Kies een zorgverzekering die bij u past

Een hoge energierekening, dure boodschappen en de gestegen zorgpremie. In deze tijd is het verleidelijk om te kiezen voor een goedkope(re) zorgverzekering. Maar is dat ook de beste keuze voor u? We vertellen u graag waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van uw zorgverzekering.

1. Bekijk uw persoonlijke situatie

Welke zorgverzekering u kiest, hangt niet alleen af van uw gezondheid. Ook uw persoonlijke situatie is belangrijk. Misschien denkt u aan gezinsuitbreiding, heeft uw kind een beugel nodig of verwacht u een knieoperatie volgend jaar. Kijk goed naar uw persoonlijke situatie en schat in welke zorg u verwacht.

2. Verschil in polissen: naturapolis en budget/selectieve naturapolis

De meest afgesloten type polis is de naturapolis: 76%* van de Nederlanders heeft een naturapolis. De naturapolis is onder te verdelen in:

  • Reguliere naturapolis

Bij een reguliere naturapolis kunt u terecht bij alle ziekenhuizen in Nederland. Zorg wordt volledig vergoed als de zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar, nadat het eigen risico is voldaan. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt u zelf een bepaald percentage mee (meestal 20-40%).

Bij ons kunt u kiezen uit 2 naturapolissen: de Alles Verzorgd Polis en de Zelf Bewust Polis. U kunt met onze polissen in 2023 terecht bij alle ziekenhuizen in Nederland. In onze Zorgzoeker vindt u een overzicht met welke zorgverleners we bij u in de buurt een contract hebben afgesloten.

  • Budget polis/selectieve naturapolis

Een budget polis of ook wel een selectieve naturapolis genoemd, werkt hetzelfde als een naturapolis, maar u kunt uit veel minder ziekenhuizen kiezen als u niet-spoedeisende zorg nodig hebt. Gaat u bijvoorbeeld met een geplande knieoperatie naar een ziekenhuis zonder contract, dan betaalt u zelf een deel van de kosten (meestal 15-20%). 

Wij hebben geen budget of selectieve naturapolis.

*bron: Vektis, verzekerden in beeld 2022

3. Wat zijn de opties voor aanvullende (tand)verzekeringen?

Veel budget basisverzekeringen bieden alleen uitgeklede aanvullende verzekeringen en tandverzekeringen. Als u bijvoorbeeld een tandverzekering wilt van meer dan € 500,- of meer dan 9 fysio behandelingen, is dit bij de goedkopere basisverzekeringen vaak niet mogelijk.

Bij de Alles Verzorgd Polis van De Friesland hebben we een ruim aanbod aanvullende (tand)verzekeringen. Bij de Zelf Bewust Polis is deze mogelijkheid beperkter. Bekijk onze aanvullende verzekeringen en aanvullende tandartsverzekering.

4. Welke klantenservice wordt geboden?

Een vraag over een vergoeding, een declaratie die niet is uitbetaald of het doorgeven van een wijziging in uw polis. Soms is het fijn om persoonlijk contact te hebben met een deskundige medewerker. Sommige verzekeraars met goedkope polissen bieden alleen online hulp en geen telefonisch contact. Bekijk dus vooraf de mogelijkheden voor contact en service van de zorgverzekeraar.

Bij ons kunt u op veel verschillende manieren contact zoeken met onze klantenservice. Bekijk onze contactmogelijkheden.

5. Mogelijkheden voor vrijwillig eigen risico

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt een eigen risico van € 385,-. Wanneer u gebruikmaakt van zorg uit het basispakket betaalt u dus zelf de eerste € 385,-. Dit eigen risico kunt u zelf verhogen. Dat wordt het vrijwillig eigen risico genoemd. U krijgt dan korting op de maandelijkse premie. Heeft u onverwacht toch zorg nodig, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, dan betaalt u met een maximaal vrijwillig eigen risico € 385,- + € 500,- = € 885,-.

Hoe aantrekkelijk dit in de premie ook lijkt, als u deze keuze maakt, is het wel verstandig dat u dit geld apart op een spaarrekening hebt staan en het dus kan betalen.

Lees meer over het vrijwillig eigen risico bij De Friesland.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor