""

Coronavirus en uw reis- en annuleringsverzekering

Wat voor gevolgen heeft het coronavirus voor uw reis- en annuleringsverzekering bij De Friesland? Wat is precies verzekerd als u op vakantie gaat naar het buitenland?

Wat is verzekerd?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies af in de kleurcodes groen, geel, oranje of rood. Corona gerelateerde gebeurtenissen waren tot 21 september 2021 uitgesloten voor reizen naar oranje en rode gebieden. Vanaf 21-09-2021 zijn ook deze gebeurtenissen weer verzekerd, ongeacht het reisadvies. Op vakantie? Bekijk onze handige vakantietips.

De Friesland reisverzekering

Standaard verzekerd

 • Onvoorziene uitgaven, ook als deze door corona veroorzaakt zijn:
 • Extra kosten voor noodzakelijk langer verblijf
 • Kosten van quarantaine 
 • Kosten van repatriëring
 • Geldt alleen als repatriëring mogelijk is. De grenzen van het land of het luchtruim moeten nog wel geopend zijn.

Aanvullend te verzekeren

 • Medische kosten, ook als gevolg van het coronavirus

Meer lezen over de reis- en annuleringsverzekering

De Friesland annuleringsverzekering

Standaard verzekerd

 • Annuleringskosten als u of één van uw meeverzekerde reisgenoten het coronavirus oploopt.
 • Vergoeding voor ongenoten dagen als u of één van uw reisgenoten onvoorzien tijdens uw vakantie in quarantaine moet.
  Let op: geldt niet als voor vertrek bekend is dat u bij aankomst in quarantaine moet.
 • Annuleringskosten als de accommodatie onvoorzien niet beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat u door landen moet reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt.

Handig om te weten

 • Heeft u een aanvullende zorgverzekering van De Friesland? Dan bent u verzekerd tegen hogere kosten voor medische zorg in het buitenland. U hoeft deze aanvullende dekking ‘Medische kosten’ dan niet meer op uw reisverzekering af te sluiten.
 • Heeft u geen aanvullende zorgverzekering? Dan doet u er verstandig aan de dekking medische kosten af te sluiten.
 • Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico op uw zorgverzekering? Dit wordt niet door ons vergoed. Het wettelijke eigen risico van uw zorgverzekering vergoeden wij wel.

Tips

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over uw reis- en annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden per onderwerp voor u op een rij gezet.

Vragen over uw nog te boeken vakantie naar de landen met kleurcode groen, geel, oranje of rood:

Q: Ik boek een reis naar een ‘veilige’ bestemming. Het coronavirus breekt weer uit. Vallen de extra reis- en verblijfskosten en hulpverlening dan onder de dekking? 

A: Ja, dit is verzekerd op uw De Friesland Reisverzekering. Ook wanneer u eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn.

Q: Ik boek een reis naar een ‘veilige’ bestemming. Het coronavirus breekt weer uit en ik word ziek. Zijn de medische kosten verzekerd? 

A: Ja, als u de aanvullende dekking "Medische kosten" heeft afgesloten zijn deze kosten verzekerd. Let op:

 • Heeft u een aanvullende zorgverzekering van De Friesland? Dan bent u verzekerd tegen hogere kosten voor medische zorg in het buitenland. U hoeft deze aanvullende dekking ‘Medische kosten’ dan niet meer op uw reisverzekering af te sluiten.
 • Heeft u geen aanvullende zorgverzekering? Dan doet u er verstandig aan de dekking "Medische kosten" af te sluiten.
 • Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico op uw zorgverzekering? Dit wordt niet door ons vergoed. Het wettelijke eigen risico van uw zorgverzekering vergoeden wij wel.

Q: Ik boek een reis naar een land waarvan is aangekondigd dat ik daar weer naar toe mag. (Vlak) voor vertrek gaat het land toch weer op slot voor mijn vertrek. Hoe zit het dan met de dekking op mijn annuleringsverzekering?

A: De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, wordt u door de organisatie gecompenseerd (vouchers). 

