Ben jij voldoende verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland?

Zeker 1 keer per week krijgt de alarmcentrale van De Friesland een melding van een Nederlandse vakantieganger die spoedeisende zorg nodig heeft in het buitenland en onvoldoende verzekerd is. De kosten die de patiënt of familie dan zelf moet betalen kunnen gigantisch oplopen.

Spoedeisende zorg in het buitenland is vaak duurder dan in Nederland

  • Bezoek aan de eerste hulp in Turkije voor het hechten van een hoofdwond door uitglijden bij het zwembad: € 750,- 
  • Ziekenhuisopname van een peuter in Griekenland met het RS-virus (in Nederland opgelopen op het kinderdagverblijf) € 10.000,-. Verblijf je op een eiland? Dan is de kans groot dat het kindje moet worden overgebracht naar een ziekenhuis op het vasteland. Bijvoorbeeld Athene. Er komt dan nog eens € 15.000,- bij. 
  • Operatie vanwege een acute blinde darmontsteking in Spanje: € 20.000,-
  • Uitdroging na iets verkeerds gegeten in Mexico, twee dagen ‘gewone’ ziekenhuisopname (geen intensive care): € 4.500,-
  • Geboorte van kindje bij 30 weken (premature bevalling) tijdens een laatste vakantie met zijn tweetjes in de Verenigde Staten: € 500.000,-. Dit is exclusief vervoer naar Nederland per ambulancevliegtuig: € 150.000,-.

Wat vergoedt de basisverzekering in het buitenland?

De basisverzekering vergoedt alleen spoedeisende zorg in het buitenland tot het bedrag dat je in Nederland vergoed zou krijgen. Spoedeisende zorg is zorg die je perse nodig hebt in het buitenland. Behandeling van de klachten kan niet wachten tot je terug bent in Nederland. Net als in Nederland betaal je eigen risico vanaf 18 jaar.

Is de spoedeisende zorg in het buitenland duurder dan in Nederland?

Je hebt dan een aanvullende zorgverzekering nodig. Of een reisverzekering met de aanvullende dekking ‘Medische kosten’. Anders moet je het verschil dus zelf betalen. € 750,- is misschien voor sommige mensen nog op te vangen. Maar € 150.000,- of meer kan enorme financiële gevolgen hebben. En dit zijn dan ‘slechts’ de zorgkosten. Eventuele kosten voor bijvoorbeeld langer verblijf, het omboeken van tickets of nieuwe tickets komen daar nog eens bij. Kijk voor meer informatie op Vergoeding in buitenland.

Ga goed voorbereid op vakantie en check hoe je verzekerd bent!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De voorbeelden hierboven genoemd kunnen vrijwel iedereen op vakantie in het buitenland overkomen. Neem alsjeblieft geen risico. Niet voor jezelf en niet voor je dierbaren of reisgenoten. En check voor vertrek of je (voldoende) verzekerd bent.

Wil je weten of je verzekerd bent tegen medische kosten in het buitenland?

Check of je een aanvullende zorgverzekering hebt op Mijn De Friesland of in De Friesland App. Heb je een reisverzekering (bij ons) afgesloten? Kijk dan op het polisblad van jouw reisverzekering of je de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ hebt. Kun je het niet vinden? En heb je de reisverzekering via ons afgesloten? Neem dan contact met ons op.

Geen aanvullende zorgverzekering? Sluit nu een reisverzekering met medische kosten af.

Heb je alleen een basisverzekering en geen aanvullende zorgverzekering? Dan kan het zijn dat jouw medische kosten in het buitenland niet volledig worden vergoed. Het is vanaf januari mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? En wil je dan verzekerd zijn voor de volledige vergoeding van de medische kosten en de medische repatriëring? Sluit dan nu een reisverzekering af met de aanvullende dekking ‘Medische kosten’.

Wel een reisverzekering maar medische kosten niet meeverzekerd?

Heb je een doorlopende reisverzekering bij ons maar de aanvullende dekking "medische kosten" niet afgesloten? Dit kun je eenvoudig aanpassen via ons online wijzigingsformulier.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer