Zelf uw zorgverzekering kiezen

Een zorgverzekering kiezen kan knap lastig zijn. Met onze 4 handige stappen vindt u de zorgverzekering die bij u past. Zijn de stappen duidelijk? Bereken dan snel uw premie.

Bereken uw premie

Welke zorgverzekering past bij mij?

Na 12 november zijn de premies voor het nieuwe jaar bekend. Dan kunt u uiterlijk tot en met 31 december wijzigingen doorgeven of overstappen van zorgverzekeraar. Voor een aanvullende (tand-)verzekering geldt: geef een wijziging uiterlijk 31 januari aan ons door. Let op: in sommige gevallen is het mogelijk om tussentijds over te stappen.

Stap 1. Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Welke zorgverzekering u kiest, hangt van verschillende factoren af. De Friesland biedt twee verschillende basisverzekeringen aan: de Zelf Bewust Polis en de Alles Verzorgd Polis. Wat er vergoed wordt uit de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is dus voor beide polissen gelijk. Er zijn wel verschillen in de voorwaarden. Bekijk deze verschillen goed voordat u een keuze maakt.  

Stap 2. Bepaal het eigen risico

Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Een deel van de zorgkosten betaalt u dan zelf. Dit noemen we verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico is dit jaar € 385,-. U kunt korting krijgen op uw zorgpremie door uw eigen risico vrijwillig te verhogen tot € 885,-.  Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico

Stap 3. Heeft u een aanvullende verzekering nodig? 

Naast een verplichte basisverzekering, kunt u er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is handig wanneer u verwacht kosten te maken voor zorg die buiten de basisverzekering valt. U kunt hierbij denken aan fysiotherapie, brillen en contactlenzen of alternatieve geneeswijzen. 

Bekijk onze aanvullende verzekeringen

Stap 4. Een aanvullende tandartsverzekering: ja of nee? 

Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed uit de basisverzekering. Voor volwassenen (vanaf 18 jaar) geldt dit niet. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Sluit dan een aanvullende tandartsverzekering af. Zo bent u ook voor tandartskosten, die niet onder de basisverzekering vallen, goed verzekerd.

Bekijk onze tandartsverzekeringen

Overstappen naar De Friesland doet u zo

Overstappen naar een zorgverzekering van De Friesland is zo geregeld. Wij zeggen uw oude zorgverzekering op. Vergeet niet om uiterlijk 31 december uw keuze aan ons door te geven. Of in het geval van een aanvullende (tand-)verzekering geeft u dit uiterlijk 31 januari aan ons door.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.2 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor