Checklist voor vertrek

Sinds de opheffing van het negatief reisadvies half mei omtrent het coronavirus, ontvangt De Friesland Alarmcentrale relatief veel hulpvragen van mensen die onvoldoende verzekerd op reis zijn gegaan. 
""

Zorg daarom dat u goed voorbereid bent, voordat u naar het buitenland vertrekt. Deze checklist kan hierbij erg handig zijn.

1. Controleer uw reis- en zorgverzekering

Controleer voor vertrek of en hoe u verzekerd bent. Zeker in deze onzekere tijden waarin situaties en reisadviezen continu veranderen. Wat heeft een plotselinge sluiting van de grenzen voor gevolgen voor de reisverzekering? Wat als u door een land met kleurcode oranje moet reizen onderweg naar de bestemming? Neem de verzekering in deze periode extra goed onder de loep en neem bij vragen contact op met de verzekeraar.

2. Houd reisadviezen in de gaten, voor en tijdens uw reis

Wat de bestemming ook is, de situatie en de coronamaatregelen kunnen in een land snel veranderen. Houd daarom zowel voor vertrek, als tijdens de vakantie altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Op de website van Eurocross is een actueel overzicht bij van de maatregelen en vereisten van de negen populairste vakantielanden. Ook de situatie in Nederland kan invloed hebben op wat u wel en niet mag op reis. Helemaal nu het aantal besmettingen in Nederland weer oploopt. Houd dus ook in de gaten hoe andere landen Nederland zien.

3. Plan uw coronatest op tijd

Check voor het land van bestemming of een coronatest nodig is, hoe oud deze mag zijn en welke soort test (een PCR-test of antigeensneltest) er nodig is. Zo moeten bijvoorbeeld alle niet volledig gevaccineerde reizigers die vanuit Nederland een reis naar Italië maken voor aankomst een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Elk land bepaalt haar eigen regels hierover. Kijk op Nederland wereldwijd om per vakantiebestemming de actuele coronamaatregelen te bekijken.

4. Reizen met kinderen? Check of ook zij een negatieve coronatest nodig hebben 

Reizen met kinderen? Check of ook zij een negatieve coronatest nodig hebben. Voor sommige landen geldt dat er ook voor kinderen een negatieve coronatest moet worden getoond. De leeftijdsgrens voor het meebrengen van een non-COVID-19-verklaring is per land anders en kan verschillen van 6 tot 15 jaar.

5. Check de coronamaatregelen ter plaatse 

De coronamaatregelen verschillen per land en soms zelfs per regio. Zorg dat u zich vooraf verdiept in de geldende maatregelen op de plaats van bestemming en bereid u erop voor door bijvoorbeeld voldoende mondkapjes mee te nemen. In sommige landen zijn medische mondkapjes (FFP2 maskers) verplicht.

6. Houd rekening met een mogelijke quarantaineplicht  

Houd rekening met het worst case scenario: een quarantaineplicht op de bestemming. Het kan voorkomen dat het reisadvies ineens verandert, of u zelf positief getest wordt op corona, waardoor u niet direct weg kunt of zelfs plaatselijk in quarantaine moet. Neem daarom, wanneer u op structurele basis medicijnen slikt, voldoende mee voor een paar dagen extra. 

Het coronavirus en uw reisverzekering

Heeft u een reisverzekering bij ons afgesloten? Wij hebben de veelgestelde vragen over uw reisverzekering bij De Friesland en het coronavirus op een rij gezet.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.2 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
550.450 klanten gingen u voor