Doorgaan naar hoofdinhoud

Wachtlijstbemiddeling

Wanneer u lang moet wachten op een behandeling, kunt u dit aangeven bij De Friesland Zorgverzekeraar. Wij gaan dan voor u op zoek naar een ander ziekenhuis of Zelfstandig Behandelcentrum. Zo krijgt u snel de juiste zorg.

Sneller de beste zorg

We kijken in uw eigen regio en buiten uw regio. Wanneer wij een oplossing voor u vinden,  beslist u zelf of u daar gebruik van maakt.

Is mijn wachttijd te lang?

De Friesland hanteert een aantal maximaal aanvaardbare wachttijden. Wanneer uw wachttijd langer is dan in onderstaand overzicht is aangegeven, kunt u contact opnemen met de wachtlijstcoördinator voor een persoonlijk advies. Het telefoonnummer is (058) 291 33 00. Of vraag online wachtlijstbemiddeling aan. De wachtlijstcoördinator zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk wordt geholpen.

Maximaal aanvaardbare wachttijden

Voor medisch-specialistische zorg hebben wij met zorgaanbieders afspraken gemaakt over de wacht- en toegangstijden. Deze komen overeen met de zogenoemde ‘Treeknormen’. Dit zijn de normen die  zorgverzekeraars en zorgaanbieders samen zijn overeengekomen als aanvaardbare wachttijden voor niet acute zorg.

De Friesland hanteert voor de volgende ingrepen de volgende wachttijden:

Soort behandeling Maximale wachttijden
Toegangstijd voor polikliniek 4 weken
Wachttijd voor diagnostiek en indicatiestelling 4 weken
Wachttijd tot de feitelijke behandeling (dagopname) 6 weken
Wachttijd tot de feitelijke behandeling (kliniek) 7 weken

Tijdigheid en bereikbaarheid van zorg

Wij maken afspraken met de door ons gecontracteerde zorgverleners over de toegang en bereikbaarheid van zorg. Wij geven per zorgsoort kort aan wat voor afspraken dat zijn. En wat u van onze gecontracteerde zorgverleners kunt verwachten.
Tijdigheid en bereikbaarheid van zorg per zorgsoort

Heeft u een vraag?

600.000 klanten

De Friesland heeft 600.000 klanten.


Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.


Altijd het juiste antwoord

Beoordeeld door de Nederlandse Zorgautoriteit.