Fittest maakt senioren bewuster van leefstijl

De Friesland gaat voor een gezonde en vitale mienskip. Ook voor wie op leeftijd raakt. Daarom organiseren wij samen met Sport Fryslân fittesten voor 65-plussers. Janneke van Yperen (73) uit Tijnje deed mee aan deze fittest. “Goed om te weten hoe je ervoor staat.”
Janneke van Yperen speelt tennis

‘Een zetje in de gezonde richting’

Toen de uitnodiging voor de fittest 65+ op de deurmat lag, hoefde Janneke van Yperen niet lang na te denken. “Ik was best nieuwsgierig naar hoe ik ervoor stond. En waar ik misschien kon verbeteren. Mijn man en ik zijn nu nog in goede gezondheid. Dat willen wij graag zo houden.”

Een parcours

De fittest vond plaats in de sporthal van Gorredijk. “In een uurtje leg je een heel parcours aan testjes af. Je bloeddruk en hartslag worden gemeten. En een speciale weegschaal meet je BMI en vetpercentage. Verder deed ik allerlei oefeningen om m’n coördinatie, knijpkracht en conditie te testen. Via een scorekaart kreeg ik meteen de uitslag én persoonlijk advies.”

BMI en bloeddruk

De testen gingen Janneke heel behoorlijk af. “Mijn BMI en mijn gewicht waren net iets te hoog. Ook mijn bloeddruk was aan de hoge kant. Maar, met de meeste oefeningen had ik weinig moeite. Mijn knijpkracht was nog bovengemiddeld. Het viel me alleen tegen om een minuut lang op één been te staan. Een ooievaar doet dit beter, haha.”

Vragenlijst en nagesprek

De test werd afgesloten met een vragenlijst en een nagesprek. “Over de hele test gezien scoorde ik een acht. Ja, daarmee kan ik thuis komen. Wel kreeg ik adviezen mee. Bijvoorbeeld om mijn hartslag in rust thuis geregeld te meten. Als die aan de hoge kant blijft, moet ik even naar de huisarts. En mijn gewicht, hè. Dat moet iets omlaag.”

Minder vet eten

Het zijn adviezen die Janneke ter harte neemt. “Natuurlijk wist ik dat ik iets te zwaar was. Door de test word je toch even met de neus op de feiten gedrukt. Mijn man en ik houden van goed eten en drinken. Maar, we zijn nu minder vet gaan eten. En dat koude biertje op een warme dag? Dat laat ik wat vaker staan.”

Ik wil graag gezond en vitaal oud worden.

Beweging is nuttig

Qua beweging verandert er voor Janneke niet zoveel. “Mijn man en ik tennissen nog elke week. We doen geregeld mee aan Nederland in Beweging. Ook laten we elke dag ons hondje Aiko uit. Maar, ik zie nu nog meer in dat voldoende bewegen op mijn leeftijd ontzettend nuttig is. Dit stimuleert om er elke dag goed om te denken .”

Werken aan vitaliteit

“Dit is precies wat wij met de fittest voor 65+’ers willen bereiken”, vertelt Jarno Sikken van De Friesland. “De oudere generatie is zich er minder van bewust dat je ook op leeftijd nog prima aan je vitaliteit kunt werken. En dat een gezonde leefstijl de kans vergroot dat je langer gezond én veilig thuis kunt blijven wonen.”

Blijven bewegen

Het belang van voldoende bewegen staat voorop. Jarno: “Als je ouder wordt nemen spierkracht en coördinatie af. Dit proces kun je vertragen door meer te bewegen. En wist je dat je, dankzij sporten én een gezonde leefstijl, veel minder risico loopt om te vallen? Iets dat elk jaar 30% van de 65-plussers overkomt.”

Exact de reden dat Janneke andere 65+’ers zou aanraden om de fittest te doen. “Dat je ziek of hulpbehoevend wordt, is niet altijd te voorkomen. Maar je kunt wél veel zelf doen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Ik wil graag gezond en vitaal oud worden. De fittest geeft mij een zetje in de gezonde richting.”

Gerelateerde artikelen

Buurtsportcoach doet fittest met 65-plusser
Artikel
3 minuten

Fittest voor 65-plussers

In Friesland kunnen 65-plussers een fittest afnemen. De test bestaat uit vragen, metingen en oefeningen. Na afloop krijgen deelnemers advies op maat.
Man en vrouw doen mee aan Dans op recept
Artikel
3 minuten

Dans op Recept

Dans op Recept biedt danslessen voor mensen met parkinson. Dit heeft een positief effect op zowel het fysiek als mentaal functioneren. De Friesland vergoedt deels de danslessen voor mensen met parkinson.

Neuropsycholoog Erik Scherder
Artikel
3 minuten

Beweeg voor je brein

Neuropsycholoog Erik Scherder (1951) is breinwetenschapper in hart en nieren. We praten met hem over het belang van bewegen.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer