Alle gegevens over je eigen gezondheid in een app

In 2025 moeten alle inwoners van Nederland kunnen beschikken over een PGO (persoonlijke gezondheidomgeving). Een PGO is een digitale plek waar gegevens over de gezondheid van een persoon op één plaats overzichtelijk samenkomen. Zo kan de gebruiker van een PGO beter beschikken over z’n eigen medische gegevens en straks zelf beslissen of het handig is om deze te delen met anderen. Met een PGO krijgen mensen meer regie op hun gezondheid.

Wat is een PGO?

PGO staat voor persoonlijke gezondheidomgeving. Een PGO is een app of een website waarop alle mensen in Nederland vanaf 2025 hun eigen medische gegevens kunnen bekijken en waaraan ze ook zelf gegevens kunnen toevoegen. Een PGO is persoonlijk en vertrouwelijk. In een PGO kunnen mensen bijvoorbeeld zien welke medicijnen ze gebruikt, wat de uitslag is van een medisch onderzoek en nalezen wat de huisarts of specialist heeft verteld.

Meer regie op je eigen medische gegevens

‘Medische gegevens van patiënten staan nu overal verspreid op verschillende computers, in de systemen van apotheken, ziekenhuizen, GGZ instellingen en huisartspraktijken. En dat is onhandig. Zorgverleners kunnen onderling niet altijd bij elkaar in de dossiers kijken’, zegt Michel Evers, programmamanager PGO bij De Friesland.

De PGO is nu nog volop in ontwikkeling. ‘Op termijn moet een PGO het makkelijker maken om je eigen gezondheidsgegevens te kunnen delen. Patiënten bepalen dan zelf welke gegevens ze in hun persoonlijke PGO willen bewaren en wat ze delen met anderen, bijvoorbeeld een mantelzorger of een arts.’

Met een PGO ligt de regie op medische informatie bij de gebruiker zelf. En steeds meer zorgverleners zorgen voor een aansluiting met PGO’s.

PGO is online via het web of een app

Een PGO is een persoonlijke gezondheidsdossier in een handige app of op een website. En aan een PGO kunnen ook diensten worden gekoppeld. Er zijn verschillende aanbieders van zo’n digitale omgeving. Als mensen eenmaal een PGO hebben gekozen en gedownload, kunnen ze worden gevuld met medische gegevens. Dat vullen gebeurt ook omdat zorgverleners uitslagen en diagnoses via een PGO beschikbaar stellen. Aan een PGO kunnen gebruikers ook zelf gegevens toevoegen. Bijvoorbeeld als mensen door de huisarts wordt gevraagd om hun bloeddruk bij te houden. Als ze een sportdagboek willen bijhouden of als ze de gegevens uit hun stappenteller willen koppelen.

Een PGO heeft een keurmerk

Een PGO is gratis. De kosten voor de ontwikkeling van deze digitale dienst worden voor een groot deel betaald door het ministerie van VWS en voor een deel door Europese subsidies.

Hoe weet je nu welke PGO je moet kiezen? Michel Evers: ‘Belangrijk bij de keuze voor een PGO is dat sites of apps goed zijn beveiligd, bijvoorbeeld door een twee-factor authenticatie. Let ook op het MedMij-keurmerk, dat is onderdeel van de afspraken die horen bij het veilig uitwisselen van medische gegevens.’

Medische gegevens delen via een PGO

De PGO is een belangrijke ontwikkeling in de digitalisering van de zorg. En dat brengt voordelen met zich mee. “Het moet binnen een paar jaar mogelijk zijn om medische gegevens in iemands PGO te delen met een zorgverlener”, zegt Michel Evers. Dat kan dan alleen maar als de patiënt zelf besluit dat te doen. Hij of zij deelt dan een kopie van het dossier, uitslagen van een test of andere gegevens over z’n gezondheid met de zorgverlener.

PGO draagt bij aan meer efficiëntie in de zorg

De PGO’s zullen op termijn bijdragen aan een betere communicatie en meer efficiëntie in de zorg. ‘Je moet je voorstellen dat zorgverleners meer te weten kunnen komen over hun patiënten als ze – met toestemming van de patiënt – vooraf inzicht kunnen krijgen in hun medische gegevens. Bijvoorbeeld gegevens over een andere aandoening of eerdere behandelingen’, legt Michel Evers van De Friesland uit. ‘Als het belangrijk is voor een behandeling om ook de resultaten uit ander onderzoek in te zien, kunnen ze via de PGO van de patiënt een kopie van diagnoses en uitslagen bekijken. Zo kun je voorkomen dat artsen en verpleegkundigen urenlang aan de lijn te zitten met een collega uit een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld.’