A: De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd vanwege dit reisadvies, word je door de organisatie gecompenseerd. 

A: Ja, u bent gewoon verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Medische kosten zijn alleen verzekerd als u een aanvullende zorgverzekering bij De Friesland heeft of als hiervoor de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ bij uw reisverzekering heeft afgesloten. Annulering van uw reis of het vroegtijdig afbreken daarvan als gevolg van corona is niet verzekerd.  

A: Tot 21 september 2021 waren corona gerelateerde gebeurtenissen in landen, waarvoor een aangepast reisadvies gold, uitgesloten van de dekking van de reisverzekering. Met ingang van 21 september 2021 is deze beperking komen te vervallen. Vanaf die datum bent u dus volledig verzekerd, ongeacht de kleurcode van het betreffende land.

Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de plaatselijke overheid een dringend beroep op u doet om binnen een bepaald tijdstip het land te verlaten dan verwachten we ook van u dat u daar gehoor aan geeft.  

A: Wij adviseren u in deze situatie contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. In het geval van een pakketreis krijgt u van uw reisorganisatie deze dagen vergoed.  

Vragen over uw annuleringsverzekering, reisverzekering en zorgverzekering:

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

A: Wij adviseren u om contact op te nemen met uw reisorganisatie. De kans is namelijk groot dat de reis alsnog wordt geannuleerd. In dat geval krijgt u een voucher aangeboden die u later kunt gebruiken om een nieuwe reis te boeken.

Wilt of kunt u niet wachten op een besluit van uw reisorganisatie? Dan kunt u natuurlijk altijd zelf de reis annuleren. Afhankelijk van de voorwaarden van uw reisorganisatie moet u dan wel annuleringskosten betalen.

 

 1. Waarschijnlijk ontvang u uw geld terug of krijgt u een voucher ter waarde van het bedrag dat u al heeft (aan)betaald.
 2. Als de (aan)betaling van de los geboekte zaken geen deel uitmaakt van de voucher, neem dan contact op met de accommodatie of verhuurbedrijf en vraag of u deze kosteloos kunt annuleren.
 3. Als dat niet kan, vraag dan om een factuur met de annuleringskosten.

Als u een De Friesland Annuleringsverzekering heeft of dit heeft meeverzekerd op uw doorlopende reisverzekering van De Friesland, dan worden deze kosten vergoed.
 

Q: Ik heb een pakketreis geboekt. De reisorganisatie heeft deze reis geannuleerd. Ik heb een voucher ontvangen, maar daar wil of kan ik geen gebruik van maken. Kan ik de reis zelf annuleren en vergoedt de annuleringsverzekering dan de annuleringskosten?

A: Nee. Als de reisorganisatie de reis heeft geannuleerd dan mogen ze u ter compensatie een voucher aanbieden. Deze voucher kunt u tot een jaar na uitgifte gebruiken voor een nieuwe reis. Als u binnen dat jaar geen gebruik maakt van de voucher, dan moet de reisorganisatie alsnog de door u betaalde kosten terugbetalen. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie.

Q: Ik moet kunnen aantonen dat ik gevaccineerd ben om te mogen reizen. Als ik vóór de geplande vertrekdatum niet gevaccineerd ben waardoor ik niet op reis kan, zijn de annuleringskosten dan verzekerd?

A: Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Q: Ik moet in quarantaine omdat ik aanraking ben geweest met een besmet persoon. Ik zou op vakantie en moet nu annuleren. Zijn mijn annuleringskosten verzekerd?

A: Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Q: Ik heb een voucher ontvangen van mijn reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij. Maar ik wil graag mijn geld terug en niet een jaar hoeven te wachten. Is dit verzekerd?

A: Nee, dit is geen gedekte annuleringsreden. Uw reisorganisatie of vervoersmaatschappij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Wij adviseren u in deze situatie contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator, of vervoersmaatschappij.

Nee, dit kunt u niet declareren op uw reisverzekering.

Q: Ik moet door de uitbraak van het coronavirus langer blijven in het vakantiegebied waar het coronavirus is uitgebroken dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?

A: Ja, uw reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Ja, de premie voor uw kortlopende reisverzekering krijgt u terug. Dit geldt niet voor een doorlopende reisverzekering.

Q: Ik heb mij aangemeld bij het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland. Ik moet voor de terugkeer naar Nederland een eigen bijdrage betalen. Worden deze kosten vergoed door mijn reisverzekering?

A: Ja, u bent standaard verzekerd voor extra kosten als gevolg van een calamiteit. Na terugkeer in Nederland kunt u uw schade online melden via ons schadeformulier.

Q: Ik heb mij aangemeld bij het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland. Ik heb hierdoor extra kosten verblijfkosten. Worden deze kosten vergoed op mijn reisverzekering?

A: Ja, u bent standaard verzekerd voor extra kosten als gevolg van een calamiteit. Voor extra verblijfskosten vergoeden wij maximaal € 75,- per persoon per dag. Na terugkeer in Nederland kunt u uw schade online melden.

Vanuit uw zorgverzekering vergoeden wij de kosten van spoedeisende zorg tot maximaal het bedrag dat gebruikelijk is in Nederland. U betaalt wel eigen risico. Het verplichte eigen risico van maximaal € 385,-. Daarnaast kan er ook aanspraak worden gedaan op het vrijwillig eigen risico. Het verschil tussen het Nederlands tarief en het buitenlands tarief kan vergoed worden uit een aanvullende verzekering van uw zorgverzekering of als u de module Medische Kosten heeft meeverzekerd op uw reisverzekering.

Als u in een noodsituatie zit, bel dan altijd De Friesland Alarmcentrale via +31 58 212 02 12.

Vragen over lockdown en ziek door corona:

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, wordt u door de organisatie gecompenseerd (vouchers of geld).  

U heeft dan recht op hulpverlening en vergoeding van onvoorziene kosten. Denk aan extra overnachtingskosten. Deze worden vergoed tot € 75,- per persoon per dag. Ook wanneer u eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn.

Ja, uw reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Als u zich hiervoor wilt verzekeren dan heeft u een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de kosten voor annulering gewoon vergoed. U kunt deze dekking bijsluiten op De Friesland Doorlopende Reisverzekering. Of u kunt los een korte annuleringsverzekering afsluiten als u elders al een reisverzekering heeft. U moet de annuleringsverzekering wel binnen zeven dagen na het boeken van de reis afsluiten.

 • U kunt dag en nacht terugvallen op hulp via De Friesland Alarmcentrale. Zij kunnen u helpen bij de belangrijkste zaken die dan geregeld moeten worden.
 • Standaard bent u verzekerd voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld als u gezin/reisgezelschap door uw ziekte extra overnachtingskosten moet maken. Deze overnachtingskosten worden vergoed tot € 75,- per persoon per dag.
 • Met de aanvullende dekking "Medische kosten" worden alle zorgkosten volledig vergoed.

 Belangrijk

 • Heeft u een aanvullende zorgverzekering van De Friesland? Dan bent u verzekerd tegen hogere kosten voor medische zorg in het buitenland. U hoeft deze aanvullende dekking "Medische kosten" dan niet meer op uw reisverzekering af te sluiten.
 • Heeft u geen aanvullende zorgverzekering? Dan doet u er verstandig aan de dekking medische kosten af te sluiten.
 • Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico op uw zorgverzekering? Dit wordt niet door ons vergoed. Het wettelijke eigen risico van uw zorgverzekering vergoeden wij wel.

Hiervoor heeft u een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de annuleringskosten die u maakt gewoon vergoed. U kunt deze dekking bijsluiten op De Friesland Reisverzekering. Of u kunt los een De Friesland Annuleringsverzekering afsluiten als u elders al een reisverzekering heeft. U moet de annuleringsverzekering wel binnen zeven dagen na het boeken van de reis afsluiten.

klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor