuit de basisverzekering. Ook hiervoor betaal je eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij medisch specialistische zorg.

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer