Premieopbouw basisverzekering 2020

De Rijksoverheid bepaalt welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Dit pakket is voor iedereen gelijk.

Gemiddelde premie 2020 De Friesland

De Friesland heeft meerdere basisverzekeringen met verschillende voorwaarden en prijzen. Iedereen betaalt dezelfde premie voor dezelfde basisverzekering. Of u nu jong, oud, ziek of gezond bent. Hierdoor betaalt iemand die geen of weinig zorg nodig heeft mee voor iemand die meer zorg nodig heeft. In Nederland kennen we hiervoor vanuit de Rijksoverheid een verrekening tussen personen die meer of minder zorg afnemen. Dit noemen we solidariteit.

Opbouw premie

De Rijksoverheid beslist dus wat er in het basispakket zit. Toch is er verschil in de premie per zorgverzekeraar. Dat komt omdat iedere zorgverzekeraar zijn eigen (financieel) beleid heeft en zelf bepaalt welke service hij verleent aan zijn klanten. Het totale bedrag aan premie dat door De Friesland voor de basisverzekering aan klanten in rekening wordt gebracht bestaat uit twee delen:

1. De rekenpremie

Deze premie is op Prinsjesdag door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vastgesteld op € 1.373,- voor het jaar 2020. Het is een vast bedrag dat voor elke zorgverzekeraar hetzelfde is.

2. Opslag op de rekenpremie

De opslag op de rekenpremie wordt bepaald door De Friesland. Deze opslag bestaat onder andere uit bedrijfskosten (zoals personeel, automatisering, huisvesting, etc.) en het verschil tussen de landelijke inschatting van zorgkosten en de verwachte zorgkosten van De Friesland voor het aankomend jaar. Verder is de opslag op de rekenpremie afhankelijk van de reserves die een zorgverzekeraar heeft en de financiële eisen waaraan zorgverzekeraars wettelijk moeten voldoen.

Reserves

Wettelijk gezien moet iedere zorgverzekeraar reserves aanhouden om financiële tegenvallers op te vangen. Omdat een zorgverzekeraar vooraf een inschatting maakt wat de zorg gaat kosten in het aankomend jaar, blijkt achteraf of er geld van de premie overblijft of niet en of de reserves van een zorgverzekeraar toe- of afnemen. Elk jaar wordt beoordeeld of er via de premie geld terug kan naar de verzekerde (onttrekking reserves) of wordt toegevoegd aan de reserves om financiële tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen.

De opbouw in beeld
Om de opbouw van de premie zo transparant mogelijk te maken heeft De Friesland een overzicht opgesteld met de opbouw van onze gemiddelde premie voor de basisverzekering. Het betreft de opbouw van de gemiddelde premie van alle twee polissen die wij voeren in 2020: Alles Verzorgd polis en Zelf Bewust polis.

""

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

"" hoogste klantwaardering op Independer
8.0 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
558.000 klanten gingen u voor