Gefeliciteerd! 18 jaar

Wat verandert er aan jouw zorgverzekering? We leggen het uit.

Je zorgverzekering vanaf 18 jaar

18 jaar, tijd voor een feestje! En ook een goed moment om even stil te staan bij jouw zorgverzekering. Vanaf je 18e mag je jouw eigen zorgverzekering afsluiten. Maar je mag ook op de zorgverzekering van je ouders blijven staan. Je ouders blijven dan je zorgpremie betalen. Of wil je jouw eigen zorgverzekering? Er verandert dan wel iets voor je. We vertellen je er alles over.

Je eigen zorgverzekering


  • Als je kiest voor je eigen zorgverzekering dan betaal je jouw eigen zorgpremie.
  • De meeste jongeren kiezen voor onze goedkoopste basisverzekering: de Zelf Bewust Polis.
  • Je betaalt via automatische incasso en je regelt alles met ons online.

Kies je zorgverzekering

Bij je ouders verzekerd blijven


  • Je hoeft niets te doen als je van je ouders op hun zorgverzekering mag blijven staan.
  • Je ouders blijven dan je zorgpremie betalen en geven wijzigingen door via Mijn De Friesland
  • Je houdt gewoon je huidige zorgverzekering.

Wat verandert er als je kiest voor jouw eigen zorgverzekering?

1. Je betaalt vanaf nu zorgpremie

De overheid betaalt tot je 18e je zorgpremie. Vanaf de 1e van de maand na je verjaardag betaal je zelf voor je zorgverzekering. Lees de tips onderaan om je zorgpremie zo laag mogelijk te houden.

2. Je betaalt vanaf nu eigen risico

Vanaf je 18e geldt er eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt, voordat zorg vergoed wordt vanuit jouw zorgverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico.

3. Aanvullende (tandarts)verzekering

Vanaf je 18e zijn de meeste kosten voor de tandarts, fysio- en oefentherapeut niet meer verzekerd vanuit de basisverzekering. Denk daarom na over een tandartsverzekering en een aanvullende verzekering.

Wil je iets veranderen aan je zorgpakket?

Wil je een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld je tandartskosten? Of wil je jouw eigen risico aanpassen? Doe dit dan binnen 2 maanden na je 18e verjaardag. Dit kan via je persoonlijke Mijn De Friesland omgeving. En blijf je verzekerd bij je ouders? Pas dan je zorgverzekering aan via Mijn De Friesland van je ouders.

Wil je opzeggen?

Wil je een zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar? Je zorgverzekering wordt bij ons automatisch opgezegd. Dit hoef je dus niet apart bij ons te doen. We vinden het natuurlijk wel heel jammer als je niet voor ons kiest. Is er iets wat we beter kunnen doen? Laat het ons weten!

Tips bij het afsluiten van je eerste zorgverzekering

Veelgestelde vragen

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben en betaalt zorgpremie. Dit geld belandt in een grote pot. Als je zorg nodig hebt, kun je gebruik maken van dat geld. We betalen met z’n allen voor elkaar. Een goed systeem toch? Je hebt vast wel eens gehoord van de term vergrijzing. Nederland heeft een relatief oude bevolking en mensen worden steeds ouder. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar het betekent ook dat we tijdens ons leven meer zorg nodig hebben. Zorg is dus waardevol maar ook kostbaar.

Om zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden, is het dus belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Ook zetten we steeds meer in op het voorkomen van ziekte, door gezond leven, eten en bewegen te stimuleren. Je bent bij ons verzekerd van goede zorg. Maar we willen je ook ondersteunen om gezonde keuzes te maken. Zo zijn we er niet alleen voor jou als je zorg nodig hebt, maar helpen we elkaar ook om gezond en vitaal te leven.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.

Donderdag 14 december zijn wij tot 16.00 uur bereikbaar.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
540.400 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer