Mantelzorg en verlof

Voor veel mantelzorgers is het lastig om werk te combineren met zorg. Een op de drie mantelzorgers vraagt geen hulp wanneer dit nodig is. Zonde, want driekwart van hen die het wel vertellen, geven aan dat ze van de leidinggevende hiervoor veel begrip ontvangen.
Ook de overheid heeft een aantal maatregelen genomen die het mantelzorgers mogelijk maakt in een bepaalde periode minder te werken. Daarnaast is het mogelijk om de zorg over te laten nemen voor een beperkte periode zodat de mantelzorger kan genieten van een korte vakantie.

Wettelijke verlofregelingen voor mantelzorgers

Voor werkende mantelzorgers zijn er verschillende verlofregelingen. Deze zijn door de overheid bepaald en elke werknemer heeft er recht op. Wel kunnen er in je cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. Het is verstandig dit te checken bij je werkgever.

Vakantie voor mezelf: hoe regel ik dan de mantelzorg?

Verlofregelingen

1. Calamiteiten zorgverlof

  • Je kunt dit verlof opnemen als je onverwacht direct vrij moet zijn. Bijvoorbeeld als je kind plotseling ziek wordt of als iemand in je familie overlijdt.
  • Het verlof duurt zo lang als nodig is om de eerste zaken te regelen. Soms is dat een paar uur, soms een paar dagen.
  • Je werkgever moet je verlof voor 100% doorbetalen.

2. Kortdurend zorgverlof

  • Je kunt dit verlof opnemen voor de zorg van je zieke kind, zieke partner, ouder buur of iemand anders in jouw omgeving.
  • Het verlof mag in totaal maximaal twee keer het aantal uren duren dat je werkt. Dus als je bijvoorbeeld 24 uur per week werkt, kun je per jaar 48 uur kortdurend zorgverlof opnemen.
  • Je werkgever moet je verlof voor 70% doorbetalen.

3. Langdurend zorgverlof

  • Je kunt dit verlof opnemen als je voor langere tijd mantelzorg verleent aan iemand in je omgeving met een levensbedreigende ziekte.
  • Je mag per jaar 12 weken zorgverlof opnemen voor maximaal de helft van het aantal uren dat je werkt. Je blijft dus een aantal uren per week werken.
  • Je krijgt geen salaris voor de uren die je niet werkt. Uiteraard krijg je wel doorbetaald voor de uren die je wel werkt.

Meer informatie over deze wettelijke regelingen vind je op Rijksoverheid.

Vervanging tijdens je vakantie

Deze regelingen kunnen je misschien net dat beetje ruimte en rust geven die je nodig hebt. Want uit ervaringen van onze verzekerden die mantelzorger zijn weten we dat de ‘eigen rust’ best lastig te organiseren is. Het staat vaak onderaan het to-do lijstje, als het er überhaupt al op staat. Het is wellicht onnodig om te zeggen maar het is bijzonder belangrijk hier wel tijd voor te maken. Maar je denkt misschien: hoe gaat het dan met de zorg?

Via De Friesland regel je gemakkelijk dat uw (mantel)zorg 24 uur per dag overgenomen wordt door gekwalificeerde vrijwilligers van de Stichting Mantelzorgvervanging Nederland ‘Handen-in-Huis’. De stichting Handen-in-Huis dient een aanvraag in bij De Friesland. Op de aanvraag moet in ieder geval de periode van vervanging en de naw-gegevens van de vervangende hulpverlener vermeld staan (wordt vergoed uit de aanvullende verzekering Optimaal max 21 dagen per kalenderjaar).

Je kunt ook contact opnemen met onze Mantelzorglijn via telefoonnummer (058) 291 31 24. Onze collega’s helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

Bea de Jong
Artikel
1 minuten

De persoon achter de stem

Onze medewerkers van de Mantelzorglijn zijn er om je te helpen. Je kunt voor hulp bij hen terecht, bijvoorbeeld als je thuiszorg wilt regelen.

Artikel
2 minuten

De mantelzorgmakelaar

Als mantelzorger verloren in de wirwar van informatie? Dan biedt de mantelzorgmakelaar uitkomst.
Artikel
2 minuten

Mantelzorg en werk

Fulltime werken én voor iemand zorgen is zwaar. We geven 3 tips om werk en mantelzorg makkelijker te combineren.
8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer