Hoe regel ik mijn persoonsgebonden budget (pgb)?

Heb je thuis zorg nodig? En wil je graag zelf bepalen wie jouw zorgverlener wordt? Of wil je dat iemand die je kent jou verzorgt? Dan kun je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met dit budget regel jij zelf je zorg.
""

Voor wie is een pgb bedoeld?

Als je langer dan een jaar verpleging of verzorging in je eigen omgeving nodig hebt, kun je een pgb aanvragen. De zorg die je ontvangt, moet noodzakelijk zijn. Dat betekent dat je er niet zonder kunt. Of dat je, als je de zorg niet krijgt, in het ziekenhuis terecht komt. Je kunt ook een pgb krijgen als jouw arts heeft ingeschat dat je nog minder dan drie maanden te leven hebt.

Wat zijn de voordelen van een pgb?

Met een pgb kun je zelf je zorg regelen. Je kunt dus zelf bepalen welke zorgorganisatie je inschakelt en kunt er ook voor kiezen om zorg in te kopen bij mensen om je heen. Ook bepaal je zelf hoe jouw zorg wordt geregeld.

Zitten er ook nadelen aan een pgb?

Als je zorg inkoopt met een pgb, sluit je zelf de contracten met je zorgverleners af. Ook houd je zelf de administratie bij en moet je zelf voor vervanging zorgen als je zorgverlener ziek is. Niet iedereen kan dat of vindt die extra taken prettig.

Wie bepaalt of je een pgb krijgt?

Om een pgb te kunnen aanvragen bij je zorgverzekeraar, heb je een indicatie van een hbo-verpleegkundige nodig. De verpleegkundige beoordeelt welke zorg jij nodig hebt, hoeveel tijd er nodig is om die zorg te verlenen en of de zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. De zorgverzekeraar besluit vervolgens of je een pgb krijgt. Als je een pgb krijgt, is dat altijd voor een bepaalde periode. De maximale periode is 2 jaar. Heb je daarna nog steeds zorg nodig? Dan kun je opnieuw een pgb aanvragen.

Heeft iedere zorgverzekeraar dezelfde regels voor een pgb?

Iedere zorgverzekeraar heeft een pgb-reglement. Hierin staan alle regels en voorwaarden voor een pgb. Een groot deel van het reglement wordt landelijk bepaald en is daarom bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Een deel van het reglement mag de zorgverzekeraar zelf bepalen. Bijvoorbeeld de wijze van aanvragen en hoe declaraties worden verwerkt.

Meer weten over pgb bij De Friesland?

In onze Zorgwijzer lees je meer over pgb.

Gerelateerde artikelen

Artikel
2 minuten

Appie zijn ervaring met wachtlijstbemiddeling

Het zijn de zorgverzekeraars, die ervoor moeten zorgen dat er voldoende zorg wordt ingekocht voor haar verzekerden. Hoe dat werkt, dat leggen we uit in dit artikel.
Twee mannen en een vrouw vergaderen met een laptop
Artikel
3 minuten

PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving)

De PGO is een belangrijk ontwikkeling in de digitalisering van de zorg. Het is een handige app waar al je medische informatie in staat. Op termijn moeten PGO’s zorgen voor betere communicatie en efficiëntie in de zorg.
Artikel
3 minuten

Wat is een DBC?

DBC is een afkorting van diagnose-behandelcombinatie. Je krijgt te maken met een DBC als je wordt behandeld in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (zbc).
8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer