Doorgaan naar hoofdinhoud

Vitale regio: leren in preventie

voetballertjes

 

Vitaliteit en gezondheid zijn belangrijk voor alle Friese inwoners. Daarom slaan De Friesland Zorgverzekeraar en GGD Fryslân met de gemeenten de handen ineen. Dat gebeurt in het programma Vitale Regio Fryslân welke in 2017 is gestart.

Kennis bundelen voor gezondere Friezen

Binnen Vitale Regio Fryslân bundelen we onze kennis, ervaring en krachten om de inwoners van Friesland nog vitaler en gezonder te maken. We staan voor een integrale aanpak. Met preventie willen we de welzijn en zorg toegankelijk en duurzaam houden voor iedereen in deze provincie. We kijken op basis van o.a. analyse en behoefte van de inwoners wat nodig is, en zetten daarna preventie-interventies in.

Van start met de eerste gemeenten

De gemeenten Tytsjerksteradiel, Weststellingwerf en De Fryske Marren zijn de eerste gemeenten die meedoen aan de Vitale Regio. Aan het begin hebben ze een zogeheten startfoto gemaakt: een actuele stand van zaken binnen de gemeente op het gebied van welzijn en gezondheid. 
Mede op basis van die startfoto maken de gemeenten plannen voor activiteiten of projecten die knelpunten oplossen of gewenste ontwikkelingen stimuleren. Bestaande plannen worden (beter) op elkaar afgestemd, want vaak zijn er al goede plannen die een zetje kunnen gebruiken om succesvoller te worden. Sommige initiatieven krijgen prioriteit om dat ze de verbetering van de vitaliteit kunnen versnellen.

Monitoren van resultaten

We houden de komende jaren alle ontwikkelingen binnen het programma Vitale Regio bij, zodat we ook op wetenschappelijke wijze kunnen zien wat alle activiteiten de Friese inwoners opleveren.

Meer gemeenten zijn welkom aan te sluiten

Op dit moment voeren we gesprekken met een aantal geïnteresseerde Friese gemeenten.

Financiële steun van anbi-stichtingen

Vitale Regio Fryslân wordt grotendeels gefinancierd door Stichting Achmea Gezondheidszorg en door Stichting De Friesland. Deze anbi-stichtingen van Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar willen met deze financiële steun onder andere preventie stimuleren om daarmee de zorg in Friesland toegankelijk en betaalbaar te houden.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact op met Nynke van der Meulen.

Samen maatwerk leveren

In april hebben we Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân, en Nynke van der Meulen, manager Zorg en Propositie van De Friesland, gevraagd naar Vitale Regio. Zij leggen in dit interview graag uit wat het is en wat het inhoudt voor de Friese bevolking.

 

logo vitale regio

Rosanne-klein Heeft u een vraag?

560.000 klanten

568.000 klanten

De Friesland heeft 568.000 klanten.


Klanten geven een 8.3

Een 8.1 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.1 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.