Amplitie: een positieve kijk op inzetbaarheid

Artikel
30-11-2023
4 min
Inzetten op duurzame inzetbaarheid is voor werkgevers de afgelopen jaren steeds vanzelfsprekender geworden. Dit heeft alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, het toenemen van de werkdruk en de verhoogde pensioenleeftijd. Als werkgever ontkom je er dan ook niet aan om te investeren in de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers. In mijn ogen een goede ontwikkeling. Net als amplitie, dé trend binnen duurzame inzetbaarheid.

Mensen in hun kracht zetten

Eerst nog even de betekenis van duurzame inzetbaarheid. Dit verwijst naar het vermogen van medewerkers om gedurende hun hele loopbaan gezond, gemotiveerd en productief te blijven. Voor zowel de medewerker als de werkgever een flinke uitdaging. Hierbij werd voorheen in eerste instantie enkel gekeken naar verzuim. Dus: hoe krijg ik uitgevallen medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk? Vervolgens keken we naar preventie: hoe voorkom ik dat medewerkers in het verzuim terechtkomen? Nu is de grootste trend binnen duurzame inzetbaarheid ’amplitie‘. Een heel andere benadering, waarbij deze vraag centraal staat: hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers zoveel mogelijk in hun kracht komen te staan?

Proactief versterken van je medewerkers

Het woord amplitie is afgeleid van het Latijnse woord ’amplio’, wat ’versterken‘ of ’verbeteren‘ betekent. Pas je dit toe op duurzame inzetbaarheid dan gaat het om het proactief versterken van de capaciteiten en competenties van je medewerkers. Waarbij ik wil benadrukken dat dit verder gaat dan de traditionele focus op het herstellen en voorkomen van uitval. Amplitie staat voor het stimuleren van groei, veerkracht en het benutten van de volledige potentie van al je medewerkers. Een positieve kijk op inzetbaarheid vind ik.

Zo zet je amplitie in

Wil je amplitie goed kunnen toepassen? Dan moet je als werkgever focus hebben op verschillende aandachtsgebieden. Te beginnen bij het aanmoedigen van je medewerkers om voortdurend nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bestaande te verbeteren. Denk hierbij aan training, bijscholing en mentorprogramma's. Daarnaast is het van belang je mensen aan te moedigen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun loopbaanontwikkeling. Dit doen ze door het stellen van doelen en het plannen van hun professionele groei.

Last but not least, en iets wat ik persoonlijk erg interessant vind binnen duurzame inzetbaarheid: fysieke en mentale gezondheid. Als werkgever kun je medewerkers ondersteunen door programma's aan te bieden die gezondheid en welzijn bevorderen. Zoals de mogelijkheid om regelmatig te bewegen, rust te kunnen nemen en gezond te eten. Minstens zo belangrijk is het bevorderen van mentale veerkracht zoals leren omgaan met stress, veranderingen en tegenslagen op de werkplek. En dit zijn maar een paar voorbeelden.

Zorg ervoor dat je je medewerkers kent

Stel de juiste vragen

Al je medewerkers zo goed mogelijk in hun kracht zetten? Zorg er dan voor dat je ze kent. Als je ze beter kent, weet je waar ze behoefte aan hebben en kun je hen zo goed mogelijk faciliteren. Dit doe je onder andere door een open en vertrouwelijke cultuur te creëren. Blijf te allen tijde in contact met je medewerkers door te luisteren en de juiste vragen te stellen. Een medewerkerstevredenheidsonderszoek kan hierbij helpen.

Zijn er ook risico’s?

Is er dan niets negatiefs te vertellen over amplitie? Zijn er bijvoorbeeld ook risico’s wanneer je hier als werkgever vol op inzet? Jawel. Het risico dat het niet werkt. Want inzetten op amplitie werkt alleen in een positieve bedrijfscultuur. En dat kun je op allerlei manieren voor elkaar krijgen. Een heel simpel voorbeeld hiervan is door andere woorden te gebruiken. Zoals inzetbaarheidsgesprek in plaats van verzuimgesprek of ontwikkelgesprek in plaats van functioneringsgesprek. Door dit soort positieve bewoordingen voelen medewerkers zich gewaardeerd en zullen ze sneller zelf verantwoordelijkheid nemen.

Voordelen voor de gehele organisatie

Amplitie heeft een positieve uitwerking op de hele organisatie. Voor medewerkers kan het leiden tot een verhoogd gevoel van voldoening, loopbaangroei en verbeterde werkprestaties. Maar ook organisatiebreed zijn er veel voordelen. Uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat mede dankzij amplitie het ziekteverzuim met 40 procent kan dalen. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de ongewenste uitstroom van medewerkers met gemiddeld 15 procent daalt. Mooie resultaten in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

Maak werk van amplitie

Naar mijn mening is amplitie niet alleen een trend maar een blijvend concept. In duurzame inzetbaarheid draait het immers om het versterken en verbeteren van álle medewerkers. Ik denk dan ook dat het op de langere termijn effectiever is om je als werkgever te richten op al je mensen, in plaats van alleen de medewerkers met verminderde inzetbaarheid.

Amplitie is het samen creëren van een mensgerichte organisatie waar medewerkers graag werken. Leg je de nadruk op vaardigheden, ontwikkeling, mentale veerkracht, zelfmanagement en welzijn, dan kan amplitie bijdragen aan die langdurige en succesvolle loopbaan. En medewerkers die zoveel mogelijk in hun kracht staan, dragen uiteindelijk ook bij aan een beter bedrijfsresultaat. Voldoende reden om van amplitie werk te maken binnen jouw organisatie. Succes!

Wil je meer weten over amplitie of gewoon even sparren? Ik ga graag met je in gesprek.

Jarno

In gesprek met Jarno over duurzame inzetbaarheid?

Jarno Sikken is accountmanager Zakelijke Markt & Affinities bij De Friesland. Hij ondersteunt organisaties onder andere bij het gezonder en vitaler maken van werknemers. Wil jij eens met Jarno in gesprek over duurzame inzetbaarheid? Stuur een e-mail naar: jarno.sikken@defriesland.nl.
8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer