Kinderen en je zorgverzekering

Wil je een geboorte doorgeven, je kind meeverzekeren op je zorgverzekering, of weten welke vergoedingen je voor je kind kunt krijgen? Wij vertellen je er alles over.

In Nederland moet iedereen verplicht een basisverzekering afsluiten. Dit geldt ook voor je kind. Je kunt je kind gratis meeverzekeren tot de leeftijd van 18 jaar. Je hoeft geen premie te betalen voor je kind en er geldt ook geen eigen risico.

Ben je zwanger?

Een kindje op komst, gefeliciteerd! Vraag je gratis kraampakket aan en lees meer over vergoedingen tijdens je zwangerschap en na de geboorte.

Geboorte

Heb je een kind gekregen? Hartelijk gefeliciteerd! Lees alles over het afsluiten van een zorgverzekering voor je kind.

Kind meeverzekeren

Heb je een zorgverzekering bij ons afgesloten en wil je jouw kind meeverzekeren? Meld je kind eenvoudig aan via Mijn De Friesland.

Vergoedingen voor kinderen

Je kind is na bijschrijving op je zorgverzekering tot zijn of haar 18e gratis meeverzekerd. Je kind krijgt de hoogste basisverzekering en aanvullende verzekering van jou of je partner. 

Veelvoorkomende kosten

Voor brillen en contactlenzen is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering, maar wel vanaf AV Standaard (Alles Verzorgd Polis). Voor speciale brillenglazen op medische indicatie bestaat er wel een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Vergoeding brillen en lenzen

Voor een beugel is er een vergoeding vanaf AV Extra (Alles Verzorgd Polis). Vanuit de basisverzekering worden orthodontiekosten niet vergoed.

Vergoeding orthodontie tot 18 jaar

Reguliere tandartszorg tot 18 jaar wordt 100% vergoed vanuit de basisverzekering, voor alle veel voorkomende behandelingen. 

Vergoeding tandarts tot 18 jaar

Vanuit de basisverzekering worden 18 behandelingen vergoed, en vanuit de aanvullende verzekering zelfs nog extra behandelingen. Bij bepaalde chronische aandoeningen wordt fysiotherapie 100% vergoed.

Vergoeding fysiotherapie tot 18 jaar
Vergoeding fysiotherapie chronisch

Voor kinderen onder de 18 wordt geestelijke gezondheidszorg (jeugd-GGZ) door je gemeente vergoed. Dit staat in de Jeugdwet. Bekijk meer informatie op rijksoverheid.nl

Zorgkosten voor problemen met stem, spraak, taal, gehoor en slikken worden 100% vergoed uit de basisverzekering.

Vergoeding logopedie

Handige weetjes en tips voor tandarts en mondzorg

De meeste tandartskosten voor kinderen worden uit de basisverzekering vergoed. Zonder dat je eigen risico hiervoor hoeft te betalen. Het gaat dan om de reguliere mondzorg, zoals bijvoorbeeld controles. Ook met een melkgebit is het belangrijk om regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen. Wist je dat dit al kan vanaf het 1e tandje dat door is gebroken?

Lees alle handige tips

Wat verandert er als mijn kind 18 wordt?

Je kind is gratis meeverzekerd tot 18 jaar. Als je kind 18 wordt mag je kind zelf een eigen zorgverzekering afsluiten. Maar je kind mag ook op je zorgverzekering blijven staan. Hiervoor betaal je  wel premie en ook geldt er vanaf nu een eigen risico.

Lees meer over wat er verandert als je kind 18 wordt

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer