Vergoeding behandeling in het buitenland

Je gaat naar het buitenland voor zorg of ben je op vakantie en heb je spoedeisende hulp nodig? En je wilt weten of je verzekerd bent tegen medische kosten in het buitenland? Of en hoeveel je vergoed krijgt hangt af van je verzekering en van de behandeling.
""

Vergoeding uit de basisverzekering

Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding van de kosten voor zorg in het buitenland. Dit betreft een werelddekking en geldt voor de zorg die in de basisverzekering is opgenomen. Hiervoor geldt:

  • De vergoeding voor spoedeisende zorg is anders dan de vergoeding voor geplande zorg waarvoor je zelf kiest naar het buitenland te gaan.
  • Kosten die vergoed worden uit de basisverzekering tellen mee voor het verplicht en eventueel vrijwillig eigen risico.

Wat krijg je vergoed bij zorg in het buitenland?

Bij spoedeisende zorg in het buitenland vergoeden wij de kosten tot maximaal het bedrag dat gebruikelijk is in de Nederlandse marktomstandigheden (marktconform) tarief.

Lees meer over de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland

Bij hogere kosten, bijvoorbeeld door een opnamen in het ziekenhuis, neem je telefonisch contact op via +31 58 212 02 12 met De Friesland Alarmcentrale, door Eurocross. Het telefoonnummer staat ook op jouw zorgpas. De Friesland Alarmcentrale door Eurocross is 24 uur per dag bereikbaar.

Meer informatie

Wil je zorg ontvangen in een ander EU-land dan Nederland? Kijk dan op de website van het Nationaal Contactpunt (NCP) voor grensoverschrijdende zorg voor meer informatie over je rechten en plichten. Op diezelfde website staat ook een overzicht van de NCP's in andere EU-landen.

Declaratieformulier zorgkosten buitenland

Lage kosten zoals bijvoorbeeld kosten van een huisartsenbezoek of apothekerskosten betaal je eerst zelf. Bij terugkeer in Nederland kun je een declaratieformulier invullen en opsturen om de kosten te declareren.

Declaratieformulier zorgkosten buitenland (pdf, 82,9 KB)

Buitenlandse nota’s dienen minimaal de volgende informatie te bevatten:

  • je naam en geboortedatum
  • de behandeldatum
  • een omschrijving van de behandeling
  • kosten- en honorariumbedrag

Als een nota in een andere taal is gesteld dan Engels, Duits, Frans of Spaans dan kunnen wij je vragen om een vertaling van een beëdigd vertaler. De kosten hiervan komen voor je eigen rekening.

Let op

Het is belangrijk dat je altijd originele nota's van de gemaakte kosten meestuurt. Wij adviseren je een kopie van de nota's voor je eigen administratie te bewaren. Voor het omrekenen van de vergoeding gebruiken wij de dagelijkse omrekenkoers van de Europese Centrale Bank. Wij gebruiken de koers die gold op de factuurdatum van jouw nota.

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer