Rust en veiligheid in een stressvolle situatie

Personen die verward gedrag vertonen maar niets strafbaars doen, werden voorheen door de politie vervoerd en opgesloten. Onterecht, want deze mensen hebben hulp en ondersteuning nodig. Met de inzet van de pilot Rapid Responder kan ter plekke beoordeeld worden wat er met de persoon aan de hand is, hem of haar naar huis begeleiden of de juiste hulp bieden.

Samenwerking Rapid Responder

De pilot Rapid Responder is een samenwerking tussen politie, ambulancevervoer en GGZ Friesland. Na een oproep bij de meldkamer gaat een GGZ-deskundige samen met de politie naar de betreffende situatie. De GGZ-deskundige heeft de vaardigheden om op een goede manier om te gaan met de verwarde persoon en is in staat om te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Daarnaast kan de GGZ-deskundige beoordelen welke zorg nodig is en kan de persoon met een neutrale personenbus vervoerd worden.

De pilot wordt gefinancierd door Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZONMW) vanuit het team ‘verwarde personen Fryslân’. Deze bestaat uit bestuurders van:

  • gemeenten
  • politie
  • De Friesland
  • GGZ
  • GGD Fryslân

Wat heeft de samenleving er aan?

Met deze wijze van handelen kunnen we een betere inschatting maken van situaties van verwarde mensen en kunnen we sneller begeleiden naar gespecialiseerde hulp. Door gebruik van te maken van een neutrale personenbus zijn we in staat om rust en veiligheid te bieden in een stressvolle situatie.

De juiste zorg op de juiste plek

Samen met partners in Friesland willen we zorg doelmatiger organiseren voor onze Friese inwoners.

Lees meer over onze bijdrage aan de juiste zorg op de juiste plek

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

Actueel, nieuws en media

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer