Zorgverzekeringswet (Zvw)

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een zorgverzekering te hebben. De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering zit. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Wat staat er in de Zorgverzekeringswet

In de zorgverzekeringswet is geregeld dat iedereen in Nederland recht heeft op een basispakket aan zorg en hiervoor een zorgverzekering moet afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is wettelijk bepaald

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dit is voor iedereen gelijk. We noemen dit ook wel de basisverzekering. Deze verzekering dekt o.a.

  • de huisarts 
  • het ziekenhuis 
  • medicijnen
  • de wijkverpleging

De overheid stelt ook de hoogte van het verplicht eigen risico vast en bepaalt voor welke zorg je een eigen bijdrage moet betalen. Ook bepaalt de overheid de hoogte van de eventuele zorgtoeslag.

Bekijk onze basisverzekeringen

Verzekeringsplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Daarnaast kan iedereen (vrijwillig) een aanvullende verzekering afsluiten voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt.

Acceptatieplicht

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren. Je kunt dus altijd zonder medische keuring een basisverzekering bij ons afsluiten. De hoogte van de premie is niet afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals gezondheid, inkomen of leeftijd.

Keuze zorgverzekeraar

Je bent vrij in het kiezen van een zorgverzekeraar en de verschillende pakketten die deze zorgverzekeraar aanbiedt. Aan het einde van elk jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Zorgplicht

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht. Dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Lees meer over bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling door De Friesland.

Lees verder over de zorgverzekering en de zorgverzekeringswet op de website van de rijksoverheid.

Bekijk onze zorgverzekeringen

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer