Niet-spoedeisende zorg in het buitenland

Wil je voor een behandeling naar het buitenland? Bijvoorbeeld voor een knieoperatie of staarbehandeling? Of heb je op je vakantiebestemming dialyse nodig? Je maakt dan gebruik van niet-spoedeisende zorg. Dit is zorg die je kunt plannen en heet planbare zorg.

Voor zorg in het buitenland gelden dezelfde regels als in Nederland

De zorg moet ook in Nederland verzekerd zijn. Net als in Nederland wordt het eigen risico ook in rekening gebracht. En je betaalt soms een eigen bijdrage. Zijn de kosten in het buitenland hoger dan in Nederland? Dan betaal je deze extra kosten zelf. Vraag je Nederlandse arts om een verwijsbrief. Doe dit nog voor je 1e bezoek aan de buitenlandse arts.

Je kunt kiezen tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Je keuze tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg bepaalt de hoogte van je vergoeding.

Gecontracteerde zorg

Wij hebben contracten met een aantal ziekenhuizen in het buitenland. Een behandeling bij een gecontracteerde zorgverlener heeft een aantal voordelen:

  • Wij vergoeden de behandeling helemaal.
  • De zorgverlener stuurt de nota naar ons op.
  • Wij hebben afspraken gemaakt over de prijs van zorg.
  • Je krijgt mogelijk een vergoeding voor je eigen bijdrage.

Wij regelen deze zorg voor jou. Bel hiervoor onze wachtlijstcoördinator. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 17.00 uur via (058) 291 33 00.

Niet-gecontracteerde zorg

Als de buitenlandse zorgverlener geen contract met ons heeft, kun je kiezen uit deze mogelijkheden:

Wil je naar een EU-, EER-land of Zwitserland?

  1. Dan krijg je de vergoeding volgens je polisvoorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Je betaalt de nota zelf aan je zorgverlener. Het kan zijn dat de vergoeding lager is dan de kosten.
  2. Of je krijgt dezelfde vergoeding als bewoners van het land waar je naartoe gaat. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdrage als de bewoners van dat land. Je hebt voor deze zorg een S2-formulier nodig. Een S2-formulier moet je altijd bij ons van te voren aanvragen. Doe dat op tijd, voordat de behandeling begint. Met een S2-formulier hoef je de kosten meestal niet zelf voor te schieten. De nota voor je eigen bijdrage kunt je bij ons declareren.

Wil je naar een ander land dan een EU-, EER-land of Zwitserland?

Dan krijg je de vergoeding volgens de polisvoorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Je betaalt de nota zelf aan je zorgverlener. Het kan zijn dat de vergoeding lager is dan de kosten.

Soms heb je toestemming nodig

De behandeling moet je soms vooraf bij ons aanvragen. Dit hangt af van je situatie. Heb je hierover vragen? Neem dan contact met ons op.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.

Donderdag 14 december zijn wij tot 16.00 uur bereikbaar.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
540.400 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer