Bijeenkomst Verzekerdenraad 25 september 2023 door Saskia Kuiper

“Ik ervaar hoe belangrijk het is voor een verzekerde om op een makkelijke manier toegang te krijgen tot goede zorg. Maar tegelijk ben ik er door mijn lidmaatschap van de Verzekerdenraad achter gekomen hoe ingewikkeld het zorgsysteem is.”

Veranderingen en verbeteringen

Onze bijeenkomst van september stond in het teken van veranderingen en verbeteringen die nu en in de toekomst nodig zijn in de zorg in Friesland. Zoals de toekomstplannen voor ziekenhuiszorg in de regio. De ziekenhuisbestuurders zijn van plan om in Joure een nieuw ziekenhuis te laten bouwen en de zorg in Heerenveen en Sneek af te schalen. De leden benadrukten dat verzekerden willen begrijpen waarom de verschillende partijen tot deze keuze zijn gekomen. Cid Berger, directeur De Friesland, legt uit dat dit nu wordt besproken met medewerkers van ziekenhuizen, gemeenten en andere belanghebbende partijen. De betrokken partijen werken een plan uit hoe de communicatie richting inwoners van Friesland het beste kan plaatsvinden.

Wijzigingen in de zorgverzekeringen

Verder stonden we stil bij de wijzigingen in de zorgverzekering naar aanleiding van Prinsjesdag. De opbouw van de zorgpremie werd uitgelegd en in de volgende bijeenkomst gaan we een premiespel spelen om te begrijpen hoe het premiestelsel in elkaar zit. Van mijn praktijkondersteuner huisartsenzorg kreeg ik de vraag wanneer valpreventie in 2024 vanuit de basisverzekering wordt vergoed en wanneer je hiervoor bij de gemeente moet zijn. Fijn dat ik deze vraag kon stellen! Valpreventieve beweeginterventie voor ouderen die door hun huisarts of medisch specialist als personen met een hoog valrisico geclassificeerd worden, valt onder de basisverzekering. Personen die worden geclassificeerd met middel of laag risico kunnen terecht bij hun gemeente voor passende valpreventie beweeginterventies.

Voordeel Samen Fitter

René Poel (Innovatie-expert bij De Friesland) vertelde over Samen Fitter. Mooi om te zien wat dit platform kan doen om de mensen fitter te krijgen. Kijk eens op Samen Fitter of je er je voordeel mee kunt doen!

Zorgtransformatie en regiobeeld

Mark Dessing (Regiocoördinator Friesland en senior Zorginkoper) en Magda Prins (Strategisch expert Zorg) houden zich allebei bezig met zorgtransformatie in Friesland. Zij hebben ons bijgepraat over het nieuwe regiobeeld dat voor Friesland in kaart is gebracht. Deze informatie is voor iedereen toegankelijk via de website van De Friesland. Uit het Regiobeeld komt naar voren dat door vergrijzing, bevolkingskrimp en het hoger aandeel kwetsbare inwoners de zorgvraag de komende jaren toeneemt. Terwijl de arbeidsmarkt juist krimpt. Er is dus wat te doen als het gaat om het organiseren van zorg door de professional maar ook door onszelf als burgers! In het regioplan staat wat gedaan moet worden. Eind dit jaar is het plan klaar. Dan kunnen we aan de slag

Ik vind het belangrijk om mij in te zetten voor verzekerden die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen.

Meedenken over toegankelijkheid van de zorg

De Verzekerdenraad denkt mee over hoe burgers beter de weg kunnen vinden in de wereld van zorg en welzijn. Vooral inwoners met een lage economische status zijn moeilijk te bereiken. Een lage sociale economische status (SES) betekent dat mensen of gezinnen in de samenleving weinig geld en kansen hebben. Vanuit verschillende invalshoeken, geven de leden hun visie hierover. Zo werd aangegeven dat als je niet weet hoe je rond kan komen, een slechte woonvoorziening en geldzorgen hebt, je dan alleen bezig bent met ‘overleven’. De burger is dan niet altijd in staat om goede beslissingen te nemen. Theoretisch opgeleiden hebben een beter vangnet, weten de regels waarvoor je in aanmerking komt. Bijvoorbeeld het verhogen van eigen risico naar € 885,- om minder te betalen voor de zorgverzekering. Ander voorbeeld dat werd genoemd, is dat patiënten vaker via de huisarts in contact zouden moeten komen met een medewerker van de gemeente die hen verder kan helpen hoe in aanmerking te komen voor hulp. Geldzorgen leidt namelijk ook vaak tot allerlei gezondheidskwalen.

Over mij

Ik ben Saskia Kuiper, 54 jaar en sinds 2021 lid van Verzekerdenraad. Sinds 2012 werk ik in de zorg in functies waarin je mag regelen en coördineren. Daardoor ervaar ik hoe belangrijk het is voor een verzekerde om op een makkelijke manier toegang te krijgen tot goede zorg. Maar tegelijk ben ik er door mijn lidmaatschap van de Verzekerdenraad achter gekomen hoe ingewikkeld het zorgsysteem is.

Ik vind het belangrijk om mij in te zetten voor burgers/verzekerden die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Daarom heb ik bewust de overstap gemaakt van de commercie (uitzend- en bankbranche) naar werken in de zorg. Door vragen te stellen en goed te luisteren probeer ik antwoorden te vinden. Bijvoorbeeld een praktijkondersteuner die vragen krijgt over het nieuwe valpreventiebeleid waarvan gemeentes per 1 januari 2024 mede verantwoordelijk voor worden. Deze vraag heb ik via de Verzekerdenraad getoetst. In mijn dagelijkse werk zorg ik ervoor dat cliënten goed worden doorverwezen naar de juiste instanties /afdelingen.