Zelf een betere regie op je medische gegevens

Michel Evers: ‘Deze zorgverleners zullen uiteraard ook zorgvuldig omgaan met de persoonlijke gegevens van patiënten. In Nederland zijn zorgverleners aan allerlei richtlijnen gehouden over de veiligheid en privacy van persoonsgegevens. Ook de zorgverzekering heeft geen toegang tot de gegevens in de PGO’s van verzekerden.’

PGO’s worden niet alleen ontwikkeld voor artsen en andere zorgverleners. De PGO moet er vooral komen voor het gemak van de gebruikers. ‘De PGO geeft mensen een betere regie op hun medische gegevens en informatie over hun eigen gezondheid. Met een PGO kun je als patiënt beter participeren in het zorgproces. Als je beter bent voorbereid, kun je ook beter meebeslissen over de behandeling die een arts voorstelt’, zegt Michel Evers. ‘En omdat je zelf ook gegevens kunt toevoegen, hoef je minder vaak naar de huisarts of ziekenhuis voor relatief simpele onderzoeken, zoals het meten van je bloeddruk, een bloedsuikerspiegel of het zuurstofgehalte in je bloed.;

Digitalisering zorgt voor betere zorg

De zorg staat voor een grote uitdaging. De samenleving vergrijst en de zorg kampt al jaren met een personeelstekort. ‘Met de vergrijzing zien we de zorgkosten stijgen’, legt Michel Evers uit. ‘Daarom vinden wij bij De Friesland juist die digitalisering van de zorg zo belangrijk. Ook omdat de kwaliteit van de zorg echt beter kan. Met de PGO kun je de zorg veel efficiënter maken. Daarom heeft De Friesland er voor gekozen om een van de grondleggers van de ontwikkeling van de PGO te zijn.’

PGO Noord Nederland

Friesland, Groningen en Drenthe lopen voorop in de ontwikkeling van de PGO. ‘Voor de ontwikkeling en introductie van de PGO’s in Noord Nederland is een speciaal samenwerkingsverband opgericht; , vertelt Michel Evers. ‘In PGO Netwerk Noord komen veel partijen samen, die bezig zijn met het ontwikkelen van PGO-diensten.’ Dat zijn vertegenwoordigers van de provincie, technische bedrijven, zorgverleners en Zorgverzekeraar De Friesland. ‘Zo kunnen we de innovatiekracht in het noorden bundelen.’

Innovatie van waarde voor de zorg

Volgens Michel Evers is het belangrijk dat PGO-diensten worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zorg. ‘Zodat alles wat ontwikkeld wordt ook echt van waarde is voor de zorg.’ Hij legt uit dat de techniek die nodig is voor het goed werken van de PGO’s voor een groot deel is ontwikkeld door PGO Netwerk Noord. ‘ zorgt PGO Netwerk Noord voor de bekendheid en het gebruik van PGO’s bij gebruikers in het noorden en bij zoveel mogelijk zorgverleners in de regio.’ Daarmee is Noord Nederland een belangrijke proeftuin voor het gebruik van de PGO in ons land.

Meer lezen over persoonlijke gezondheidsomgevingen?

Op de website van PGO vind je meer informatie en veelgestelde vragen.

Meer informatie PGO

Gerelateerde artikelen

Artikel
3 minuten

Wat is een DBC?

DBC is een afkorting van diagnose-behandelcombinatie. Je krijgt te maken met een DBC als je wordt behandeld in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (zbc).
Zorg consultant Carina staat in het centrum van Leeuwarden
Artikel
3 minuten

Jouw gids door het zorglandschap

Het Loket helpt mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Als de zorg of ondersteuning die zij nodig hebben, nét buiten alle potjes valt en ze overal ‘nee’ te horen krijgen.
Persoon heeft smartphone vast en bekijkt het beginscherm van Dokter Appke. Op het beginscherm staat het beeld en het logo van Dokter Appke.
Artikel
3 min

Onderzoek: Huisartsenzorg onder druk

De toegankelijkheid van huisartsenzorg staat onder druk, onder meer door de stijgende zorgvraag. We merken dat landelijk en ook in Friesland.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer