Europese zorgpas (EHIC)

De Europese zorgpas (EHIC) is een gratis Europese zorgpas en geeft u recht op medisch noodzakelijke zorg in landen die vallen binnen de EER (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.
""

Uw EHIC staat in De Friesland App

Heeft u een basisverzekering bij ons? Dan vindt u de EHIC in De Friesland App bij “Zorgpas” onder het kopje “Meer”. U kunt de zorgpas meteen gebruiken als u de app downloadt.

Download in de App Store Download in de Google Play Store

In het buitenland acute spoedeisende zorg nodig?

Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland altijd contact op met onze alarmcentrale. De alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener als dit nodig is. Ook bieden zij advies en ondersteuning bij uw bezoek aan een arts of ziekenhuis.

De Friesland Alarmcentrale altijd bereikbaar

U bereikt De Friesland Alarmcentrale op +31 58 212 02 12 (altijd bereikbaar).

Hoe werkt de EHIC?

 • De EHIC is persoonsgebonden.
 • Iedere verzekerde heeft een eigen EHIC, ook uw eventueel meeverzekerde kinderen.
 • De EHIC geeft toegang tot medisch noodzakelijke zorg in een groot deel van Europa.
 • De EHIC is niet verplicht bij een verblijf in het buitenland, maar het kan u bij noodzakelijke medisch zorg veel tijd en ongemak besparen.
 • Met de EHIC worden de kosten van de medische zorg vergoed volgens de wettelijke regels van het land waarin u tijdelijk verblijft.
 • De EHIC geeft geen dekking als u naar het buitenland bent gegaan om daar een bepaalde medische behandeling te ondergaan.
 • De digitale EHIC is altijd geldig tot 31 december van het huidige jaar en wordt automatisch verlengd zolang u klant bij ons bent. Heeft u nog een fysieke pas? Deze is 5 jaar geldig.

Veelgestelde vragen over de zorgpas in de app hebben wij voor u op een rij gezet.

In welke landen is de EHIC geldig?

De Europese zorgpas (EHIC) geeft u recht op medisch noodzakelijke zorg in het buitenland in landen die vallen binnen de EER (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.

Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Gibraltar)

Het Verenigd Koninkrijk heeft een verdrag met de Europese Unie (EU) voor de vergoeding van zorgkosten. Dit betekent dat u:

 • bij spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk gebruik kunt blijven maken van de EHIC;
 • toestemming bij ons kunt vragen voor niet-spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk met een S2-formulier.

Verandert de wet- en regelgeving? Dan laten wij het u natuurlijk meteen weten. Houd voor de laatste informatie onze website in de gaten. Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

Is uw fysieke Europese zorgpas (EHIC) gestolen, bent u uw pas verloren of is uw pas stuk? U hoeft geen nieuwe pas aan te vragen. U vindt uw Europese zorgpas (EHIC) in De Friesland App. Zo heeft u uw EHIC altijd bij de hand.

Wilt u beslist een ‘echte’ Europese zorgpas (EHIC)?
Dan kunt u deze aanvragen via Mijn De Friesland.

Lukt het u niet om de app te downloaden?
Heeft u de juiste Android of iOS versie om de app te kunnen downloaden? Kijk welke versie u nodig heeft om De Friesland App te downloaden. U vindt daar ook de instructie om de app te activeren.

Wilt u De Friesland App niet downloaden of heeft u geen smartphone?
Vraag dan een nieuwe pas aan via Mijn De Friesland.

 1. Heeft u alleen een aanvullende verzekering bij ons? Dan heeft u een Europese zorgpas (EHIC) van de verzekeraar waar u uw basisverzekering heeft.
 2. Het kan zijn dat u geen klant meer bij ons bent. U kunt nog wel van een aantal functies van de app gebruik maken maar de Europese zorgpas(sen) (EHIC) werkt niet meer.
De verzekeringnemer ziet de passen van alle medeverzekerden in zijn /haar De Friesland App. Uw partner en kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelf De Friesland App installeren en hebben dan de eigen zorgpas en Europese zorgpas (EHIC) in de app.

Is uw partner meeverzekerd op uw polis? Een meeverzekerde ouder die zelf de app heeft, ziet hierin ook de passen van de kinderen.

Als uw basisverzekering bij ons is stopgezet, dan is de Europese zorgpas (EHIC) geldig tot en met de datum van beëindiging. De kosten van medische zorg ná die datum worden niet meer door ons vergoed.
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor