Gefeliciteerd! 18 jaar

Wat verandert er aan uw zorgverzekering? We leggen het uit.

Uw zorgverzekering vanaf 18 jaar

18 jaar, tijd voor een feestje! En ook een goed moment om even stil te staan bij uw zorgverzekering. Vanaf uw 18e mag u uw eigen zorgverzekering afsluiten. Maar u mag ook op de zorgverzekering van uw ouders blijven staan. Uw ouders blijven dan uw zorgpremie betalen. Of wilt u uw eigen zorgverzekering? Er verandert dan wel iets voor u. We vertellen u er alles over.

Uw eigen zorgverzekering


  • Als u kiest voor uw eigen zorgverzekering dan betaalt u uw eigen zorgpremie.
  • De meeste jongeren kiezen voor onze goedkoopste basisverzekering: de Zelf Bewust Polis.
  • U betaalt via automatische incasso en u regelt alles met ons online.

Kies uw zorgverzekering

Bij uw ouders verzekerd blijven


  • U hoeft niets te doen als u van uw ouders op hun zorgverzekering mag blijven staan.
  • Uw ouders blijven dan uw zorgpremie betalen en geven wijzigingen door via Mijn De Friesland
  • U houdt gewoon uw huidige zorgverzekering.

Wat verandert er als u kiest voor uw eigen zorgverzekering?

1. U betaalt vanaf nu zorgpremie

De overheid betaalt tot uw 18e uw zorgpremie. Vanaf de 1e van de maand na uw verjaardag betaalt u zelf voor uw zorgverzekering. Lees de tips onderaan om uw zorgpremie zo laag mogelijk te houden.

2. U betaalt vanaf nu eigen risico

Vanaf uw 18e geldt er eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt, voordat zorg vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico.

3. Aanvullende (tandarts)verzekering

Vanaf uw 18e zijn de meeste kosten voor de tandarts, fysio- en oefentherapeut niet meer verzekerd vanuit de basisverzekering. Denk daarom na over een tandartsverzekering en een aanvullende verzekering.

Wilt u iets veranderen aan uw zorgpakket?

Wilt u zich aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld uw tandartskosten? Of wilt u uw eigen risico aanpassen? Doe dit dan binnen 2 maanden na uw 18e verjaardag. Dit kan via uw persoonlijke Mijn De Friesland omgeving. En blijft u verzekerd bij uw ouders? Pas dan uw zorgverzekering aan via Mijn De Friesland van uw ouders.

Wilt u opzeggen?

Wilt u een zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar? Uw zorgverzekering wordt bij ons automatisch opgezegd. Dit hoeft u dus niet apart bij ons te doen. We vinden het natuurlijk wel heel jammer als u niet voor ons kiest. Is er iets wat we beter kunnen doen? Laat het ons weten!

Tips bij het afsluiten van uw eerste zorgverzekering

Veelgestelde vragen

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben en betaalt zorgpremie. Dit geld belandt in een grote pot. Als u zorg nodig heeft, kunt u gebruik maken van dat geld. We betalen met z’n allen voor elkaar. Een goed systeem toch? U hebt vast wel eens gehoord van de term vergrijzing. Nederland heeft een relatief oude bevolking en mensen worden steeds ouder. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar het betekent ook dat we tijdens ons leven meer zorg nodig hebben. Zorg is dus waardevol maar ook kostbaar.

Om zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden, is het dus belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Ook zetten we steeds meer in op het voorkomen van ziekte, door gezond leven, eten en bewegen te stimuleren. U bent bij ons verzekerd van goede zorg. Maar we willen u ook ondersteunen om gezonde keuzes te maken. Zo zijn we er niet alleen voor u als u zorg nodig heeft, maar helpen we elkaar ook om gezond en vitaal te leven.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor