Kraampakket

De veelgestelde vragen over het kraampakket.

Veelgestelde vragen

U kunt alleen online uw kraampakket aanvragen. U vult uw gegevens in en het kraampakket wordt 3 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum naar uw huisadres gestuurd.

In het kraampakket zitten onder andere kraammatrasjes, kraamverband, steriele gaasjes, watten, alcohol 70%, een navelklem en een leuke attentie.

Aanpassing kraampakket

In ons kraampakket zat een eetsetje met een bordje, lepel en een boekje voor uw kindje. Dit eetsetje kan niet meer worden gebruikt. Het eetsetje is namelijk gemaakt van de kunststof melamine met toevoeging van bamboevezels. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat bij hitte het servies stoffen af kan geven die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Meest gestelde vragen over het bamboe eetsetje

De meest gestelde vragen en antwoorden over het vervangen van het bamboe eetsetje in ons kraampakket.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadt af om kinderen tussen 0 en 3 jaar heet eten en drinken te geven in servies van melamine. Meteen na de bekendmaking van dit recente onderzoek van NVWA hebben wij besloten het eetsetje in ons kraampakket te vervangen. We vinden het ook belangrijk om deze nieuwe inzichten met u te delen.
Op 15 februari 2021 heeft De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geadviseerd om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt. Formaldehyde kan ook vrijkomen uit servies van melaminekunststof bij temperaturen boven de 70 °C.
Het eetsetje bestaat uit een schotel, lepel en een boekje met recepten voor de eerste hapjes van je baby.
De Friesland heeft destijds gekozen voor het eetsetje omdat het duurzaam en ecologisch verantwoord was. Het product is getest en is destijds veilig bevonden door de producent.
De schotel en de lepel zijn gemaakt van 50% melanine, 20% bamboe poeder, 20% maisvezel en 10% polyester.

Uit onderzoek van de NVWA (pdf -143 kB) blijkt dat bij 9% van de producten gemaakt van bamboe, maisvezel en melanine giftige stoffen kunnen vrijkomen. Het is dus niet gezegd dat het ook vrijkomt bij het bamboesetje. De kans is aanwezig en daarom adviseren wij u het bamboesetje niet langer te gebruiken.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor