Zorgpas, ook mee op vakantie

U krijgt een zorgpas van De Friesland als u een basisverzekering bij ons heeft. De zorgpas kunt u in Nederland laten zien aan uw zorgverlener als deze daarom vraagt. De zorgpas is gecombineerd met de Europese zorgpas (EHIC). Deze kunt u gebruiken als u op vakantie bent in Europa of Australië.
""

Uw zorgpas staat in De Friesland App

Een digitale zorgpas biedt een flink aantal voordelen. Zo heeft u de pas van uzelf en van al uw medeverzekerden altijd bij de hand. U kunt de zorgpas meteen gebruiken als u de app downloadt. Heeft u De Friesland App al? Dan staat daar de zorgpas automatisch al in.

Voordelen van de zorgpas in de app

  • Altijd up-to-date
  • Minder gevoelig voor fraude; de zorgpas staat veilig achter uw eigen bedachte inlog
  • Minder snel verloren of gestolen
  • Minder plastic, zo dragen we samen een steentje bij aan een beter milieu 

Veelgestelde vragen over de zorgpas in de app hebben wij voor u op een rij gezet.

Zorgpas mee op vakantie - EHIC

De zorgpas is gecombineerd met de European Health Insurance Card (EHIC), de Europese Zorgpas. De zorgpas en de EHIC zijn persoonsgebonden, ze zijn dus alleen voor u geldig. Iedere verzekerde heeft een eigen zorgpas, ook uw meeverzekerde kinderen. De EHIC staat bij uw zorgpas in De Friesland App en op de achterkant van uw ‘echte’ zorgpas. De EHIC geeft toegang tot medisch noodzakelijke zorg in een groot deel van Europa (EER). 

De EHIC is niet verplicht bij een verblijf in het buitenland, maar het kan u bij noodzakelijke medisch zorg veel tijd en ongemak besparen. Met de EHIC worden de kosten van de medische zorg vergoed volgens de wettelijke regels van het land waarin u tijdelijk verblijft. De EHIC geeft geen dekking als u naar het buitenland bent gegaan om daar een bepaalde medische behandeling te ondergaan.

De EHIC is geldig in veel landen

De Europese zorgpas (EHIC) geeft u recht op medisch noodzakelijke zorg in landen die vallen binnen de EER (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.

Neem bij spoedeisende zorg contact op met de alarmcentrale

Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland altijd contact op met onze alarmcentrale. De alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener als dit nodig is. Ook bieden zij advies en ondersteuning bij uw bezoek aan een arts of ziekenhuis.

U bereikt De Friesland Alarmcentrale op +31 58 212 02 12 (altijd bereikbaar).

Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Gibraltar)

Het Verenigd Koninkrijk heeft een verdrag met de Europese Unie (EU) voor de vergoeding van zorgkosten. Dit betekent dat u:

  • bij spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk gebruik kunt blijven maken van de EHIC en
  • nog steeds toestemming bij ons kunt vragen voor niet-spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk met een S2-formulier.

Verandert de wet- en regelgeving? Dan laten wij het u natuurlijk meteen weten. Houd voor de laatste informatie onze website in de gaten. Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u nog een geldige ‘plastic’ zorgpas? Dan kunt u deze gewoon blijven gebruiken tot de datum die op uw zorgpas staat en zolang u bij ons verzekerd bent. De geldigheidsdatum staat op de achterkant van uw zorgpas.

U hoeft daarna geen nieuwe pas aan te vragen want u kunt uw zorgpas vinden in De Friesland App.

Is uw fysieke zorgpas gestolen, bent u uw pas verloren of is uw pas stuk? U hoeft geen nieuwe pas aan te vragen. U vindt uw zorgpas in De Friesland App. Zo heeft u uw zorgpas en EHIC altijd bij de hand.

Wilt u beslist een ‘echte’ zorgpas?
Dan kunt u deze aanvragen via Mijn De Friesland.

Lukt het u niet om de app te downloaden?
Heeft u de juiste Android of iOS versie om de app te kunnen downloaden? Kijk welke versie u nodig heeft om De Friesland App te downloaden. U vindt daar ook de instructie om de app te activeren.

Wilt u De Friesland App niet downloaden of heeft u geen smartphone?
Vraag dan een nieuwe pas aan via Mijn De Friesland.

Ja, de zorgpas bestaat uit 2 delen. De voorkant is uw zorgpas, de achterkant is de EHIC-pas. De EHIC is geldig in Europa en een aantal andere landen. Elke pas heeft een uniek nummer, deze staat op de achterkant.
  1. Heeft u alleen een aanvullende verzekering bij ons? Dan heeft u een zorgpas van de verzekeraar waar u uw basisverzekering heeft.
  2. Het kan zijn dat u geen klant meer bij ons bent. U kunt nog wel van een aantal functies van de app gebruik maken maar de zorgpas(sen) werkt niet meer.
De zorgpas is altijd geldig tot 31 december van het huidige jaar en wordt automatisch verlengd zolang u klant bij ons bent.
De verzekeringnemer ziet de passen van alle medeverzekerden in zijn /haar De Friesland App. Uw partner en kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelf De Friesland App installeren en hebben dan de eigen zorgpas in de app.

Is uw partner meeverzekerd op uw polis? Een meeverzekerde ouder die zelf de app heeft, ziet hierin ook de passen van de kinderen.

Als uw basisverzekering bij ons is stopgezet, dan is de zorgpas geldig tot en met de datum van beëindiging. De kosten van medische zorg ná die datum worden niet meer door ons vergoed.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor