Eigen risico

De veelgestelde vragen over het eigen risico.

Veelgestelde vragen

Iedereen vanaf 18 jaar is wettelijk verplicht eigen risico te betalen voor zorg uit de basisverzekering. In 2023 is het eigen risico € 385,-. Voor sommige zorg uit de basisverzekering betaalt u geen eigen risico.

Lees meer over het eigen risico en bekijk welke zorg onder het eigen risico valt

Het eigen risico geldt voor zorg uit de basisverzekering. Voor sommige zorg uit de basisverzekering betaalt u geen eigen risico.

Bekijk welke zorg uit onder het eigen risico valt

Kiest u voor een vrijwillig eigen risico naast uw verplicht eigen risico, dan krijgt u korting op uw maandpremie.

Lees meer over het vrijwillig eigen risico

Bij De Friesland kunt u uw verplicht eigen risico gespreid betalen. 

Lees meer over gespreid betalen eigen risico

Al aangemeld voor gespreid betalen eigen risico? Dan hoeft u dit niet opnieuw aan ons door te geven.

Het eigen risico kan over het huidige jaar en het jaar ervoor aan u worden berekend. Wij brengen het eigen risico ook in rekening als wij de nota ontvangen in het kalenderjaar volgend op het kalenderjaar van de behandeling.

Bijvoorbeeld: U had een behandeling in december 2021 en de rekening van deze behandeling wordt pas op 31 december 2022 door uw zorgverlener bij ons ingediend. Wij vergoeden deze nota dan in 2023. U ontvangt daardoor in 2023 een nota voor het eigen risico van 2021.

Vindt de vervolgafspraak langer dan 42 dagen na operatie plaats? Dan moet u zowel eigen risico over 2021, als in 2022 betalen.

Duurt uw ziekenhuisbehandeling langer dan 120 dagen? Dan zijn er meerdere nota's voor uw behandeling. Dit heeft te maken met de DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Voor elke nota betaalt u eigen risico.

Meer uitleg over de DBC en waarom u twee keer eigen risico betaalt voor een behandeling

Soms ontvangt u een rekening van het eigen risico na verloop van enige tijd - en niet meteen. Dit gebeurt omdat ziekenhuizen of andere instellingen vaak later hun rekeningen naar ons toesturen. Pas op het moment dat wij de rekening hebben ontvangen, kunnen wij de kosten met het eigen risico verrekenen.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor