Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Om jouw premie zo laag mogelijk te houden, maken wij als zorgverzekeraar afspraken met fabrikanten van medicijnen.

Meerdere fabrikanten maken dezelfde medicijnen met dezelfde werkzame stof

Er zijn daardoor verschillende merken, met verschillende doosjes maar met exact dezelfde medicijnen. Toch rekenen fabrikanten er vaak een ander bedrag voor.

Wij vergoeden het medicijn met de beste prijs

Dit noemen we het preferentiebeleid of voorkeursbeleid. We maken met fabrikanten afspraken over de prijs en dat de medicijnen goed leverbaar zijn. Met wie we afspraken hebben gemaakt en over welke medicijnen, staat in onze lijst met preferente geneesmiddelen 2024 (pdf , 325 KB). Wil je toch een ander merk medicijn? Dan moet je het medicijn zelf betalen. Benieuwd naar de voorwaarden van de vergoeding? Bekijk dan de vergoeding geneesmiddelen.

Misschien krijg je door ons beleid een ander merk dan je gewend bent

Dan houd je dat merk tot 1 januari 2025. Die afspraak hebben we met je apotheek gemaakt.

Wisselen van merk is veilig

Als een fabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, dan krijgt die fabrikant 10 jaar de tijd om de ontwikkelkosten terug te verdienen. De fabrikant heeft in die tijd het alleenrecht (patent) om het middel te produceren en te verkopen. Daarna mogen ook andere fabrikanten het medicijn maken. De overheid controleert streng of het ‘gekopieerde’ medicijn net zo goed werkt als het origineel en ook veilig is. Pas dan mogen patiënten het gebruiken.

Onze afspraken leveren jou voordeel op

Doordat wij -en ook andere zorgverzekeraars- een voorkeursbeleid voeren op geneesmiddelen die door meerdere leveranciers worden aangeboden, besparen we jaarlijks zo’n 600 miljoen euro aan zorgkosten. Zonder dit soort afspraken zou de premie voor de zorgverzekering veel hoger zijn dan deze nu is. En voor de medicijnen die minder kosten, betaal je zelf ook minder eigen risico. Het is dus echt de moeite waard.

Uitzonderingen

Wij vergoeden dan van onze lijst met preferente geneesmiddelen alleen de merken die we als voorkeur hebben aangewezen. Check dus of het merk en geneesmiddel op de lijst staan. Bij een apotheek waar wij geen contract mee hebben, krijg je minder vergoed. En wist je dat je bij niet-gecontracteerde apotheken eerst zelf het bedrag moet voorschieten?

Vind je arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig voor je behandeling? Dan is er sprake van een medische noodzaak. Je krijgt dan een ander merk vergoed dan wij als voorkeur hebben aangegeven. Je arts schrijft de medische noodzaak op het recept. De apotheker toetst of de medische noodzaak klopt. Als je apotheek het ermee eens is, wordt je geneesmiddel vergoed.

 

Geen zorgen. Je apotheek regelt dan hetzelfde medicijn van een andere fabrikant. Dit wordt uiteraard door ons vergoed.

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer