Fittest voor 65-plussers in Friesland

In verschillende gemeenten in Friesland organiseert Sport Fryslân, in samenwerking met de buurtsportcoaches en zorgverzekeraar De Friesland, een dag waar mensen boven de 65 jaar een gratis Fittest kunnen afnemen. Na afloop krijgen zij een advies op maat over hun eigen gezondheid en de risico’s die horen bij het ouder worden.

Buurtsportcoach doet fittest met 65-plusser

65-plussers krijgen een persoonlijke uitnodiging voor een Fittest 

In verschillende dorpen en wijken in de gemeenten in Friesland worden Fittesten georganiseerd. Hiervoor worden inwoners van 65 jaar en ouder persoonlijk uitgenodigd via de gemeente waarin ze wonen. ‘Wij vinden dat iedereen, jong en oud, elke dag met plezier moet kunnen bewegen’, legt Ilse Sjonger uit. Zij is projectleider van Sport Fryslân en betrokken bij de Fittesten voor 65-plussers.

BMI test, oefeningen en een vragenlijst

De Fittest geeft inzicht in de eigen gezondheidsscore. De test bestaat uit een vragenlijst, enkele eenvoudige metingen en een aantal oefeningen. ‘Wij meten onder andere de bloeddruk, de buikomvang en de BMI’, vertelt Ilse. ‘En verder doen deelnemers een aantal fysieke tests om knijpkracht, beenkracht, oog-hand coördinatie, uithoudingsvermogen en de balans te meten. Op alle onderdelen scoren deelnemers punten en deze scorekaart zegt uiteindelijk iets over hun gezondheid’, legt Ilse uit.

Vaak is de uitslag van de Fittest een bevestiging van hun eigen gevoel.

Ilse Sjonger - Sport Fryslân

Ouderen meer bewust maken van hun eigen leefstijl

De ervaring leert dat mensen erg geïnteresseerd zijn in hun uitslag. ‘Deelnemers aan de Fittest zijn erg nieuwsgierig naar hun score. En vaak is de uitslag ook wel een bevestiging van hun eigen gevoel’, vertelt Ilse. ‘Het doel is natuurlijk dat deelnemers zich meer bewust worden van hun eigen leefstijl, de invloed en de risico's van het ouder worden op lichaam en geest. De score motiveert de senioren meestal om meer te bewegen. Wij brengen de geïnteresseerden daarna vaak bewust in contact met beweeggroepen; juist met elkaar actief zijn, heeft grote invloed op het sociale leven van iemand. En zorgt voor een stok achter de deur om actief te blijven’, aldus Ilse.

Uitslag Fittest en advies op maat

Bij de test en de scorekaart hoort ook een advies op maat. Alle deelnemers krijgen een persoonlijk advies op basis van hun score. Soms worden ze zelfs doorverwezen. Bijvoorbeeld naar de huisarts, als hun bloeddruk te hoog is, naar een diëtist als hun BMI te hoog of te laag is of naar een fysiotherapeut. Dat laatste gebeurt bij mensen die een hoog risico hebben om te vallen.

Drie op de tien 65-plussers valt minimaal een keer per jaar in en om de woning.

Jarno Sikken - accountmanager De Friesland

Valpreventie voor ouderen is belangrijk

‘Valpreventie is een belangrijk onderdeel van de Fittest’, vertelt Jarno Sikken, accountmanager van De Friesland. ‘Drie op de tien 65-plussers valt minimaal een keer per jaar in en om de woning. En elk jaar belandden er in ons land net iets meer dan honderdduizend 65-plussers op de eerste hulp. Door sporten en een gezonde leefstijl kun je vallen voorkomen en zullen de gevolgen van een val ook minder ernstig zijn’, legt Jarno uit. Tijdens de Fittest wordt hun balans getest door middel van de Smart Floor. Deze analyseert het loopgedrag en weet op deze manier de kans op vallen bij ouderen te voorspellen.

Nooit te oud om te sporten

‘Ook op latere leeftijd kun je prima aan je vitaliteit werken’, benadrukt Ilse. Ze uit dat hun advies aansluit op de landelijke beweegnorm, die is opgesteld door de Gezondheidsraad, in opdracht van het Ministerie van VWS. ‘Als je ouder wordt dan verlies je spierkracht en coördinatie. Voldoende sporten kan dat verlies omdraaien’, aldus Ilse. Het advies is dat 65-plussers 2,5 uur per week matig intensief bewegen, denk aan activiteiten zoals fietsen of stofzuigen. En dat ze daarnaast twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen doen, zoals krachttraining in de sportschool. Bovendien is het advies om twee keer in de week balansoefeningen te doen. Dat kan via een valpreventietraining of door thuis de balans te trainen, bijvoorbeeld door de tanden te poetsen op één been.

Investeren in preventie door overheid en zorgverzekeraar

De Fittesten spelen in op nieuw beleid van de overheid, waarin preventie centraal staat. In o.a. het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord staat dat preventie de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar moet houden. Ook zorgverzekeraar De Friesland heeft zich aan deze akkoorden verbonden. Jarno Sikken van De Friesland: ‘In 2040 is 30% van alle Friezen 65 jaar en ouder. Ouderen zullen dus langer gezond en veilig thuis moeten wonen omdat het huidige zorgsysteem niet is opgewassen tegen de toenemende vraag aan zorg. De Friesland wil graag dat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. En wij werken er hard aan om onze mienskip gezond en vitaal te houden. Daarom investeert De Friesland in de Fittesten voor 65-plussers. Ook worden er voor onze verzekerden in het Vitaal Collectief extra testen georganiseerd in juni. Onze collectief verzekerden ontvangen van ons in mei een uitnodiging,’ licht Jarno toe.

Valpreventie wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Bij De Friesland kun je vanuit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor valpreventie voor ouderen. Een valpreventie training is een programma onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut dat je helpt bij het verminderen of voorkomen van valongelukken. Lees meer over de vergoeding van valpreventie

Gerelateerde artikelen

Man en vrouw doen mee aan Dans op recept
Artikel
3 minuten

Dans op Recept

Dans op Recept biedt danslessen voor mensen met parkinson. Dit heeft een positief effect op zowel het fysiek als mentaal functioneren. De Friesland vergoedt deels de danslessen voor mensen met parkinson.

Neuropsycholoog Erik Scherder
Artikel
3 minuten

Beweeg voor je brein

Neuropsycholoog Erik Scherder (1951) is breinwetenschapper in hart en nieren. We praten met hem over het belang van bewegen.
Hanno Pijl
Artikel
3 minuten

Je leefstijl als medicijn

Hanno Pijl pleit al jaren voor een nieuw zorgsysteem dat meer gericht is op preventie.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer