Geneesmiddelenbeleid

Vanaf 1 januari 2020 hebben wij een ander beleid voor geneesmiddelen (medicijnen). Wij leggen u hier graag ons geneesmiddelenbeleid uit.

Hetzelfde geneesmiddel in een andere verpakking

Vaak zijn er meerdere fabrikanten die een geneesmiddel (medicijn) maken met dezelfde werkzame stof, in dezelfde hoeveelheid en met precies dezelfde werking. De dosering en de manier van innemen van de medicijnen is ook hetzelfde. Alleen de prijzen en de verpakkingen verschillen van elkaar.

Afspraken met uw apotheek

Uw apotheek geeft u de goedkoopste variant mee van het geneesmiddel dat u nodig heeft. Wij hebben hierover afspraken gemaakt met uw apotheek. Uw apotheek kan kiezen voor een IDEA-overeenkomst of een overeenkomst met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek

Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel (medicijn). De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst. Deze apothekers mogen zelf de fabrikant van uw geneesmiddel kiezen.

Bij een preferentieovereenkomst bepalen wij de fabrikant

Bij apotheken met een preferentieovereenkomst krijgt u uw medicijn (geneesmiddel) mee van de fabrikant die wij hebben gekozen. Deze voorkeursfabrikanten vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). In het overzicht ziet u de naam van de werkzame stof, de dosering en de fabrikant. Als een medicijn van een voorkeursfabrikant niet leverbaar is, dan krijgt u van uw apotheek uiteraard het middel van een andere fabrikant afgeleverd. Uw apotheker kan u hierover goed adviseren.

Uw apotheek heeft geen contract met ons

Er zijn slechts enkele apotheken in Nederland die geen overeenkomst met ons hebben. De apotheker mag in basis elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor de middelen van de voorkeursfabrikanten op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat en of u dat van de voorkeursleverancier krijgt afgeleverd. Bij niet-gecontracteerde apotheken moet u alle geneesmiddelen eerst zelf voorschieten.

Uitzondering bij medische noodzaak

Een medische noodzaak betekent in dit verband dat uw arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig vindt voor uw behandeling. Dit kan alleen het geval zijn bij medicijnen die u al eerder heeft gebruikt. Uw arts schrijft dit op het recept. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzakelijkheid terecht is. Uitsluitend als uw apotheker akkoord is met de medische noodzaak, dan krijgt u dit (duurdere) merk vergoed.

Voordeel voor u door onze afspraken

Onze afspraken leveren u voordeel op. Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op de kosten van geneesmiddelen (medicijnen). Dit voordeel ziet u terug in uw portemonnee:

  • Uw verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk.
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat.
  • U betaalt minder eigen risico.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

"" hoogste klantwaardering op Independer
8.0 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
558.000 klanten gingen u voor