Gezonde gewoontes een kwestie van klein beginnen

Artikel
01-07-2025
4 min

Gezond leven. Het klinkt simpel, maar wie er écht mee aan de slag gaat, weet dat het dat allerminst is. Zelf probeer ik voldoende te bewegen, gezond te eten en goed te slapen. En eerlijk: dat lukt de ene periode beter dan de andere. Er zit heus niet altijd groente bij mijn lunch, soms eet ik dat gebakje wél. Toch zet ik door. Want ik merk het verschil als ik beter voor mezelf zorg. En dat verschil wil ik vasthouden.

Cid Berger, directeur De Friesland

Niet wachten tot het misgaat

Gezond gedrag is belangrijk. Voor onszelf, maar ook voor de samenleving. De druk op de zorg groeit, het aantal chronische aandoeningen neemt toe en het tekort aan zorgprofessionals wordt nijpender. Gezondheid moet je niet pas gaan koesteren als het misgaat, maar juist daarvoor. Maar dat betekent heel vaak ook: ons gedrag aanpassen. En dat is misschien wel het lastigste wat er is.

Wat werkt voor mij?

Gedrag verander je niet met een folder of een goede intentie. Het vraagt om iets doen wat bij je past – en het vervolgens blijven doen. Voor mij zit dat in kleine, dagelijkse gewoontes. Elke ochtend havermout met fruit. Geen snacks tussendoor. ’s Ochtends yoga-oefeningen voor m’n rug. Geen koffie meer na achten – of alleen nog cafeïnevrij. Het zijn rituelen geworden. Niet omdat iemand mij dat heeft verteld, maar omdat ik heb gemerkt: dit helpt mij.

Tussen moeten en mogen

Hoewel ik best gedisciplineerd ben, gaat niets vanzelf. Slapen blijft een aandachtspunt, en dat glaasje wijn laat ik doordeweeks meestal staan – maar niet altijd. De kern is voor mij: balans vinden tussen dingen die goed voor mij zijn en dingen die ik leuk vind. Ik sport drie tot vier keer per week. Dat varieert van fitness en spinnen tot kickboksen, wat ik pas sinds twee jaar doe, maar echt ben gaan waarderen. Maar ook tennissen met vrienden. Niet de meest intensieve training, maar wel iets waar ik veel lol aan beleef. En dat telt óók.

Er ís geen universele gezonde gewoonte. Gezond gedrag vraagt om maatwerk.

De werkvloer: dé plek om te beginnen

Een groot deel van onze dag brengen we door op het werk. Toch wordt gezond gedrag nog te vaak gezien als iets wat je ‘ernaast’ doet. Niet op het werk, maar thuis. Terwijl het werk een uitgelezen plek is om gezonde gewoontes op te bouwen – en elkaar daarin te ondersteunen. Daarom hebben we bij De Friesland ‘Samen Fitter Werkt’ ontwikkeld: een vitaliteitsplatform dat helpt om gezondheid tastbaar en leuk te maken op de werkvloer.

Kleine stappen, groot effect

Dit doen we met concrete tools, inspiratie én een app waarin je persoonlijke doelen kunt stellen. Geen opgeheven vingertje, maar kleine stappen, op jouw manier. Zo staat de actie ‘rek jezelf elk uur even uit’ vandaag voor mij klaar: belangrijk bij een zittend beroep. En successen worden beloond met Fitters: bonuspunten voor korting op je aanvullende verzekering, sportkleding of een goed doel. En misschien wel het belangrijkst: het gevoel dat je ontdekt wat voor jou werkt.

Maak van gezondheid teamwork

Gezond gedrag volhouden is moeilijk als je het alleen moet doen. Met Samen Fitter Werkt helpen we mensen om op hun eigen manier aan gezondheid te werken, met collega’s. En als werkgever kun je hierin het verschil maken. Niet alleen omdat gezonde medewerkers minder verzuimen en productiever zijn – al is dat mooi meegenomen. Maar ook omdat het bijdraagt aan het werkplezier en goed werkgeverschap: de verantwoordelijkheid om voor jouw mensen te zorgen. De app is daarbij geen wondermiddel, maar wel een mooi én leuk hulpmiddel dat het juiste zetje kan geven.

Gezond gedrag begint vaak klein. Het effect kan groot zijn. Voor jezelf. Voor je collega’s. Maar ook voor de zorg. Want hoe gezonder we leven, hoe beter we de zorg toegankelijk kunnen houden, voor wie het echt nodig heeft. En dat is precies het verschil dat wij – samen – willen maken.

Cid

Gerelateerde artikelen

Nynke van der Meulen, manager strategie & propositie bij De Friesland
Artikel
3 min

De grote kracht van kleinschalige initiatieven

Nynke van der Meulen vertelt waarom kleinschalige projecten onmisbaar zijn voor zorg en gezondheid.
Leendert van Galen vertelt over beweegarmoede bij kinderen
Interview
5

Hoe krijgen wij onze kinderen weer van de bank?

Kinderen bewegen steeds minder. Dit heeft grote gevolgen voor hun ontwikkeling en gezondheid. Epke Zonderland en Leendert van Gaalen luiden de noodklok in dit interview.
Joost en Epke wandelen door een tuin
Interview
5 min

Epke Zonderland en chirurg Joost Klaase over het belang van leefstijl

Epke en Joost maken zich zorgen over de gezondheid van Nederland. Daarom moet er volgens hen meer aandacht komen op een gezonde leefstijl.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.00 uur.


Of chat met ons via De Friesland App:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
611.000 klanten gingen jou voor
Logo Independer met cijfer 8.3 in het midden Klantwaardering op Independer