Zorgpas, ook mee op vakantie

Iedere verzekerde van De Friesland met een basisverzekering krijgt een zorgpas. Neem uw zorgpas altijd mee als u naar de huisarts, ziekenhuis of andere zorgverlener gaat. Gaat u op vakantie? Vergeet dan niet uw zorgpas mee te nemen, ook als u naar het buitenland gaat. Uw zorgpas is namelijk ook gelijk uw Europese zorgpas.
""

European Health Insurance Card (EHIC)

De zorgpas van De Friesland is gecombineerd met de European Health Insurance Card (EHIC), de Europese Zorgpas. De zorgpas en EHIC is persoonsgebonden, kosteloos en geldig tot de datum die op de zorgpas vermeld staat. De EHIC staat op de achterkant van uw zorgpas. De zorgpas is niet verplicht bij een verblijf in het buitenland, maar het kan u bij noodzakelijke medisch zorg veel tijd en ongemak besparen.

Zorgpas in De Friesland App

Een digitale zorgpas biedt een flink aantal voordelen. Zo heeft u de pas van uzelf en van al uw medeverzekerden altijd bij de hand. U kunt de zorgpas meteen gebruiken als u de app download. 

Heeft u De Friesland App al? Dan staat daar de zorgpas vanaf 1 januari in. En de zorgpas is altijd up-to-date! Omdat we geen plastic passen meer hoeven te pakken, dragen we ook een steentje bij aan het verkleinen van de CO2 voetstap. Wat ook fijn is dat er minder fraude gepleegd kan worden. De zorgpas staat veilig achter u eigen bedachte inlog en kan veel minder snel worden verloren of gestolen. Veelgestelde vragen over de zorgpas in de app hebben wij voor u op een rij gezet

Europese Zorgpas geldig in veel landen

De Europese zorgpas (EHIC) geeft u recht op medisch noodzakelijke zorg in landen die vallen binnen de EER (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) plus Zwitserland, Macedoniƫ en Australiƫ. Met de EHIC worden de kosten van de medische zorg vergoed volgens de wettelijke regels van het land waarin u tijdelijk verblijft. De EHIC geeft geen dekking als u naar het buitenland bent gegaan om daar een bepaalde medische behandeling te ondergaan.

Brexit Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (en Gibraltar hoort hier ook bij) heeft in 2020 een verdrag gesloten met de Europese Unie (EU) voor de vergoeding van zorgkosten. Dit betekent dat u:

  • bij spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk gebruik kunt blijven maken van de EHIC kaart op de achterkant van uw zorgpas en
  • nog steeds toestemming bij ons kunt vragen voor niet-spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk met een S2-formulier.

Deze afspraken gelden ook in 2022. Verandert de wet- en regelgeving? Dan laten wij het u natuurlijk meteen weten. Houd voor de laatste informatie onze website in de gaten. Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

Neem bij spoedeisende zorg contact op

Met het juiste verzekeringsbewijs wordt u snel geholpen bij een zorgverlener. Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland altijd contact op met onze alarmcentrale. De alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener als dit nodig is. Ook bieden zij advies en ondersteuning bij uw bezoek aan een arts of ziekenhuis.

U bereikt De Friesland Alarmcentrale op +31 58 212 02 12 (24/7 bereikbaar).

Zorgpas gestolen, verloren of stuk?

Is uw zorgpas gestolen, bent u uw pas verloren of is uw pas stuk? U kunt een nieuwe zorgpas aanvragen via Mijn De Friesland.

Beëindiging basisverzekering

Als uw basisverzekering bij ons is beëindigd, dan is de kaart geldig tot de datum van beëindiging. De kosten van medische zorg na de datum van beëindiging van de basisverzekering worden niet meer door ons vergoed.

U kunt een nieuwe pas aanvragen als uw oude pas is verlopen. Is uw huidige pas nog geldig? Dan kunt u deze nog gewoon blijven gebruiken. Als de pas is verlopen dan vindt u uw nieuwe in De Friesland App. Wilt u beslist een ‘echte’ zorgpas, dan kunt u deze vanaf 1 januari 2022 aanvragen via Mijn De Friesland.

Wilt u De Friesland App niet downloaden of heeft u geen smartphone?
Vraag dan een nieuwe pas aan via Mijn De Friesland.

Lukt het u niet om de app te downloaden?
Neem dan contact op met onze klantenservice.

Ja, de zorgpas bestaat uit 2 delen. De voorkant is uw zorgpas, de achterkant is de EHIC-pas. De EHIC is geldig in Europa en een aantal andere landen. Elke pas heeft een uniek nummer, deze staat op de achterkant.
  1. Heeft u alleen een aanvullende verzekering bij ons? Dan heeft u een zorgpas van de verzekeraar waar u uw basisverzekering heeft.
  2. Het kan zijn dat u geen klant meer bij ons bent. U kunt nog wel van een aantal functies van de app gebruik maken maar de zorgpas(sen) werkt niet meer.
De zorgpas is altijd geldig tot 31 december van het huidige jaar en wordt automatisch verlengd zolang u klant bij ons bent.
De verzekeringnemer ziet de passen van alle medeverzekerden in zijn /haar De Friesland App. Uw partner en kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelf De Friesland App installeren en hebben dan de eigen zorgpas in de app.

Is uw partner meeverzekerd op uw polis? Een meeverzekerde ouder die zelf de app heeft, ziet hierin ook de passen van de kinderen.

Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.2 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
550.450 klanten gingen u voor