Doorgaan naar hoofdinhoud

Veranderingen basisverzekeringen 2019

Jong meisje is aanwezig bij Prinsjesdag.


Ieder jaar op Prinsjesdag maakt onze regering de plannen voor het komend jaar bekend. Ook voor de zorgverzekering. Wij hebben de veranderingen in de basisverzekering voor u op een rij gezet. De dekking van de basisverzekering is voor alle zorgverzekeraars gelijk. Het maakt dus niet uit waar u verzekerd bent. Deze wijzigingen gelden voor iedereen.

Eigen risico blijft gelijk

In 2019 wordt het eigen risico niet verhoogd en blijft € 385,- per jaar voor iedereen vanaf 18 jaar. Het eigen risico wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld en is voor elke Nederlander gelijk. Meer weten over de werking van het eigen risico? Bekijk ons filmpje.

Stimulering gezonde leefstijl met speciaal programma

Dit is een compleet nieuwe vergoeding. Vanaf 1 januari 2019 kunnen huisartsen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen naar het speciale preventieprogramma: Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit programma duurt twee jaar. Het start met een behandelfase en gaat daarna over op een onderhoudsfase. In dit programma worden mensen begeleid om anders te gaan eten en meer te bewegen. Ook krijgen ze psychologische ondersteuning om te werken aan blijvende gedragsverandering. Mensen worden eerder geholpen en gestimuleerd te werken aan een gezonde leefstijl. Deze vergoeding gaat niet ten koste van het eigen risico.

Uitbreiding vergoeding fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie wordt in de basisverzekering uitgebreid voor mensen met COPD vanaf stadium II GOLD. Nu krijgen mensen met deze chronische longziekte pas vanaf de 21e behandeling een vergoeding uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen moesten zij óf zelf betalen óf hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Vanaf 1 januari 2019 krijgen mensen met COPD vanaf de eerste behandeling een vergoeding uit de basisverzekering. Wel zit er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. Het maximum aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de COPD. De kosten van deze zorg gaan wel ten koste het eigen risico.

Benieuwd naar de complete vergoeding van fysiotherapie?

Uitbreiding zittend ziekenvervoer

De vergoeding voor zittend ziekenvervoer – vervoer anders dan ambulancevervoer – wordt uitgebreid. Op dit moment kunnen patiënten alleen een vergoeding krijgen voor vervoer als zij een behandeling moeten ondergaan. Door de uitbreiding kunnen patiënten ook gebruik maken van vervoer van en naar consulten, onderzoeken én controles die te maken hebben met de behandeling. Om voor een vergoeding voor zittend ziekenvervoer in aanmerking te komen moet een aanvraag worden gedaan. Ook deze kosten vallen onder het eigen risico.

Eigen bijdrage voor geneesmiddelen

Geneesmiddelen worden vergoed uit de basisverzekering. Voor een aantal medicijnen geldt echter dat een wettelijke eigen bijdrage betaald moet worden. Zo zit er bijvoorbeeld een hoge wettelijke eigen bijdrage op ADHD-medicatie, zoals Concerta, Medikinet en Strattera. De (extra) zorgkosten kunnen op deze manier aardig oplopen. De verplichte eigen bijdrage blijft bestaan maar is maximaal € 250,- per jaar.


Belangrijk om te weten: de eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico.

Vergoeding voor paracetamol, vitamines en mineralen verdwijnt

De vergoeding in de basisverzekering voor paracetamol (1000 mg), vitamines en mineralen vervalt. Paracetamol wordt nu nog vergoed voor mensen met een chronische aandoening die het middel langer dan een halfjaar nodig hebben, zoals reuma. Mensen die gebruikmaken van deze middelen gaan deze per 1 januari 2019 zelf betalen.

Wilt u alle plannen voor 2019 weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Rosanne-klein Heeft u een vraag?

560.000 klanten

568.000 klanten

De Friesland heeft 568.000 klanten.


Klanten geven een 8.3

Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.