Zelf je zorgverzekering kiezen

Een zorgverzekering kiezen kan knap lastig zijn. Met onze 4 handige stappen vind je de zorgverzekering die bij jou past.

Welke zorgverzekering past bij mij?

Na 12 november zijn de premies voor het nieuwe jaar bekend. Dan kun je uiterlijk tot en met 31 december wijzigingen doorgeven of overstappen van zorgverzekeraar. Voor een aanvullende (tand-)verzekering geldt: geef een wijziging uiterlijk 31 januari aan ons door. Let op: in sommige gevallen is het mogelijk om tussentijds over te stappen.

Stap 1. Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Welke zorgverzekering je kiest, hangt van verschillende factoren af. De Friesland biedt twee verschillende basisverzekeringen aan: de Zelf Bewust Polis en de Alles Verzorgd Polis. Wat er vergoed wordt uit de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is dus voor beide polissen gelijk. Er zijn wel verschillen in de voorwaarden. Bekijk deze verschillen goed voordat je een keuze maakt.  

Stap 2. Bepaal het eigen risico

Krijg je zorg uit de basisverzekering? Een deel van de zorgkosten betaal je dan zelf. Dit noemen we verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico is dit jaar € 385,-. Je kunt korting krijgen op je zorgpremie door jouw eigen risico vrijwillig te verhogen tot € 885,-.  Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Stap 3. Heb je een aanvullende verzekering nodig? 

Naast een verplichte basisverzekering, kun je er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is handig wanneer je verwacht kosten te maken voor zorg die buiten de basisverzekering valt. Je kunt hierbij denken aan fysiotherapie, brillen en contactlenzen of alternatieve geneeswijzen. 

Bekijk onze aanvullende verzekeringen

Stap 4. Een aanvullende tandartsverzekering: ja of nee? 

Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed uit de basisverzekering. Voor volwassenen (vanaf 18 jaar) geldt dit niet. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Sluit dan een aanvullende tandartsverzekering af. Zo ben je ook voor tandartskosten, die niet onder de basisverzekering vallen, goed verzekerd.

Bekijk onze tandartsverzekeringen

Verschil tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Verdiep je in de polisvoorwaarden van de zorgverzekering van jouw keuze. Hierin staat namelijk de vergoeding die je krijgt wanneer je naar een gecontracteerde of naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Benieuwd naar het verschil? We leggen het je graag uit.

Verschil gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.

Donderdag 14 december zijn wij tot 16.00 uur bereikbaar.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
540.400 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer