Geneesmiddelenbeleid insuline

Vanaf 1 april geldt een preferentiebeleid voor kortwerkende insuline aspart, met de merknaam Novorapid. Dit betekent dat wij afspraken hebben met apotheken over welk merk insuline zij meegeven aan u. We kiezen voor het merk Sanofi/Genzyme. Hierdoor moet u in veel gevallen wisselen van medicijnmerk. U heeft tot 1 juli hiervoor. Uw apotheek en medisch speciaalzaak helpen u om dit veilig te regelen.

Stap vanaf 1 april over op het merk Sanofi/Genzyme

Vanaf 1 april vergoeden wij in veel gevallen alleen nog insuline van Sanofi/Genzyme. Wij doen dit omdat we graag willen dat iedereen zorg kan blijven krijgen en betalen. Dure medicijnen zorgen voor een hogere premie. Zijn er goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof en sterkte? Dan vergoeden wij het goedkopere medicijn. Dit heet het preferentiebeleid voor geneesmiddelen.

Meer over ons geneesmiddelenbeleid

Niet iedereen hoeft over te stappen

Er zijn uitzonderingen voor iedereen die:

  • insuline gebruikt bij wie twee types insulines (langwerkend en kortwerkend) in één pen zijn gemengd.
  • jonger is dan 18 jaar.
  • een pomp gebruikt in plaats van een pen.
  • zwangere vrouwen of vrouwen met een actieve kinderwens.
  • Fiasp gebruikt.
  • door medische redenen niet kan overstappen. Uw arts legt dan op het recept uit waarom u niet kunt overstappen.

Wilt u weten wat de verandering voor u betekent?

Op de website van de Diabetes Vereniging Nederland vindt u een handig stappenplan.

Bekijk het stappenplan van de diabetesvereniging

Veelgestelde vragen

Van insuline aspart zijn 2 merken op de markt:

  1. Novorapid
  2. Sanofi/Genzyme.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zijn de merken van dezelfde kwaliteit. Uw diabetesbehandelaar en apotheek zorgen dat u op een veilige manier kunt wisselen van merk insuline. Vinden zij het vanwege medische redenen niet veilig dat u overstapt? Of hoort u bij een van bovenstaande groepen waarvoor een uitzondering geldt? Dan hoeft u niet te wisselen van merk.

U kunt niet altijd dezelfde pennen en naalden blijven gebruiken. Insuline van het merk Sanofi/Genzyme injecteert u soms met een andere pen dan u gewend bent. Gebruikt u een navulpen? Vraag uw apotheek of medisch speciaalzaak of u een nieuwe pen en naalden nodig heeft.

U kunt een nieuwe pen en naalden 1 keer via de apotheek krijgen.
Dit is een uitzondering op onze polisvoorwaarden. Na een eerste levering door uw apotheek, bestelt u uw navulpennen en/of naalden weer bij de medisch speciaalzaak. De apotheek blijft de insuline en wegwerppennen leveren zoals u gewend was.

U heeft 3 maanden de tijd om te wisselen van merk insuline. U kunt tussen 1 april en 1 juli 2021 overstappen. Uw apotheek helpt u hierbij. Na 1 juli vergoeden wij een ander merk meestal niet meer.
U mag uw verzekering niet direct opzeggen. Wij hebben een geneesmiddelenbeleid. De lijst met preferente middelen mogen wij op elk moment aanpassen. Een aanpassing is daarom geen reden om uw verzekering te mogen stoppen. Wilt u toch opzeggen? Dan stoppen wij uw verzekering vanaf 1 januari 2022.

Heeft u een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.2 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
550.450 klanten gingen u voor